Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Χάος με την ανεργία – Χάθηκαν δύο εκατ. θέσεις εργασίας λόγω Μνημονίων

koolnews.gr
naergia-ellada-mnimonia-570
Απελπιστική είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας στην χώρα μας καθώς η ύφεση η σκιά της οποίας σκέπασε τα πάντα, είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν συνολικά δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας λόγω της εφαρμογής των Μνημονίων.
Η συγκεκριμένη απώλεια αντιστοιχεί στο 15% των υφιστάμενων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο Γνωμοδότησης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα νούμερα αυτά δεν επιτρέπουν ούτε δικαιολογούν οποιαδήποτε σκέψη για πανηγυρισμούς σε περίπτωση ισχνής μείωσης ανεργίας.
Η Επιτροπή Απασχόλησης σε κείμενο που ζήτησε να συμπεριλάβει η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής σχετικά με τη «διερευνητική έκθεση για τον ρόλο και τις εργασίες της τρόικας» εκφράζει «τη λύπη της διότι η επιβράδυνση της φθίνουσας πορείας που ακολουθεί το ποσοστό ανεργίας συγχέεται με ανάκτηση των θέσεων εργασίας που έχουν απολεσθεί» σημειώνεται στο κείμενο του οποίου συντάκτης είναι ο Αλεχάνδρο Θέρκας.
Όπως δημοσιεύει η Καθημερινή, στο συγκεκριμένο σχέδιο γνωμοδότησης, η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης των τεσσάρων χωρών χαρακτηρίζεται ως «απελπιστική». Όχι μόνο για τα δραματικά ποσοστά ανεργίας αλλά, για τη σύνδεση της απώλειας θέσεων εργασίας «με τη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και συνταξιοδότησης».
Οι συνέπειες αυτές «είναι ακόμη πιο σοβαρές, διότι το χάσμα μεταξύ των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπης 2020» και της πραγματικότητας διευρύνεται διαρκώς». Οι ευπαθείς ομάδες έχουν πληγεί έντονα και παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο.
Επίσης, στην έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης επισημαίνονται ότι «πίσω από τα στατιστικά στοιχεία κρύβεται μια πολύ σκληρότερη πραγματικότητα η οποία συνίσταται στο ότι το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ συνεπάγεται, επίσης, χαμηλότερο όριο φτώχειας». Κι αυτό, σύμφωνα με τους συντάκτες της Επιτροπής σημαίνει ότι «σήμερα θεωρούμε πως δεν ζουν σε συνθήκες φτώχειας άνθρωποι που μέχρι προσφάτως χαρακτηρίζαμε φτωχούς».

Στο εν λόγω κείμενο γίνεται η παραδοχή πως ουσιαστικά διαλύθηκαν οι συμβάσεις αρκείται όμως μόνο στην έκφραση λύπης για το γεγονός πως «τα προγράμματα που επιβλήθηκαν στις τέσσερις χώρες επιτρέπουν σε εταιρείες να απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να επανεξετάζουν κλαδικές συμβάσεις με άμεσες επιπτώσεις για τη δομή και τις αξίες των συλλογικών διαπραγματεύσεων που προβλέπονται στα αντίστοιχα εθνικά συντάγματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...