Ο Γιούργκεν Χάμπερμας είναι ο τελευταίος των μεγάλων Γερμανών φιλοσόφων κι επιπλέον ένας βαθιά ευγενής άνθρωπος, ο οποίος όμως ποτέ δεν μασάει τα λόγια του. Σεμνός, σχεδόν ντροπαλός, ανέβηκε το βράδυ της Κυριακής στο βήμα της συνδιάσκεψης των Σοσιαλδημοκρατών στο Πότσνταμ και ευχαρίστησε τους οικοδεσπότες του -«το σύνολο της ηγεσίας του SPD»- για την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του και να συζητήσει μαζί τους. Κι αμέσως μετά τους είπε ότι τα έκαναν θάλασσα, ότι πρόδωσαν τους εαυτούς τους. Ο Χάμπερμας τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς πόρων στην Ευρώπη, υπέρ της αναδιανομής, που προεκλογικά την ευαγγελίζονταν και τα στελέχη του SPD, αλλά στο πλαίσιο του σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού την απαρνήθηκαν.
Σχολιάζοντας την πολιτική διαχείρισης της ευρωκρίσης από το Βερολίνο, ο Χάμπερμας μίλησε για «πολιτικό εξευτελισμό ολόκληρων λαών» , για την «καταστροφή ολόκληρων γενιών και περιοχών», καθήμενος πλάι στον πρόεδρο του SPD και αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στις ευρωεκλογές Μάρτιν Σουλτς. «Η προηγούμενη κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ημι-ηγεμονική θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη και δυστυχώς η νέα κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πορεία», κατήγγειλε ο Χάμπερμας. Και πρόσθεσε ότι ο τρόπος διαχείρισης της ευρωκρίσης «όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα αίτια που την προκάλεσαν, αλλά κρύβει και τον κίνδυνο να πάμε σε μια γερμανική Ευρώπη».
Ο 84χρονος φιλόσοφος κάλεσε τους σοσιαλδημοκράτες να μιλήσουν επιτέλους πολιτικά στον δρόμο για τις ευρωκάλπες, να θυμηθούν τα όσα έλεγαν πριν από τις γερμανικές εκλογές για «αμοιβαιοποίηση» των χρεών, για ευρωομόλογα, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους «για αλλαγή πολιτικής».
Ο Χάμπερμας τους... έφτυσε και ο Σουλτς έκανε ότι έβρεχε. Σαν «συμφωνία στ' αυτιά μου» ήχησε η ομιλία του σεβαστού φιλοσόφου, είπε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, και μετά άρχισε να λέει τις δικές του... φιλοσοφίες: Ότι «η πρόοδος είναι ένα σαλιγκάρι, που στερεί κάθε μαγεία των επαναστατικών σκέψεων», ότι αυτή τη φορά «το σαλιγκάρι μπορεί να κάνει ένα πραγματικό άλμα», δηλαδή να ενισχύσει την επιρροή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην επόμενη Κομισιόν ή έστω στην επιλογή του προέδρου της. Ως επίδοξος επόμενος Μπαρόζο, ο Σουλτς δεσμεύτηκε να δώσει μάχη, ώστε «να μην υπάρξουν διαφορετικές ταχύτητες στην Ε.Ε.».

Γκάμπριελ: Η Ελλάδα είναι υπόθεση για την Παγκόσμια Τράπεζα

Σε αντίθεση με τον Σουλτς, που έστριψε την κουβέντα διά... του αρραβώνος, ο πρόεδρος του SPD βγήκε ευθέως να αποκρούσει την κριτική του Χάμπερμας και να υπερασπιστεί την επιλογή του κόμματός του να συνταχθεί με τις απόψεις της Άνγκελας Μέρκελ: «Η διαχείριση της κρίσης έχει φέρει τα πρώτα αποτελέσματα», είπε, «πρώτη αχτίδα φωτός είναι η οικονομική εξυγίανση της Ιρλανδίας». Γενικά, απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση Χάμπερμας περί «πολιτικού εξευτελισμού» των χωρών της κρίσης, αλλά, ειδικά για την Ελλάδα, ο Γκάμπριελ είπε ότι «είναι μάλλον υπόθεση για την Παγκόσμια Τράπεζα και όχι για το ΔΝΤ, αφού αυτή η χώρα δεν έχει καν κρατικές δομές». Μάλιστα, ο πρόεδρος του SPD και τότε υπουργός της κυβέρνησης Σρέντερ, επανέφερε την κατηγορία ότι η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ «μαγειρεύοντας όλα τα στοιχεία» και βγήκε να υπερασπιστεί τον κυβερνητικό εταίρο του: «Οι χριστιανοδημοκράτες δεν είναι από θέση αρχής ενάντια σε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική».
Ένα βήμα παραπέρα προχώρησε ο Γιόαχιμ Πος, κάποτε επικεφαλής της δεξιάς πτέρυγας του SPD, ο οποίος είπε ξεκάθαρα στον επίτιμο ομιλητή Γιούργκεν Χάμπερμας ότι κάνει ένα «θεμελιώδες λάθος» όταν συγκρίνει τη σημερινή ηγεμονική θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη με τους δύο παγκόσμιους πολέμους.
Μετά, ο φιλόσοφος αποχώρησε και οι σοσιαλδημοκράτες άρχισαν να συζητάνε για το πώς θα οργανώσουν την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, αλλά και για τις τοπικές εκλογές του 2014, που είναι προγραμματισμένες σε τρία ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια.