Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Tρία στελέχη της ΔΗΜΑΡ εξηγούν γιατί πήγαν στην εκδήλωση των «58» και επιτίθενται στον Φώτη Κουβέλη

iefimerida.gr
Tρία στελέχη της ΔΗΜΑΡ εξηγούν γιατί πήγαν στην εκδήλωση των «58» και επιτίθενται στον Φώτη Κουβέλη
Η εμφάνιση των τριών κορυφαίων στελεχών της ΔΗΜΑΡ κκ. Σπύρου Λυκούδη, Νίκου Ψαριανού και Ανδρέα Παπαδόπουλου στην εκδήλωση των 58 για την νέα κεντροαριστερά προκάλεσε σεισμό στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στον Φώτη Κουβέλη. Οι τρεις εξηγούν σήμερα τα κίνητρά τους.

Με δηλώσεις τους στο «Εθνος» τα τρία στελέχη της ΔΗΜΑΡ στέλνουν σαφή μηνύματα προς την ηγεσία του κόμματος για στροφή προς τη συνεργασία.

Λέει χαρακτηριστικά ο Σπύρος Λυκούδης:
Υποστήριξα από την αρχή την πρωτοβουλία των «58» ως μία μεγάλη πρόσκληση διαλόγου προς τα κόμματα, τις κινήσεις και τα πρόσωπα του χώρου για την ανασυγκρότηση της παράταξης.
Προσπάθησα να πείσω από την αρχή το κόμμα μου να αντιμετωπίσουμε θετικά αυτήν την πρωτοβουλία διαλόγου και να μετάσχει σ' αυτήν, επειδή η άποψή μου είναι ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνει χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονισμούς - αν θέλουμε να έχει επιτυχές αποτέλεσμα.
Η πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ δεν συμφώνησε με αυτήν την άποψη, που ήταν μία βασική διαφωνία με τους συντρόφους μου στο Συνέδριο. Σήμερα βρίσκομαι συνολικά σε μια πολιτική απογοήτευση πρώτον, γιατί δεν έπεισα το κόμμα μου να μετάσχει σε αυτόν τον διάλογο και δεύτερον γιατί μετά την άρνηση της ΔΗΜΑΡ, η Κεντροαριστερά των «58» μετατρέπεται εν όψει των ευρωεκλογών σε παράταξη, με μόνη πιθανή υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ.
Είναι για μένα μια συνολικά αρνητική εξέλιξη. Και αυτό που θα ήθελα να συνεχίσω να επιδιώκω -με βάση τη γενική μου αντίληψη για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς- είναι η ΔΗΜΑΡ, το κόμμα μου, να αναπροσανατολιστεί και να μπει με αποφασιστικές πρωτοβουλίες σ' αυτόν τον διάλογο.
Οι δηλώσεις του Ανδρέα Παπαδόπουλου
O χώρος της Kεντροαριστεράς δεν έχει την πολυτέλεια της πολυδιάσπασης. Για αυτό και είναι σωστή η λογική των «58». Aπευθύνονται σε όλα τα κόμματα, τις κινήσεις, τους φορείς και τα πρόσωπα της Kεντροαριστεράς χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς. Tο πείραμα για να πετύχει χρειάζονται «όλοι» και πρωτίστως η ΔHMAP.
Θεωρώ ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα χρονικά και πολιτικά περιθώρια ώστε το κόμμα που γέννησε τόσες προσδοκίες με την ίδρυσή του να αγκαλιάσει την Kίνηση, όπως αρχικώς δήλωνε! H ακραία πόλωση NΔ-ΣYPIZA, αλλά και η κρισιμότητα των στιγμών της χώρας δεν αφήνουν περιθώρια για μαγαζάκια, συμπλεγματικές λογικές και ατομικές στρατηγικές. Στην εκδήλωση στο Περιστέρι ο Γιάννης Bούλγαρης κατέθεσε με εξαιρετικό τρόπο τους προγραμματικούς άξονες των «58». Eνα κείμενο βγαλμένο από τις καλύτερες παραδόσεις της ευρωπαϊκης Aριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας. Mε ιδεολογικά σύνορα, πολιτικά μέτωπα και κοινωνικά προτάγματα. Oποιος μπορεί, ας το αντικρούσει με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με ψευτοδιλήμματα και προσωποποιημένα προσχήματα.
Οι δηλώσεις του Γρηγόρη Ψαριανού
Η προσωπική μου στάση είναι γνωστή, συμμετέχω σε όλες τις διαδικασίες διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, όπως ο Φ. Κουβέλης είχε ορίσει από την ημέρα ίδρυσης της ΔΗΜΑΡ. Και είχε χρησιμοποιήσει μάλιστα μια φράση που προτιμώ και εγώ: «Βασικός στόχος είναι η ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού». Αυτό δεν σημαίνει ότι «ανοίξαμε και σας περιμένουμε στη ΔΗΜΑΡ», αλλά ότι η ΔΗΜΑΡ θα συμμετέχει -και είναι αυτονόητο στη λογική της ανανεωτικής Αριστεράς- στον διάλογο.
Υπό αυτήν την έννοια και εγώ προσωπικά αλλά και η πλειοψηφία πιστεύω των ψηφοφόρων και των μελών πανελλαδικά της ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ του διαλόγου.
Και δεν είναι μόνο η κίνηση των «58», είναι και η Κίνηση των «5» Δημάρχων και το «Προοδευτικό Φόρουμ» και αυτό θα συνεχιστεί...
Ευτυχώς ξεκίνησε αυτός ο διάλογος και πρέπει να στοχεύει στη συγκρότηση ενός πλειοψηφικού ρεύματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονισμούς.
Και δεν αφορά μόνο στις επερχόμενες ευρωεκλογές και αυτoδιοικητικές αλλά και στο μέλλον της ανασυγκρότησης των μηχανισμών συνολικά στη χώρα.
Τα κόμματα, πολύ σύντομα, δεν θα είναι τα ίδια, θα γίνουν σοβαρές αλλαγές σε όλους τους χώρους. Και οι δυνάμεις που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και της ασφαλούς πορείας της χώρας στην Ευρώπη έχουν μόνο έναν δρόμο: συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα και όχι διαφοροποιήσεις, αντεγκλήσεις και ανταγωνισμούς για μικρό ή μεγαλο-μάγαζα.
Πρέπει να υπάρξουν συγκλίσεις που να προτείνουν και να δίνουν λύση στα αδιέξοδα. Ειδικά στην Κεντροαριστερά πρέπει να συνεργαστούμε, όχι να συγκροτήσουμε ενιαίο κόμμα, αλλά παράταξη.
Ετσι δεν μπορείς να λες όχι, εγώ δεν θέλω αυτόν δεν θέλω τον άλλον - αλλά να αναζητάς τρόπους να πάμε όλοι μαζί σε μια κατεύθυνση.
Περιμένω ότι η ΔΗΜΑΡ θα εφαρμόσει αυτό που έλεγε στην ίδρυσή της.
Ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ προχώρησαν σε μια κοινή σύσκεψη με διάφορους προερχόμενους «κατ' επιλογήν» από το ΠΑΣΟΚ. Γιατί αυτό δεν γίνεται με όλους τους ενδιαφερόμενους;... Δεν θέλω να πω ονόματα...
Δεν θέλουμε αποχωρήσεις από τη ΔΗΜΑΡ, αλλά συνεργασίες. Εμείς την ιδρύσαμε - δεν ζητήσαμε πολιτικό καταφύγιο. Δεν θα φύγουμε από το σπίτι μας. Η φωτογραφία είναι από το Εθνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...