Και όμως, δεν είναι έτσι. Ήδη, στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιφανείς επιστήμονες βγήκαν να αντικρούσουν τη συγκεκριμένη άποψη που τεχνηέντως -και διόλου αθώα- προβάλλεται στην κοινή γνώμη. "Τίποτε από όλα αυτά δεν σημαίνει κάτι όσον αφορά την ύπαρξη, τη σοβαρότητα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής", προειδοποιεί από τις στήλες της Washington Post ο μετεωρολόγος Janson Sameon, επισημαίνοντας ότι η "πολική δίνη" που επέπεσε στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ πρέπει να ειδωθεί ως ένα συμπτωματικό γεγονός που πλήττει το 2% του κόσμου και είναι ανάλογο με αντίστοιχα που είχαν καταγραφεί στην ιστορία της μετεωρολογίας και πριν την ανθρωπογενή έκκληση δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως την ίδια ώρα που σε ένα τμήμα των ΗΠΑ καταγράφονται πολικές θερμοκρασίες ακόμα και 50 βαθμών Κελσίου κάτω από το μηδέν, στη Γροιλανδία και την Αρκτική, όπως και σε άλλες Πολιτείες, οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες του μέσου όρου. Κάτι, μάλιστα, που παρατηρείται αν κοιτάξει κανείς σε βάθος χρόνου -τη μόνη μέθοδο που αναγνωρίζουν οι ειδήμονες-, οπότε βλέπει ότι οι μέσες χειμερινές θερμοκρασίες των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ δείχνουν μια σαφώς ανοδική τάση επιβεβαιώνοντας την πορεία της κλιματικής αλλαγής. "Γεγονότα σαν το ρεκόρ ψύχους στην Ευρώπη το 2011 και τη σημερινή πολική δίνη συνιστούν σαφή δείγματα ενός εξαιρετικού φαινομένου ακραίου ψύχους σε έναν υπερθερμαινόμενο πλανήτη", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Sameon εκτιμώντας μάλιστα ότι αν δεν υπήρχε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα φαινόμενα ακραίου ψύχους θα ήταν ακόμα πιο ακραία.
Ο Sameon δεν είναι ο μόνος που αντικρούει το κλίμα αμφισβήτησης του φαινομένου του θερμοκηπίου το οποίο προσπαθούν να διαμορφώσουν μιντιακά οι υποστηρικτές της πετρελαϊκής βιομηχανίας (και όχι μόνο). Ο βιοανθρωπολόγος Greg Laden ενώνει τη φωνή του από το ScienceBlog του National Geographic επισημαίνοντας σε πόσες περιοχές των ΗΠΑ αλλά και τον ίδιο τον Βόρειο Πόλο αυτή την εποχή κάνει περισσότερη "ζέστη". Άλλοι ειδικοί επισημαίνουν ακόμα, ακριβώς ως δείγμα τού ότι ο καιρός "τρελάθηκε", το γεγονός ότι την ίδια ώρα που η Βρετανία μαστίζεται από σφοδρές καταιγίδες, η Σκανδιναβία βιώνει έναν ηπιότερο χειμώνα.
"Η απάντηση στο ερώτημα που συχνά μου τίθεται, αν ένα φαινόμενο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, είναι ότι το ερώτημα είναι λανθασμένο", επισημαίνει από πλευράς του ο Kevin E. Trenberth του National Center for Atmospheric Research και εξηγεί: "Οι κλιματικές αλλαγές έχουν επιπτώσεις σε όλα τις μετεωρολογικά φαινόμενα, γιατί το περιβάλλον μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα είναι πιο θερμό και υγρό από όσο πριν"...
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποδεικνύοντας την ανάγκη για αυτό το διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που οφείλει να βρίσκεται μονίμως στο κέντρο των επεξεργασιών της Αριστεράς παγκοσμίως.