Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΘ.ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ , avgi.gr

Το γεγονός ότι η πρωθυπουργική αναφορά στο wi-fi έγινε ανέκδοτο στα social media σχεδόν μόλις εκφωνήθηκε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί ως αστείο. Ανησυχητική είναι, επί της ουσίας και σε σχέση με το πλαίσιο μέσα στο οποίο διατυπώθηκε.
Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Ο πρωθυπουργός μίλησε για wi-fi απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Πρετεντέρη για τη... δυσπιστία των νέων: "Οι νέοι, νομίζω, αυτοί όλοι, πέρα από την ανεργία, πέρα από την έλλειψη εμπιστοσύνης στο μέλλον, δυσπιστούν απέναντι στο πολιτικό σύστημα", λέει ο Πρετεντέρης και συνεχίζει: "Για μερικούς αυτό γίνεται δυσπιστία στη δημοκρατία, το οποίο είναι λάθος, αλλά συμβαίνει κι αυτό. Για να επιστρέψω στην αρχή της συζήτησής μας (σ.σ.: που αφορούσε στην τρομοκρατία και τη στυγερή διπλή δολοφονία στο Ν. Ηράκλειο). Αλλά δυστυχώς δεν είναι εύκολο ν' αντιμετωπισθεί η δυσπιστία αυτή". "Εγώ σήμερα μπορώ να του υποσχεθώ ότι θα έχουμε στην Ελλάδα δωρεάν ασύρματο wi-fi, Ιnternet σε όλη την Ελλάδα σ' ένα χρόνο" απαντά ο πρωθυπουργός. Και βάζει τελεία...
Αναγορεύει, δηλαδή, το wi-fi σε φάρμακο για τη δυσπιστία που οδηγεί σε αμφισβήτηση της δημοκρατίας! Δημοκρατία που, ας το θυμίσουμε, ο Πορτογάλος νομπελίστας J. Saramago τόνιζε πως για να υπάρχει πρέπει να είναι πολιτική, οικονομική και πολιτιστική... Αν το μεγάλο κανάλι ξανάβαζε τη δήλωση Σαμαρά αμέσως μετά το βίντεο που δείχνει τους τρομοκράτες (ή ό,τι άλλο είναι) να δίνουν τη χαριστική βολή, ή μετά από το αφιέρωμα που δεν έκανε στη νεοναζιστική βία, πόσο μάλλον σε εκείνο για την ανεργία, τη νέα φτώχεια και την απελπισία που γεννούν και δυσπιστία, θα γινόταν φανερό πόσο χειρότερη από απλό ανέκδοτο είναι η πρωθυπουργική ρήση.
Όμως αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος ανησυχίας για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει τα προβλήματα ο Σαμαράς. Το wi-fi, εκτός από ικανοποίηση μιας επιθυμίας πολλών νέων, υποτίθεται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης της καινοτομίας και της νέας επιχειρηματικότητας για την οποία δηλώνει ότι κόπτεται η κυβέρνηση, υποβαθμίζοντας παράλληλα Παιδεία και έρευνα... Προφανώς θεωρείται λεπτομέρεια το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μορφή σύνδεσης δεν διασφαλίζει την ασφάλεια των δεδομένων τόσο όσο θα χρειαζόταν μια επιχείρηση -φυσικά αυτό αφορά κάθε πολίτη, αλλά έχει ήδη διαφανεί πως αυτό δεν αποτελεί, για να το πούμε κομψά, κυρίαρχη μέριμνα των κυβερνήσεων. Όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα το άρθρο του Μ. Τσιμιτάκη στην τελευταία σελίδα είναι αποκαλυπτικό.
Υπάρχει κάτι ακόμα, κρισιμότερο. Ο πρωθυπουργός υπόσχεται "δωρεάν ασύρματο wi-fi, Ιnternet σε όλη την Ελλάδα" πιάνοντας τον σφυγμό, κατά τους συμβούλους του, της κοινωνίας των πολιτών. Μόνον που υπάρχουν πάμπολλες κινήσεις πολιτών σε όλο τον δυτικό κόσμο, εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία επί του θέματος, οι οποίες ζητάνε περιορισμό και απενεργοποίηση τέτοιων δικτύων λόγω επιπτώσεων στην υγεία ανθρώπων και ζώων, αλλά και φυτών.
Οι επιστημονικές έρευνες, όπως και για τα κινητά, είναι μοιρασμένες, 50% - 50% (πολλές χρηματοδοτούνται, άλλωστε, από τις εμπλεκόμενες εταιρείες). Ωστόσο οι ανησυχίες έχουν αναγνωριστεί ως βάσιμες από την Ευρωβουλή, όπου έχει επισημανθεί η ανάγκη περαιτέρω έρευνας καθώς έχουν διαπιστωθεί, πέραν των γενικότερων (από ημικρανίες, ταχυκαρδίες και ιλίγγους μέχρι καρκινογενέσεις), αυξημένοι κίνδυνοι για παιδιά και νέους σε αναπαραγωγική ηλικία. Εξ ου και οι συστάσεις σε Γερμανία και Βρετανία για επαναπροσδιορισμό, προς τα κάτω, των ορίων ασφαλείας καθώς και της χρήσης του wi-fi ειδικά κοντά σε σχολεία. Συστάσεις που μόνον γέλιο δεν προκαλούν... Όπως δεν προκαλούν γέλιο ο Ασωπός, τα μεταλλεία, τα σκουπίδια...