Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Η  Σκληρή Δεξιά , η κοινωνία στο Χακί και η Κυβερνώσα (;) Δημάρ 

Του Σταύρου Μπούρπουλα

Τους τελευταίους μήνες και σε καθημερινή βάση ,υπάρχει μια ολομέτωπη με κάτω από τη ζώνη χτυπήματα   επίθεση της κυβέρνησης και της Ν.Δ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Βοηθάει βέβαια και ο Σύριζα , κάποιοι βουλευτές και στελέχη του οποίου είτε δια της πολιτικής απειρίας είτε δια της πολιτικής τους ένδειας αφήνουν θύρες ανοιχτές . Θεμέλιο αυτής της πρακτικής το "Νόμος και Τάξη".
Τα παραδείγματα πολλά. Ενδεικτικά , βίλα Αμαλία όπου η επί -νομίζω -22 έτη κατάληψη της  έγινε προσπάθεια να χρεωθεί στο Συριζα. Με αφορμή την έκρηξη στο The Mall ζητήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης. Συν τοις άλλοις η Δεξιά κυβέρνηση προχώρησε σε πολιτική επιστράτευση (και όχι επίταξη όπως εντέχνως αποκαλείται εκτός αν προσμετρούν τους εργαζόμενους στα μηχανήματα και τους συρμούς του Μετρό )των απεργών του Μετρό , στέλνοντας το μήνυμα στην κοινωνία για το τι θα ακολουθήσει.
Η δεξιά κάνει τη δουλειά της .Αυτή που επί δεκαετίες ξέρει να κάνει.Στα τελευταία 30 χρόνια η Ν.Δ του Σαμαρά , είναι η χειρότερη μορφή σκληρής αντιδραστικής Δεξιάς  ξεπερνώντας κατά πολύ και αυτή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του 90 με τη δήλωση του τότε πρωθυπουργού προς την αστυνομία ότι  "το κράτος είστε εσείς" .Είναι η δεξιά που αντί πολιτικά να αντιπαρατεθεί , πολεμάει με κάθε τρόπο όποιον αντιδρά στην πολιτική της ,  πόσο μάλλον τον άμεσο πολιτικό αντίπαλο . Προσπαθεί να χρεώσει στο Συριζα την εγχώρια βία και τρομοκρατία. Είναι παλιά δοκιμασμένη πρακτική , που οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δημοκρατικοί πολίτες  στο παρελθόν  ένιωσαν στο πετσί τους τα αποτελέσματα τέτοιων πρακτικών της δεξιάς .
Εντάξει , αν η Ν.Δ δεν ήταν στην κυβέρνηση θα λέγαμε ότι η Δεξιά αυτά ξέρει αυτά κάνει.
Το θέμα είναι ότι η αντιδραστική Ν.Δ του κ.Σαμαρά είναι στην κυβέρνηση με τη στήριξη του κάποτε κραταιού Πασόκ και της επικαλούμενης την δημοκρατική παράδοση της Ανανεωτικής Αριστεράς  , τη Δημαρ.
Το πρόβλημα είναι ότι οι επιθέσεις και οι πρακτικές δεν εκπορεύονται μόνο από το κόμμα της Ν.Δ και τα κομματικά αυτής στελέχη ,αλλά κυρίως αν όχι αποκλειστικά , από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Υπουργούς της κυβέρνησης. Οι κκ Κεδίκογλου και Δένδιας κάνουν καθημερινά πάρτι-promotion του "Νόμος και Τάξη".
Ο πρόεδρος του Πασόκ υπερθεματίζει των πρακτικών της Δεξιάς κυβέρνησης , καθότι δεν έχει και άλλο τρόπο να μετέχει στην εξουσία ,όντας εξαρτημένος από αυτή.
Δημαρ λεκτικά εκφράζει την αντίθεσή της στις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ.Κεδίκογλου , στο μοντάζ των δηλώσεων βουλευτή του Συριζα που έγινε από τη ΝΔ-Κυβέρνηση , στην πολιτική επιστράτευση των απεργών στο Μετρό  (μια ανάλυση περί πολιτικής επιστράτευσης έκανε στην εφημερίδα Η ΑΥΓΗ  το 2006 ,  ο νυν Υπουργός της Δημαρ κ.Ρουπακώτης), αλλά κατά τα άλλα στηρίζει την κυβέρνηση στο μεταρυθμιστικό (!!!) της έργο.
Κάνει όμως εντύπωση το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ηγεσίας της Δημαρ ,ανέχεται τις πρακτικές της αντιδραστικής δεξιάς  (που βγαίνουν στη δημοσιότητα τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ.Κεδίκογλου όσο και από δεξιούς Υπουργούς)  ως κυβερνητικές επιλογές πολιτικής έκφρασης  της κυβέρνησης, την οποία η ΔΗΜΑΡ στηρίζει. Βέβαια δε γίνεται να παραβλέψουμε ότι η θεωρία των δύο άκρων για ένα διάστημα υιοθετήθηκε και προβλήθηκε και από πολύ στενούς συνεργάτες του προέδρου Κουβέλη.
Σήμερα χτίζεται το κράτος της πλέον ανάλγητης και αντιδραστικής δεξιάς , με τις κυβερνητικές πλάτες και της Δημάρ και πολύ φοβάμαι , όταν όταν ολοκληρωθεί το δεξιό κρατικό οικοδόμημα , η Δημαρ μέσω ανακοίνωσης θα διαφωνεί για το χρώμα που η κυβέρνηση θα βάψει τη δεξιά κρατική οικοδομή !!! .( Υπερβολή μεν ,αλλά....)
Κάτι ανάλογο με την προ ημερών ανακοίνωση του κόμματος για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου φαινομένου του νέφους αιθαλομίχλης,  το οποίο προέκυψε από την αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και την οικονομική αδυναμία των πολιτών να το προμηθευτούν  . Όπου το πρώτο  σημείο της ανακοίνωσης ήταν :

"1. Να γίνει, άμεσα, εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ασφάλεια στο εσωτερικό των σπιτιών η εκτεταμένη χρήση κάθε είδους καυσόξυλων σε αστικά κέντρα, καθώς και η ανεξέλεγκτη χρήση μη πιστοποιημένων θερμαντικών συσκευών.
Χρειάζεται επίσης να βελτιωθεί η πληροφόρηση των πολιτών για το ποιοι δικαιούνται και με ποιες διαδικασίες λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης Ακόμη, είναι χρήσιμο να δοθούν οδηγίες για την ορθολογική χρήση της ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα των διαφόρων συστημάτων θέρμανσης και των καυσίμων τους, ώστε να οι πολίτες να μπορούν να κατανοούν καλύτερα το συμφέρον τους."
Απόσπασμα ανακοίνωσης αριστερού κόμματος που δεν χρήζει καν σχολίου.

Εδώ που φτάσαμε και πρίν έρθουν οι επόμενες -απολύτως προβλέψιμες-επιλογές και πρακτικές της δεξιάς που κυβερνάει , ενάντια στην κοινωνία  , οφείλει η ηγεσία της Δημαρ να αφουγκραστεί την αγωνία τόσο των μελών του κόμματος  , αλλά πρωτίστως τις αγωνίες των άνεργων , των νεόπτωχων, των αστέγων , των συνταξιούχων καθώς και των εργαζόμενων που απέμειναν και να το "πάρει αλλιώς" .
Αφού εύκολα ξεχάστηκε η απαγκίστρωση από το μνημόνιο , ας αρχίσει η απαγκίστρωση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση , τον απόλυτο έλεγχο και την ηγεμονία της οποίας έχει επί της ουσίας η υπέρ του δέοντος  σκληρή δεξιά  της Ν.Δ.
Έστω και τώρα,  η Δημαρ οφείλει να  επιστρέψει στις ιδρυτικές και προγραμματικές-προ εκλογών- θέσεις της , να τις επικαιροποιήσει και  να πολιτευτεί  στηρίζοντας με την πολιτική της ,τους άνεργους , τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μικροεπαγγελματίες, τους χαμηλόμισθους που πλήττονται, τους άστεγους και πεινασμένους. Να εργαστεί και να αγωνιστεί για τον άλλο δρόμο διεξόδου από την κρίση  με την κοινωνία όρθια ,  κάτι που το κόμμα προέβαλε στα δύο χρόνια λειτουργίας του ως τις εκλογές του Μαίου 2012. Ως οφείλει να πράξει ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα  που θέλει να αποτελεί τη συνέχεια -με σύγχρονους όρους- της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Υ.Σ : Διάβασα στην ιστοσελίδα www.tanea.gr ότι σε συνάντηση με αντιπροσωπεία αγροτών ο πρόεδρος της Δημαρ Φ.Κουβέλης δήλωσε : «Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν, η δέσμευση - όχι η υπόσχεση - είναι ότι αυτά τα προβλήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής προκείμενου να υπάρξουν λύσεις» .Νομίζω ότι αναφέρθηκε στο ιδεατό και εξέφρασε την επιθυμία ενός ανθρώπου της Αριστεράς , γιατί τέτοιος παραμένει , παρά τις μετά τις εκλογές του Ιουνίου επιλογές του.Πολύ φοβάμαι όμως , ότι θα ενημερωθεί από το ράδιο και την τηλεόραση ,για  το ξύλο που θα ρίξουν  τα ΜΑΤ στους αγρότες κατ' εντολή της δεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά, εάν αυτοί κλείσουν τους δρόμους.

* Ο Σταύρος Μπούρπουλας είναι ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...