Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

«Η δημοκρατία δεν φοβάται». Εμείς;

Γιούλα ΡάπτηΓιούλα Ράπτη , protagon.gr
Παλιά λαϊκή ρήση: «Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει». Γι' αυτό με τις λέξεις μπορούμε να χτίζουμε και να γκρεμίζουμε τείχη, να πληγώνουμε ή να θεραπεύουμε ψυχές, να είμαστε ακριβείς ή να τις πετάμε κι όποιον πετύχουν.
«Χούντα»: Ήμουν από εκείνους που καταρχήν και καταρχάς είχα θεωρήσει άστοχη τη λέξη για να χαρακτηρισθεί η σημερινή κατάσταση, αφού η χούντα που γνωρίσαμε τα τελευταία 50 χρόνια στην πολιτική μας ιστορία, ήταν η δικτατορία των συνταγματαρχών, με τον γνωστό τρόπο επιβολής και «συμμόρφωσης» των πολιτών.
«Δεν φοβάται η δημοκρατία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Και μιλάει για μια δημοκρατία που καταργεί, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, βασικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που εισβάλει με ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, που εξωθεί στην απελπισία χιλιάδες φορολογούμενους γιατί δεν μπορεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, που τα μέτρα που παίρνει πια έχουν μορφή εξόντωσης για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.
Γιατί έκλεισε η ΕΡΤ; Αν έκλεισε με ένα «μαύρο» που έπεσε την οθόνη πριν από 5 μήνες, διότι ήταν όργιο σπατάλης, μαθαίνουμε ότι το κόστος για το κλείσιμο και για τη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης, είναι εξοντωτικό. Αν έκλεισε για να παρουσιάσουν στην τρόικα πάνω από 2.500 απολύσεις στο δημόσιο, η τρόικα δεν το δέχεται αφού το καθεστώς της ΕΡΤ (ανώνυμη εταιρία με κύριο μέτοχο το δημόσιο) δεν είναι αυτό που θεωρείται στενός δημόσιος τομέας. Αν έκλεισε γιατί ήταν κομματικό «παραμάγαζο», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που εναλλάσσονται στην εξουσία τόσα χρόνια, θέλουν να μας στείλουν στον ψυχίατρο.
Συντεχνιακή συμπαράσταση; Όχι, οι πληγές της δημοσιογραφίας είναι μεγάλες και εξ ανάγκης καταντάμε όλοι ανυπόληπτοι. Το προσπερνώ γιατί η συζήτηση ότι δεν είναι όλοι ίδιοι και τα λοιπά, έχει καταντήσει εκτός των άλλων και βαρετή. Προχθές κατάργησαν βασικά εργασιακά δικαιώματα για όλους, χθες έσπρωξαν σε αδιέξοδο ανθρώπους που έχουν μια κατοικία με τον φόβο των πλειστηριασμών, σήμερα είναι η εκκένωση της ΕΡΤ, αύριο θα είναι οι αμυντικές βιομηχανίες, μεθαύριο άλλοι...
Η Δημοκρατία του wi-fi! Αλλά, όπως φαίνεται, δεν υπάρχει ούτε αίσθηση της πραγματικότητας, ούτε καν αίσθηση του γελοίου. Μέσα σ΄ όλο αυτό το ζοφερό σκηνικό ο πρωθυπουργός της χώρας εξαγγέλλει free internet για όλους. Και για να μη φανεί ότι δεν ρίχνω το αρμόζον βάρος και στον άλλο εταίρο της κυβέρνησης, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ας σκέφτεται λίγο περισσότερο προτού μιλήσει εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, όταν ένας από τους κορυφαίους υπουργούς του βρίσκεται στη φυλακή για μίζες στα εξοπλιστικά και άλλος ένας την έκανε για Βραζιλία για φοροδιαφυγή 5 εκ. ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ έχει διδάξει «ήθος» πολλά χρόνια για να κάνει τον τιμητή.

Εσείς, φοβάστε; Εγώ έχω αρχίσει να τη φοβάμαι αυτή τη δημοκρατία. Δεν ξέρω πώς πρέπει να την πω, αλλά διαισθάνομαι ότι στα βιβλία του μέλλοντος κάπως αλλιώς θα την ονομάσουν. Κάθε πρόταση δεκτή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...