Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012


Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 επέστρεψε η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Συνολικά την περίοδο 2010-2011 οι περικοπές των συντάξεων και
οι μειώσεις των μισθών ανήλθαν αθροιστικά σε 16,2 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ
Συνολικά την περίοδο 2010-2011 οι περικοπές των συντάξεων και οι μειώσεις των μισθών ανήλθαν αθροιστικά σε 16,2 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )


Αθήνα , 31.08.12 , in.gr
Οι αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, σε συνδυασμό με την «καταιγίδα» νέων φόρων, έχουν οδηγήσει την αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών στα επίπεδα του 1978-79, σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, που παρουσιάζουν την Παρασκευή «Τα Νέα»:

* Την περίοδο 2010-2012 το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε κατά 8% και η ανεργία αυξήθηκε σε 24% εφέτος από 17,7% το 2011.

* Οι μέσες αποδοχές το 2011 ήταν 25.470 ευρώ, ενώ με τις νέες περικοπές θα πλησιάσουν, το 2013, τα 15.000 με 17.000 ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή χωρών όπως η Εσθονία, η Τσεχία και η Κροατία.

* Από τον Μάιο του 2010 έως τον εφετινό Ιούνιο οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων ανήλθαν συνολικά σε 4,2 δισ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα περικοπών των 11,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 οι περικοπές κύριων - επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και κοινωνικών επιδομάτων αντι στοιχούν στο 43% του συνολικού ποσού, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ.

* Την περίοδο 2010-2011 οι μειώσεις μισθών του Δημοσίου ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ και του
ιδιωτικού τομέα σε 3 δισ. ευρώ. Συνολικά την περίοδο 2010-2011 οι περικοπές των συντάξεων και
οι μειώσεις των μισθών ανήλθαν αθροιστικά σε 16,2 δισ. ευρώ (ή 8% του ΑΕΠ), χωρίς να έχει
μειωθεί η ανεργία, το δημόσιο χρέος και η ύφεση.

* Η αύξηση της ανεργίας (24% το 2012 ή 1.200.000 άτομα) και η μείωση των μισθών, που
στερούν την κοινωνική ασφάλιση από πόρους 9,5 δισ. ευρώ, η εισφοροδιαφυγή από την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία καθώς και από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης με 8,5 δισ. ευρώ και η μη καταβολή των οφειλών του κράτους από το 1993 στα ασφαλιστικά ταμεία (12 δισ. ευρώ) συρρικνώνουν σοβαρά την οικονομική κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης.


Newsroom ΔΟΛ

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012


Πολιτικοί, συγγενείς και φίλοι τίμησαν τη μνήμη του Λεωνίδα Κύρκου στο μνημόσυνο για τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατό του

news247.gr  Αύγουστος 29 2012 
Ένα λουλούδι άφησαν το απόγευμα, στο μνήμα του Λεωνίδα Κύρκου στο Α’ Νεκροταφείο, στο μνημόσυνο για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του, ο γιός του Μίλτος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ηγετικά στελέχη του κόμματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αρκετοί άλλοι που συνοδοιπόρησαν με τον ιστορικό ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς, αλλά και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.
Όπως εξήγησε ο γιός του Λεωνίδα Κύρκου, «η σημερινή συνάντηση μνήμης είναι για να θυμηθούμε τον άνθρωπο Λεωνίδα. Τον πολιτικό Λεωνίδα θα τον τιμήσουμε το φθινόπωρο, με μια εκδήλωση για την Αριστερά και την κρίση και την συμμετοχή της στην κυβέρνηση».
Στη σεμνή τελετή παρέστη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μαζί με την Φώφη Γεννηματά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και φίλοι του εκλιπόντος.
Όλοι άφησαν ένα λουλούδι και απέτισαν φόρο τιμής στον ιστορικό ηγέτη της Αριστεράς.
Ο Φώτης Κουβέλης σε σύντομη δήλωση ανέφερε ότι «ο Λεωνίδας Κύρκος παραμένει ένα χρόνο μετά, πάντα παρών μέσα στην κοινωνία, μέσα στην Αριστερά, στις διεκδικήσεις και τα οράματα των ανθρώπων της εργασίας. Η μνήμη του θα είναι πάντα ζωντανή».

Η χαρά απαγορεύεται

Του Μιχάλη Μητσού , TA NEA

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
Τα προειδοποιητικά μηνύματα είχαν αρχίσει μέρες πριν. Οι κάτοικοι τα έλεγαν «νυχτερινά γράμματα», γιατί οι Ταλιμπάν τα άφηναν στην πόρτα του τζαμιού όταν έπεφτε το σκοτάδι. Αλλά οι νέοι και οι νέες του Ροσάν Αμπάντ, ενός χωριού της επαρχίας Χέλμαντ, δεν τους έδιναν σημασία. Θεωρούσαν ότι ήταν άτρωτοι. Και συνέχισαν να συναντιούνται και να φλερτάρουν στο πηγάδι του χωριού. Το βράδυ εκείνο είχαν συγκεντρωθεί σε ένα σπίτι για να ακούσουν μουσική, να τραγουδήσουν και να χορέψουν. Ολα αυτά ήταν απαγορευμένα όσο κυβερνούσαν οι Ταλιμπάν, όπως ήταν απαγορευμένο να βγαίνει μια γυναίκα από το σπίτι της χωρίς να τη συνοδεύει ένας άνδρας από την οικογένειά της. Αυτά όμως ανήκουν πια στο παρελθόν, το Αφγανιστάν έχει απελευθερωθεί από τους δυνάστες του, στο τέλος του 2014 θα έχουν αποχωρήσει και τα περισσότερα ξένα στρατεύματα και η χώρα θα είναι μια αληθινή δημοκρατία.
Οταν εισέβαλαν στο σπίτι εξαγριωμένοι συγγενείς των δύο γυναικών μαζί με πέντε Ταλιμπάν από ένα γειτονικό χωριό, μερικοί από τους νεαρούς άνοιξαν πυρ. Τότε οι Ταλιμπάν κάλεσαν ενισχύσεις, που έφτασαν με μοτοσικλέτες. Η μάχη δεν κράτησε πολύ. Και άφησε πίσω της 17 πτώματα, άλλα με σφαίρες στο στήθος και άλλα αποκεφαλισμένα, ένα σπασμένο ηλεκτρικό πιάνο που έπαιρνε ρεύμα από μια μπαταρία αυτοκινήτου, ένα κατεστραμμένο τάμπλα (κάτι σαν το τουμπερλέκι) και αίμα, πολύ αίμα, παντού.
Το μήνυμα ήταν σαφές: στη χώρα αυτή η χαρά απαγορεύεται. Οι άνδρες πρέπει να προσεύχονται, όχι να χορεύουν. Οι γυναίκες πρέπει να μένουν στο σπίτι, όχι να κυκλοφορούν. Η δυτικού τύπου δημοκρατία δεν έχει θέση. Αυτοί που προσπάθησαν να την επιβάλουν με τη βία, έχασαν. Κι εκείνοι που προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση που κληρονόμησαν, σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Εχετε ακούσει τον Ομπάμα ή τον Ρόμνεϊ να λένε οτιδήποτε τον τελευταίο καιρό για το Αφγανιστάν; Οχι. Υστερα από έντεκα χρόνια, αφού έχουν δαπανηθεί πάνω από 400 δισ. δολάρια και έχουν χάσει τη ζωή τους 2.000 Αμερικανοί (και δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί), 17 νέοι εκτελούνται επειδή άκουγαν μουσική. Αυτός που επανεμφανίστηκε, αντίθετα, είναι ο μουλάς Ομάρ. Το Ισλαμικό Χαλιφάτο θέλει όμως τώρα να το ιδρύσει μαζί με όλους τους Αφγανούς. Ενωμένα, οργανωμένα. Πλουραλιστικά. 

Αγριο τσεκούρι στους συνταξιούχους – Τους καταργούν όλα τα δώρα

30.08.2012  , iefimerida.gr

Μπορεί να μην αποφάσισαν τίποτα αλλά μόνο και μόνο ότι συζητούν τη κατάργηση όλων των Δώρων όλων των συντάξεων, προκαλεί σοκ. Όπως προέκυψε από τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των κομμάτων, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, το «τσεκούρι» δεν θα περιοριστεί στις περικοπές πάνω από τα 700 ή τα 800 ευρώ αλλά θα «αποκεφαλίσει» τη 13η και τη 14η σύνταξη σε ΟΛΑ τα Ταμεία, με προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος 2,5 δις ευρώ!!!
Ακόμα κι αν δεν υπάρχει απόφαση για τη λήψη του σχετικού μέτρου και παρά τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ- θα υπάρξει νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών- είναι προφανές ότι δύσκολα θα βρεθούν αξιόπιστα ισοδύναμα μέτρα αυτού του ύψους. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι το πακέτο Βρούτση δεν ανέρχεται στα 6 αλλά στα 7 δις ευρώ, για να προκύψει «καθαρό» αποτέλεσμα 5,5 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 4,6 δις ευρώ αφορούν στις περικοπές των συντάξεων.
Με την εφαρμογή του μέτρου είναι προφανές ότι κάθε ίχνος προστασίας στους χαμηλοσυνταξιούχους εξαφανίζεται. Ενώ οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ μπορούν να γλιτώσουν 360 ευρώ από την αποφυγή της μείωσης των κύριων συντάξεων τους, κινδυνεύουν να χάσουν 720 ευρώ από τη κατάργηση των δώρων τους! Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ένας συνταξιούχος των 500 ευρώ, θα υποστεί μείωση 12% από τη κατάργηση των Δώρων, με τη ΔΗΜΑΡ να ζητάει τουλάχιστον κάποιου είδους κλιμάκωση, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι τεχνικές «ανωμαλίες» με δεδομένο ότι εάν γίνει οριζόντια κατάργηση των Δώρων, ένας συνταξιούχος των 900 ευρώ θα υποστεί μικρότερη μείωση και συγκεκριμένα 8%!!!!
Στη Προκρούστεια κλίνη βρίσκονται ακόμα τα Δώρα των δημοσίων υπαλλήλων, τα ειδικά επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα αναπηρικά επιδόματα, ενώ όσον αφορά στα ειδικά μισθολόγια φαίνεται ότι θα ληφθεί μέριμνα για κάποιες πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες λειτουργών.

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012


Στο Γυμνάσιο είχαμε ένα τύπο που έβριζε την μπάλα επειδή δεν έμπαινε στα δίχτυα, κλώτσαγε το θρανίο επειδή δεν ήξερε την άσκηση, έφτυνε την πόρτα που δεν παραμέριζε να περάσει. Και βεβαίως τα ίδια έκανε και με τους συμμαθητές μας. Σκουντούφλαγε και έριχνε καρπαζιά στον διπλανό του. Έπαιρνε κακούς βαθμούς και έδερνε τον απουσιολόγο. Για όλα έφταιγαν πάντα οι άλλοι. Αυτός ο τύπος, ο μ*#*# των μαθητικών μας χρόνων, νομίζω ότι έχει κλωνοποιηθεί. Έχει γίνει βουλευτής, υπουργός, δήμαρχος, συνδικαλιστής, δημοσιογράφος, εκπαιδευτικός, αγανακτισμένος πολίτης. Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα που δημιουργούν υποψίες.

Για την δυσφήμιση της Ύδρας από την φοροδιαφυγή δεν φταίνε αυτοί που δεν κόβουν αποδείξεις ( θα μας πει βουλευτής – επονομαζόμενος και σοβαρός), φταίνε τα ΜΑΤ που κρύβουν το τοπίο(!).

Για τα κίτρινα θολά νερά πολλών νησιών μας δεν φταίει που δεν έχουμε βιολογικούς καθαρισμούς αλλά φταίνε τα πλοία του 6ου στόλου και οι μαροκινοί ψαράδες που ρίχνουν απόβλητα στην θάλασσα.

Για τις πυρκαγιές δεν φταίει ότι δεν έχουμε αντιπυρικές ζώνες και σταθμούς, δεν φταίνε ούτε καν οι οικοπεδοφάγοι,  αλλά φταίνε οι «ξένοι» που επιβουλεύονται τα μαστιχόδενδρα και τις κουκουναριές.

Για την ανικανότητα των Δημοσίων υπηρεσιών δεν φταίει η αναξιοκρατία, το ρουσφέτι και η διαφθορά αλλά φταίει που οι επικεφαλής δεν είναι Μεσσήνιοι. Τώρα που μεσσηνοποιήθηκαν, όλα θα αλλάξουν.

Για τους υπαλλήλους που κλέβουν αλλά αθωώνονται  από τα πειθαρχικά τους (ο ένας τσέπωνε χιλιάδες ευρώ για να βγάζει οικοδομικές άδειες και ο άλλος εγχειρούσε μόνο με φακελάκι) δεν φταίνε οι ίδιοι οι διεφθαρμένοι αλλά το σύστημα που τους έκανε «ατομικιστές».

Για την πρόσληψη  των συζύγων, των θυγατέρων, των ανιψιών, των γαμπρών, των μπατζανάκηδων των πολιτικών,  δεν φταίνε οι ίδιοι οι ρουσφετολόγοι της πολιτικής αλλά φταίει το πολιτικό … DNA, που βγάζει πανάξιους και δυσαναπλήρωτους συγγενείς.

Για την υποβάθμιση των σχολείων μας δεν φταίνε οι (αναξιολόγητοι) δάσκαλοι και οι καθηγητές αλλά φταίει το Μνημόνιο που δεν επιτρέπει να διοριστούν και άλλοι (αναξιολόγητοι) δάσκαλοι και καθηγητές.

Για τους αγανακτισμένους πολίτες που ξαφνικά (!) έγιναν ρατσιστές δεν φταίει η ΤV και ο πολιτισμός που παράγει 30 χρόνια τώρα, αλλά (φταίει) η κρίση της ευρωζώνης.

Και βέβαια για την ασχήμια των πόλεων μας δεν φταίμε εμείς, δεν φταίνε οι δήμαρχοι και οι τοπικές αρχές αλλά φταίνε τα στρατόπεδα μεταναστών που ΘΑ δημιουργηθούν ( και οι μετανάστες –παρεμπιπτόντως - είναι καλύτερα, για κάποιους φιλάνθρωπους, να κυκλοφορούν στα στενά των πόλεων, ψάχνοντας τους σκουπιδοτενεκέδες παρά να σιτίζονται σε οργανωμένους χώρους).

Γι αυτό σας λέω κλωνοποιήθηκαν.  Και αν δεν αντιδράσουν οι υπόλοιποι  πολιτικοί, δήμαρχοι, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί και –κυρίως - οι αληθινά αγανακτισμένοι πολίτες, σε λίγο θα μας αποβάλουν από την… τάξη (μην σας πω κι από το σχολείο).
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

  • Ο Σαμαράς έσπειρε παραπλάνηση και θα έχει φτωχή συγκομιδή

    Γράφει: Γιώργος Καρελιάς , aixmi.gr
    Γιώργος Καρελιάς

       Τρίτη 28 Αυγούστου 2012
Θα το πώ από την αρχή. Αν αποτύχει η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, μας περιμένουν μαύρες μέρες. Κι όποιος πιστεύει ότι «πιο μαύρες δεν γίνεται» είναι μακριά νυχτωμένος.
Άρα, κάθε λογικός άνθρωπος πρέπει να εύχεται να πετύχει. Όμως, πολύ φοβάμαι ότι οι ευχές δεν φτάνουν και θα συμβεί το αντίθετο.
Ο νυν πρωθυπουργός έχει υπονομεύσει τα θεμέλια της κυβέρνησής του με τη στάση που έχει κρατήσει τα δυόμισι τελευταία χρόνια. Ας θυμηθούμε.
Ο κ. Σαμαράς υπονόμευσε συστηματικά την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, λέγοντας «όχι» στο πρώτο Μνημόνιο. Μάλιστα, καλλιεργούσε συστηματικά την αντίληψη (με τα διάφορα «Ζάππειά» του) ότι «υπήρχε άλλος δρόμος», τον οποίο εκείνος είχε ανακαλύψει. Υποσχόταν «όχι άλλες περικοπές», «αποκατάσταση αδικιών» και τα παρόμοια.
Αργότερα, υποχρεώθηκε να στηρίξει το δεύτερο Μνημόνιο, αλλά συνέχιζε να υπονομεύει την κυβέρνηση Παπαδήμου, που το εφάρμοζε, ζητώντας συνεχώς εκλογές και υποσχόμενος ότι εκείνος διαθέτει τη μαγική συνταγή εξόδου από την ύφεση.
Ο κ. Σαμαράς κέρδισε οριακά τις εκλογές του Ιουνίου, εκμεταλλευόμενος τον φόβο που προκαλούσε στους ψηφοφόρους η αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε τις εκλογές και κάνει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που διακήρυσσε ως αντιπολίτευση. Περικοπές μισθών και συντάξεων έκαναν ο Παπανδρέου, ο Παπαδήμος και ο Βενιζέλος, την ίδια συνταγή έχουν έτοιμη ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας.
Ο κ. Σαμαράς πήγε στο Βερολίνο και στο Παρίσι. Και άκουσε τα ίδια ακριβώς που άκουγαν ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος: ότι θέλουν να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, υπο τον απαράβατο όρο να  τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Η παραπλανητική εικόνα, που προσπαθεί να περάσει η κυβερνητική προπαγάνδα συνεπικουρούμενη από τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης, ότι δήθεν «κάτι άλλαξε» στις σχέσεις μας με τους ευρωπαίους, δεν θα έχει διάρκεια.
Δεν άλλαξαν η Μέρκελ και ο Ολάντ. Αλλαξε ο Σαμαράς, που άλλα έλεγε μέχρι να κερδίσει τις εκλογές και άλλα κάνει σήμερα. Για ποια «αξιοπιστία», λοιπόν, μιλάει;
Στο Βερολίνο Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Σαμαρά για όσα έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Κι εκείνος απάντησε «ουδείς αναμάρτητος». Ο κ. Σαμαράς παραπλάνησε μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων, που πίστεψε (πάντα υπάρχουν ευκολόπιστοι) ότι εννοούσε όσα έλεγε. Όμως, μόνο ένας αφελής ή ένας που είχε άγνοια της πραγματικότητας, θα τα έλεγε.
Ο κ. Σαμαράς δεν είναι τίποτα από τα δυο. Απλώς ήθελε να γίνει πρωθυπουργός.
Και έγινε.
Τώρα θα τον κυνηγάνε οι αντιπολιτευτικές αμαρτίες του. Οπως κυνήγησαν -και, τελικά, έφαγαν-  τον Γιώργο Παπανδρέου.
Θα ήταν πολύ πρόωρο και παρακινδυνευμένο να κάνουμε την ίδια πρόβλεψη και για τον νυν πρωθυπουργό; Μόνο πρόωρο. Αλλωστε, ό,τι σπέρνεις θερίζεις. Και η αντιπολιτευτική σπορά του Σαμαρά ήταν φτωχή και παραπλανητική…

   Συνέντευξη του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς και βουλευτή Επικρατείας , Σπύρου Λυκούδη στο ραδιοφωνικό σταθμό Real 97,8 και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή.

 Ερώτηση:  Θα υπάρξει παρέκκλιση από την προγραμματική συμφωνία συγκρότησης της κυβέρνησης;
Απάντηση: Νομίζω ότι θα υπάρξει παρέκκλιση στο πρόγραμμα και ότι θα υπάρξουν μέτρα με τα οποία η Δημοκρατική Αριστερά και επί της ουσίας και τυπικά θα διαφωνεί. Θα πιέσουμε όσο μπορούμε να μην υπάρξουν ευρείες αποκλίσεις αλλά από εκεί και πέρα θα ήθελα να σας πω με μεγάλη ειλικρίνεια ότι πολλές φορές η πραγματικότητα συγκρούεται με τις συνεννοήσεις και τις απόψεις που είχαμε διαμορφώσει. Εμείς βεβαίως ως Δημοκρατική Αριστερά θα αντιδράσουμε σε μέτρα που δεν είμαστε σύμφωνοι. Πάντως πρέπει να επαναλάβω κάτι που έχουμε πει πολλές φορές εμείς στη Δημοκρατική Αριστερά, ότι υπέρτερη αξία σε αυτή τη φάση είναι να διατηρήσουμε τη χώρα στην ευρωζώνη, να προσπαθήσουμε να πετύχει η μεγάλη και πολύ δύσκολη προσπάθεια που γίνεται. Και υπό αυτή την έννοια θα είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί, στον τρόπο με τον οποίο θα αποκρούσουμε μέτρα με τα οποία δεν συμφωνούμε.

Ερώτηση: Αυτό που λέτε δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Έχει μία ουσία, εγώ καταλαβαίνω ότι δεν θα ρίξετε την κυβέρνηση, δεν θα αποχωρήσετε δηλαδή από τον κυβερνητικό σχηματισμό.
Απάντηση: Δεν θα προχωρήσουμε στη δημιουργία κυβερνητικής κρίσης.
Ερώτηση: Όταν λέτε ωστόσο ότι θα αντιδράσετε, ποια θα είναι αυτή η αντίδραση από τη στιγμή που θα ψηφίσετε τα μέτρα;
Απάντηση: Περιμένετε να έρθει εκείνη η στιγμή που θα δούμε τα μέτρα. Θα σας θυμίσω π.χ. την κατηγορηματική αντίδραση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, στο θέμα της εφεδρείας όπως ήταν έτοιμη να εφαρμοστεί. Και νομίζω ότι με την μεθοδευμένη προσπάθεια που κάναμε να πείσουμε τους κυβερνητικούς συνομιλητές μας, πάρα πολλά πράγματα άλλαξαν.
Ερώτηση: Κύριε Λυκούδη, η μετονομασία της εφεδρείας, σε κάτι άλλο γιατί περί αυτού πρόκειται, δεν θα λέγεται εφεδρεία αλλά κάπως αλλιώς νομίζω ότι δεν αλλάζει την ουσία. Χιλιάδες άνθρωποι θα φύγουν από το δημόσιο.
Απάντηση: Να μου επιτρέψετε να μη συμφωνήσω με αυτό που λέτε. Η οριζόντια εφεδρεία έτσι όπως εφαρμόστηκε, που έθεσε εκτός δημοσίου ικανότατους ανθρώπους και δεν συνεισέφερε οικονομικά, δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση να υπάρξουν συνταξιοδοτική ωρίμανση, μετατάξεις, μετακινήσεις, αξιολογήσεις κλπ. Ασφαλώς δεν γίνεται μια ευρέος χαρακτήρα ανατροπή αυτής της κατεύθυνσης αλλά με δεδομένο, ότι η παρέμβαση στο δημόσιο πρέπει να υπάρξει αφού το ομολογούν οι πάντες, η εφαρμογή με ηπιότερο χαρακτήρα αυτής παρέμβασης έχει μια αξία.
Ερώτηση: Για τα ειδικά μισθολόγια αντιδράτε γενικά;  Ή σε συγκριμένες κατηγορίες;
Απάντηση: Ρωτάτε ένα πολιτικό στέλεχος της Αριστεράς. Και σας λέω κατηγορηματικά αστυνομικός που είναι στο δρόμο με τα 650 € δεν αντέχει  μείωση. Είναι άδικη κοινωνικά, είναι άδικη πολιτικά, από άποψη ανθρωπιστικής προσέγγισης, από κάθε άποψη.
Ερώτηση: Δηλαδή αντιδράτε για τα σώματα ασφαλείας να υποθέσω.
Απάντηση:  Το έφερα ως παράδειγμα κ. Μακρή γιατί υπάρχει ένα ζήτημα.
Ερώτηση:  Για τους πανεπιστημιακούς, τους δικαστικούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ;
Απάντηση: Μια κατηγορία εργαζομένων που έχει εισοδήματα 60.000  - 65.000 € τον χρόνο ας προσπαθήσει και αυτή να μετάσχει στην μεγάλη εθνική προσπάθεια.  Δεν είναι το ίδιο με τον αστυφύλακα των 600 €.
Ερώτηση: Φοβάστε ότι μέσα στην Κοινοβουλευτική σας ομάδα, θα υπάρξουν αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας;. Έχουμε ακούσει ήδη τον κ. Οδυσσέα Βουδούρη, έχουμε ακούσει τον κ. Μιχελογιαννάκη,, «ΠΑΣΟΚογενείς» βουλευτές που έχουν μεταφερθεί στη ΔΗΜΑΡ. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει μία γενικευμένη αντίδραση;
Απάντηση: Δεν θέλω να κάνω προφήτη, ούτε τον απόλυτο φύλακα της συνοχής της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Κάθε βουλευτής έχει τη δική του αντίληψη, έχει τη δική του προσέγγιση όμως νομίζω  ότι η Δημοκρατική Αριστερά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα αντιμετωπίσει  αυτό το εξαιρετικά δύσκολο θέμα, βεβαίως με τις ευαισθησίες που έχουν όλοι αλλά και με δεδομένο ότι η πατρίδα μας, η χώρα μας περνάει δύσκολες στιγμές και οφείλουμε όλοι να είμαστε σε κάποιο ύψος ευθύνης. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Αντιλαμβάνεστε τι λέω.
Ερώτηση: Θα τεθεί θέμα, κομματικής πειθαρχίας;
Απάντηση:  Ο δικός μας ο χώρος δεν λειτουργεί…
Ερώτηση:  Με αυτή την κουλτούρα, αλλά δεν ξέρεις ποτέ..
Απάντηση: Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση ως βουλευτές – πολιτικά στελέχη και όχι ως πολιτευόμενοι.
Ερώτηση: Ο. κ. Σκανδαλίδης σε συνέντευξή του στην Real news, είπε ότι πρέπει να τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης  της κυβέρνησης για την πορεία των μέτρων. Είναι ενδιαφέρουσα πρόταση;
Απάντηση:  Έχει ενδιαφέρον ως πρόταση αφού κατατίθεται από ένα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Όμως  επειδή βρίσκομαι στη συνεδρίαση μιας επιτροπής της Βουλής σχετικά με το θέμα υποδοχής των μεταναστών, δεν ξέρω τι έχει πει ο κ. Βενιζέλος για αυτό το θέμα σήμερα.


Ερώτηση: Ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στον κ. Σαμαρά, γιατί δεν έθεσε σθεναρότερα  το θέμα επαναδιαπραγμάτευσης και της επιμήκυνσης που είναι καθοριστικής σημασίας. Θα ήθελα το σχόλιο σας. Υπάρχει καθυστέρηση, χάθηκε επικοινωνιακός  χρόνος και έπρεπε να τεθεί σθεναρότερα το θέμα της επιμήκυνσης;
Απάντηση:  Συνολικότερα έχουμε μια διακυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο επί Σαμαρά, που έχει καθυστερήσει σε πάρα πολλά πράγματα. Τώρα το θέμα της επιμήκυνσης είναι προτιμότερο να το θέσει αφού έχει αποκατασταθεί σε όποια περιθώρια έχει, η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Θα μου επιτρέψετε να αφήσουμε να κρίνουμε την πορεία της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση αφού πρώτα γίνει η αυριανή συνάντηση. Εγώ θέλω να έχω ακριβή και πλήρη ενημέρωση από τον πρόεδρο του κόμματός μας μετά την αυριανή συνάντηση με τον κ. Σαμαρά.  Θέλω να είμαι πλήρως ενημερωμένος. Δεν μου αρέσει ως στέλεχος της Αριστεράς να σχολιάζω απλώς, θέλω να έχω πολιτική άποψη.

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012


Ενα βαρέλι δίχως πάτο κι ένα λεπτό κρεμμύδι

Ενα βαρέλι δίχως πάτο κι ένα λεπτό κρεμμύδι
της Φωτεινής Τσαλίκογλου
24
εκτύπωση 
 
«Δεν πρόκειται να ρίξουμε άλλο χρήμα, είστε βαρέλι δίχως πάτο». Η φιλόστοργος δήλωση Σόιμπλε φέρνει στο προσκήνιο ένα αλλοτινό, γνώριμο στους παλαιότερους, παιδικό παιχνίδι:
«Ενα λεπτό κρεμμύδι, γκέο βαγκέο/ Ενα λεπτό κρεμμύδι, φράξε βαγκέο».
Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο αντικρουόμενες και διαπληκτιζόμενες μεταξύ τους ομάδες: «Σας δίνουμε, σας δίνουμε, μια όμορφη κοπέλα», ξεκινούσε η πρώτη ομάδα. «Μας δίνετε, μας δίνετε μια παλιοκατσιβέλα», απαντούσε η δεύτερη.
«Σας δίνουμε, σας δίνουμε, φλουρί κωνσταντινάτο», επέμενε η πρώτη ομάδα. «Μας δίνετε, μας δίνετε, βαρέλι δίχως πάτο».
«Σας δίνουμε, σας δίνουμε, ένα τσουβάλι λίρες.»/ «Μας δίνετε, μας δίνετε, ένα τσουβάλι ψείρες.»
Και κάπως έτσι το παιχνίδι συνεχιζόταν με τη δεύτερη ομάδα σταθερά να αμφισβητεί τις προσφορές της πρώτης ομάδας, έως ότου, προς το τέλος, ακούγεται: «Αυτό είναι χάρισμά σας στα μούτρα τα δικά σας».
Ποιος φανταζόταν ότι το αμέριμνο εκείνο παιχνίδι έκρυβε τα στοιχεία της παρανόησης, της ακύρωσης, της υπονόμευσης, της αυτο- και ετερο-εξαπάτησης, που δραπετεύοντας από το άλλοτε και αλλού έρχονται σήμερα να συνοψίσουν δραματικά το «εδώ και τώρα». Δεν υπάρχει τίποτα τόσο φανταστικό όσο η πραγματικότητα.
Το σύνδρομο Tina (there is no alternative, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση) έχει δώσει τη θέση στο ακόμη πιο καταστρεπτικό «Never Enough» (τίποτα δεν αρκεί). Κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο… Ο,τι και να δώσεις, όσα μέτρα κι αν παρθούν, και πάλι δεν είναι αρκετά.
«Φταίμε» σπεύδουν να πουν με προθυμία ορισμένοι, όμως είναι τουλάχιστον ασέβεια και ύβρις να κραδαίνεις το λάβαρο της ενοχοποίησης πάνω από συντρίμμια.
...Οσες λίρες κι αν είχες να δώσεις ως ψείρες θα εισπράττονται και ως παλιοκατσιβέλες οι όμορφες (όσες είχες) κοπέλες. Μη μιλάς λοιπόν, βούλωσ' το, προσηλώσου στις επόμενες θυσίες, στα επόμενα μέτρα. Ο δρόμος της εξιλέωσης είναι μακρύς.
Δεν υπάρχει, για τον Θεό, ένα άλλο παιχνίδι, ένας άλλος κανόνας παιχνιδιού;
Ενας ανθρωπολόγος πρότεινε στα παιδιά μιας αφρικανικής φυλής ένα παιχνίδι: Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο ζουμερά φρούτα δίπλα σ' ένα δέντρο και είπε στα παιδιά ότι όποιο από αυτά φτάσει πρώτο στο καλάθι θα πάρει όλα τα φρούτα. Οταν τους έδωσε το σινιάλο για να τρέξουν, πιάστηκαν χέρι-χέρι και ξεκίνησαν να τρέχουν όλα μαζί. Υστερα κάθισαν σ' έναν κύκλο για να φάνε τα φρούτα.
Οταν ρώτησε τα παιδιά γιατί το έκαναν αυτό, αφού κάποιο από αυτά θα μπορούσε να είχε καρπωθεί όλα τα φρούτα, τα παιδιά απάντησαν «Ubuntu», που σημαίνει: «Δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι αν έστω ένας από εμάς είναι στεναχωρημένος!».
Η λέξη «Ubuntu» στη γλώσσα τους σημαίνει επινοώ, κατασκευάζω, συν-ενώνω κάτι σαν «Υπάρχω γιατί υπάρχουμε».
Μια ανοίκεια λέξη κι ένα άγνωστο σ' εμάς, μέσα στην παγκοσμιοποιημένη, αγριεμένη, αγριευτική πραγματικότητα, παιχνίδι.
Μα τι λέω; Eίναι ποτέ δυνατόν; Σας βλέπω να χαμογελάτε με το ουτοπικό της πρότασης. Με ειρωνεία και συγκατάβαση. Κι όμως, αν δεν πιστέψεις σήμερα στην ουτοπία μιας άλλης εκδοχής ζωής έχεις τελειώσει. Αν δεν εμψυχωθείς από την πίστη σε μια διαφορετική δυνατότητα ύπαρξης και συνύπαρξης μένεις αγκαλιά με το ήδη γνωστό. Κι αυτό μυρίζει σήψη, και μούχλα, και θάνατο.
Και τα όνειρα πολλοί τα αγνόησαν και τα χλεύασαν, τον θάνατο ουδείς.

Η κυρία Φωτεινή Τσαλίκογλου είναι συγγραφέας, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το δραματικό δίλημμα του Φώτη Κουβέλη

Τάσος ΠαππάςΓράφει: Τάσος Παππάς . aixmi.gr

Η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τις αντοχές της ΔΗΜΑΡ. Ο Φώτης Κουβέλης διατυμπάνιζε προεκλογικά πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου η χώρα να μην μείνει ακυβέρνητη. Και το έκανε. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Μας έλεγαν ότι η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων θα λειτουργούσε σαν μπούσουλας για την κυβέρνηση. Οι δανειστές, όμως, είχαν διαφορετική γνώμη.
Η μία μετά την άλλη, οι περίφημες «κόκκινες γραμμές», παραβιάζονται. Αν και καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες από τα επικοινωνιακά επιτελεία για να παρουσιαστεί ως αναγκαία η μετάβαση από τα «αδιάλλακτα όχι» στα «δειλά ναι», πυκνώνουν οι  γκρίνιες στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. Βουλευτές της φλερτάρουν έντονα με την εκδοχή της καταψήφισης των επαχθών μέτρων, ενώ τα στελέχη που είχαν εξαρχής διαφωνήσει με τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση, διατηρούν στο ακέραιο τις ενστάσεις τους.
Η ΔΗΜΑΡ έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της για τη νέα περικοπή στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, για την παράδοση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, για την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο [αναζητούνται λέξεις που θα εξωραίζουν τη ρύθμιση χωρίς, πάντως, ν’ αλλάζουν την ουσία της], για τη μείωση των συντάξεων κάτω από τα 1000 ευρώ. Μαζεύονται πολλά.
Το ερώτημα είναι αν μπορεί η ηγεσία του κόμματος να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση, αν δηλαδή τα επιχειρήματα που διακινεί ο κ. Κουβέλης ότι «προέχει η σωτηρία της χώρας» και ότι «δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση για επουσιώδη ζητήματα», θα εμποδίσουν τις φυγόκεντρες τάσεις να εκδηλωθούν στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. Τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι πολύ σκληρά. Το οικονομικό επιτελείο ψάχνει απεγνωσμένα πόρους προκειμένου να γίνει πράξη η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι «δεν θέλουμε νέα χρήματα από τους Ευρωπαίους, θέλουμε χρόνο».
Οι πολίτες, επιστρέφοντας από τις διακοπές τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με πολλούς λογαριασμούς και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει πώς θα αντιδράσουν. Η κυβερνητική προπαγάνδα έχει φροντίσει να καλλιεργήσει κλίμα φόβου, κραδαίνοντας το σκιάχτρο της χρεοκοπίας, ωστόσο από μία ασήμαντη αφορμή μπορεί να προκληθεί ανάφλεξη. Και δεν θα ευθύνεται γι αυτό ο «συνήθης ύποπτος» ΣΥΡΙΖΑ.
Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ βρίσκεται απέναντι σ’ ένα δίλημμα: να συνεχίσει να καταπίνει αμάσητες τις εκπτώσεις από την προγραμματική συμφωνία με κίνδυνο να χάσει την ψυχή της και μερίδα των ψηφοφόρων της ή να πάρει το καπελάκι της και να φύγει, με συνέπεια την πτώση της κυβέρνησης; Γιατί, χωρίς τη ΔΗΜΑΡ, δύσκολα θα σταθεί η κυβέρνηση κι ας βγαίνουν τα νούμερα της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ.
Στην πρώτη περίπτωση [παραμονή πάση θυσία], μπορεί να ελπίζει πως σε βάθος χρόνου η κατάσταση στην οικονομία θα βελτιωθεί και αυτό θα της πιστωθεί στο μέτρο της συμβολής της. Στη δεύτερη περίπτωση [αποχώρηση], η χώρα μάλλον θα οδηγηθεί σε εκλογές μέσα σε συνθήκες πόλωσης και η ΔΗΜΑΡ θα απειληθεί με δραματική συρρίκνωση της επιρροής της από τη φορτική πίεση που θα της ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανολογώ ότι θα επιλέξει την πρώτη στάση, συνδέοντας τη σωτηρία της κυβέρνησης με τη σωτηρία της. Ωστόσο, αυτό δεν θα γίνει χωρίς τραύματα και απώλειες…

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Η Γρήγορη Απαγκίστρωση από τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ

«Θα προστατέψουμε τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Και η καλύτερη προστασία για τους οικονομικά ασθενέστερους είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας. Γιατί αν η χώρα επιστρέψει στην δραχμή αυτοί πρωτίστως και κυρίως θα υποφέρουν. Οι οικονομικά ισχυροί θα βρουν τον τρόπο να τα καταφέρουν. Απορώ που αυτή την απλή αλήθεια δεν τη καταλαβαίνουν άνθρωποι που μιλάνε στο όνομα της Αριστεράς και όλο και πιο ανοικτά ερωτοτροπούν με την επιστροφή στη δραχμή». 

Αυτά λέει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 25/8/12.

Το θέμα λέει είναι η παραμονή στο ευρώ , ασχέτως αν από την τσέπη του άνεργου , του χαμηλόμισθου και του χαμηλοσυνταξιούχου , η κυβέρνηση την οποία στηρίζει ,με τα νέα μέτρα αρπάξει  και το τελευταίο ευρώ που τους απέμεινε. 

Προστέθηκε και αυτός στους σωτήρες Γ.Παπανδρέου,Γ.Παπακωνσταντίνου, Ε.Βενιζέλο και Α.Σαμαρά. Όλοι αυτοί κόπτονταν για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και έλεγαν ότι σώζουν τη χώρα και ταυτόχρονα έκαναν πιο φτωχούς τους αδύναμους οικονομικά πολίτες της.
Οι πολίτες τους "ευχαρίστησαν "τόσο στις εκλογές του Μαίου όσο και σε αυτές του Ιουνίου 2012. Το γεγονός ότι στις δεύτερες εκλογές κάπως διασώθηκε ο Σαμαράς , είναι άλλου είδους και άλλης ώρας συζήτηση.

Ταυτόχρονα ο κ.Ν.Μπίστης ( για όσους δε θυμούνται μέχρι πρότινος Γεν.Γραμματέας Υπουργείου στην κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου και από ότι φαίνεται -εδώ και μήνες - μέλος της άτυπης ηγεσίας της Δημάρ) γράφει στην ( ιστοσελίδα όπου γράφουν αρκετοί νοσταλγοί του Σημιτικού εκσυγχρονισμού) metarithmisi.gr: 
"Αλλά για να ενεργοποιηθεί το κομμάτι των σκεπτόμενων πολιτών, χρειάζεται σχέδιο από μέρους των προοδευτικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, που ξεκινάνε από τα αριστερά της ΝΔ και φτάνουν στο χώρο της πολιτικής οικολογίας, με την ελπίδα ότι μπορεί να επαναπατριστεί στο χώρο της λογικής και ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ, που εκ των πραγμάτων και εκ των υστέρων ακολουθεί στο μείζον ζήτημα σωστή θέση, δεν μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ένα ελληνικό δεξιό κόμμα έχει εθιστεί να αντιμετωπίζει το κράτος. Το βλέπει πάντα σαν λάφυρο και αυτό δεν προκύπτει μόνο από τις περιπτώσεις βουλευτών που βολεύουν συγγενείς, αλλά και από την περίπτωση αντικατάστασης Διώτη, την επιλογή για τον επικεφαλής της ΕΥΠ και άλλα, που αποδεικνύουν τη δυσκολία απαλλαγής από την πελατειακή αντίληψη. Όλα αυτά, βέβαια, προσωρινά παραμερίζονται μπροστά στην ανάγκη να ανταποκριθεί η χώρα στο μείζον, να μη χρεοκοπήσει και να μείνει ζωντανή στη ζώνη του ευρώ. Όμως, αν δεν αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες, και 22,5 δις να βρεθούν και 10 ναι να πει η Μερκελ, πάλι θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδα.

Ήρθε η ώρα οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Η συγκυβέρνηση, για ευνόητους λόγους, πρέπει να πετύχει. Για εξ ίσου ευνόητους λόγους, οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις πρέπει από τώρα να προετοιμάζουν την αυριανή μέρα."

(Μέχρι τώρα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για συγχώνευση Πασοκ-Δημαρ , για ΕΛΙΑ τύπου Ιταλίας κλπ. Ο κ.Μπίστης προσθέτει οικολογικές ντομάτες και τα αριστερά της Δεξιάς  καυσόξυλα "πέλετς).

Σαφώς και θέλουμε τη χώρα στην ευρωζώνη , αλλά  τους σωτήρες της Ελλάδας ει δυνατόν εκτός αυτής. Μακριά και αγαπημένοι.

Παραθέτω τη Δεύτερη από τις 7  θέσεις για διακυβέρνηση της ΔΗΜΑΡ όπως αυτή διατυπώθηκε πριν τις εκλογές του Ιουνίου 2012. 

2.ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Η πρόταση μας οικοδομείται στην απόρριψη κάθε μονομερούς ενέργειας καταγγελίας  του μνημονίου, είτε αυτή προέρχεται  από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό. Το ευρώ  είναι αμετάκλητο κεκτημένο. Είναι απαραίτητη μια συμφωνία και κοινή δήλωση ότι η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης θα γίνει χωρίς εκατέρωθεν μονομερείς ενέργειες  και ότι εντάσσεται στο πλαίσιο του εξελισσόμενου διαλόγου για τον επαναπροσδιορισμό των ευρωπαϊκών πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης καθώς και την  περαιτέρω θεσμική αναβάθμιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να παγώσει τις διαδικασίες λήψης νέων  μέτρων και να εκκινήσει τη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης με στόχο μια νέα συμφωνία που θα κάνει  βιώσιμη οικονομικά και κοινωνικά τη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Η επαναδιαπραγμάτευση θα  πρέπει να επικεντρωθεί σε έξι  (6) ρυθμίσεις:
Επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Πάγωμα  των περικοπών του Ιουνίου σε μισθούς και  συντάξεις. Αλλαγή των μέτρων εξοικονόμησης πόρων ύψους  14,5 δις για τη δημοσιονομική προσαρμογή 2012-2014 με απόδοση βαρύτητας στην καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς  και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης του χρέους.
Κατάργηση του νόμου που μείωσε τους κατώτατους μισθούς  και επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων – επαναφορά της μετενέργειας,  σε συνδυασμό με ένα διαφορετικό  πρόγραμμα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας
Αλλαγή της πρόβλεψης  για δέσμευση όλων των εσόδων στην εξυπηρέτηση του χρέους , ώστε να υπάρξουν δυνατότητες για κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές.
Αναθεώρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση του δημόσιου πλούτου , την αντικατάσταση της εισπρακτικής λογικής , τη σύνδεση της όλης διαδικασίας με την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου και τη δημιουργία μιας νέας λειτουργικής σχέσης κράτους και ιδιωτικού τομέα.
Ενίσχυση της ανάπτυξης με ωφέλεια για τους πολλούς, μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση και να δοθεί ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα προς όφελος της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά και των δημόσιων οικονομικών
Αναλυτικά για τις 2 πρώτες ρυθμίσεις: 
α) Χρονική επιμήκυνση έως και το 2017  για την επίτευξη του στόχου του  μηδενικού  ελλείμματος  και αλλαγή του περιεχομένου της δημοσιονομικής πολιτικής.
Αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής και επίτευξη του στόχου μηδενικού ελλείμματος με διαφορετικά μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος. Στο ενδιάμεσο διάστημα οι δημόσιες επενδύσεις εξαιρούνται από  τον ετήσιο υπολογισμό του πρωτογενούς ελλείμματος.
Περικοπές των δημοσίων δαπανών με στόχο μείωση 4 δις μέσω μείωσης των  στρατιωτικών δαπανών, του κόστους της νοσοκομειακής -  φαρμακευτικής δαπάνης, της καταπολέμηση της σπατάλης και της ανορθολογικής διαχείρισης πόρων.
Καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω των νέων συστημάτων ελέγχου των δημοσίων δαπανών και των διαγωνισμών, με στόχο μείωση κατά 2 δις του ποσού των δημόσιων προμηθειών.
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται στο 30%  με στόχο να συλληφθεί το 1/3 και να προστεθούν στα έσοδα 6 δις.
Συγκεκριμένα συνοδευτικά νομοθετικά και οργανωσιακά μέτρα :
i) Για τα έσοδα
Ριζική προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση με λιγότερους φόρους για τους πολλούς, επιστροφές φόρου στους αδύναμους, περισσότερους φόρους από τους οικονομικά ισχυρούς και τους έως σήμερα  φοροδιαφεύγοντες. Διατήρηση των συντελεστών φορολόγησης επιχειρήσεων στα σημερινά επίπεδα. Ένταξη όλων των επαγγελματικών ομάδων που φοροδιαφεύγουν σε καθεστώς αντικειμενικών κριτηρίων.  Αύξηση του ετήσιου αφορολόγητου ποσού με παράλληλη αύξηση της φορολόγησης για υψηλά εισοδήματα. Επιβολή σταθερού τέλους ακίνητης περιουσίας συμβατού με τους  οικογενειακούς προϋπολογισμούς  και με  απαλλαγή  1ης κατοικία έως 120τμ. Φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας και των μοναστηριών.
Πάταξη φοροκλοπής με ειδικά συστήματα παρακολούθησης της καταβολής του ΦΠΑ. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Καθολική εφαρμογή «πόθεν έσχες». Άμεση σύνταξη  περιουσιολόγιου. Άρση του τραπεζικού και εμπορικού απορρήτου και  συνδυαστική εξέταση  τεκμηρίων διαβίωσης με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Ηλεκτρονική διασύνδεση των εφοριών με όλους τους εμπλεκομένους φορείς.
Νομοθετικές και διοικητικές αλλαγές ώστε μετά τον όποιο καταλογισμό να καθίσταται δυνατή η είσπραξη φόρων και προστίμων.
Αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών. Θέσπιση θέσης "Ειδικού Γραμματέα", με ευθύνη τη λειτουργία των φοροελεγκτικών υπηρεσιών.  Θεσμοθέτηση της πλήρους και καθολικής "ηλεκτρονικής εφορίας" και της  φοροκάρτας. Έμπρακτη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Εντοπισμός,  με την ευρωπαϊκή συνδρομή,  καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο  εξωτερικό  και αποτελούν προϊόντα φοροδιαφυγής και επιβολή της αναλογούσας φορολόγησης.
Μέτρα για την καταπολέμηση της  εισφοροδιαφυγής/εισφοροκλοπής.
ii) Για τις δαπάνες
Μείωση των δαπανών με την καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς . Διασφάλιση της δημοσιονομικής διαφάνειας . Καθιέρωση του Προϋπολογισμού απόδοσης.  Ορισμός ετήσιου στόχου για μείωση των δαπανών κατά 7% για τα 3 επόμενα έτη. Εξέταση από μηδενική βάση της σκοπιμότητας και του μεγέθους κάθε δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού.
Δημιουργία Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Προμηθειών (ΕΣΔΗΠ) έως το τέλος του 2012 και νομοθετική υποχρέωση για  χρήση των μειοδοτικών διαγωνισμών πλην αιτιολογημένων εξαιρέσεων.
Σταδιακή μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων, μέσα από το πάγωμα των προσλήψεων μέχρι το 2017,  με εξαιρέσεις μόνο για ειδικούς λόγους και  μετά από σύμφωνη γνώμη των 3/5 της Βουλής.
Εξυγίανση όλων των επιχειρήσεων που είναι υπό δημόσιο έλεγχο (κατάργηση  προνομίων, έλεγχος προμηθειών, αποκατάσταση αξιοκρατίας και διαφάνειας).
Μείωση δαπανών μετακινήσεων και ενοικίων και λειτουργικών εξόδων.
Γενίκευση των ηλεκτρονικών ελέγχων και της ταυτοποίησης δικαιούχων συντάξεων και επιδομάτων ώστε να εξαλειφθεί ο παράνομος προσπορισμός  και υπεξαίρεση.
Καθιέρωση σε όλο το δημόσιο  συνετής  και βέλτιστης διαχείρισης των πόρων.
Αναστολή κάθε τρέχουσας παραγγελίας νέων οπλικών συστημάτων μέχρις ότου μπει η χώρα σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης.
β) Διεκδικήσεις για την  ελάφρυνση της δανειακής επιβάρυνσης
Βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης των δανείων με  περίοδο χάριτος, χρονική επιμήκυνση  αποπληρωμής και  μείωση επιτοκίων.
Απευθείας δανειοδότηση του κράτους από την ΕΚΤ χωρίς ενδιάμεσο ρόλο των τραπεζών.
Συμμετοχή του επίσημου τομέα  (κράτη και ΕΚΤ) στην περικοπή του χρέους.


Τα συμπεράσματα δικά σας.

Σταύρος Μπούρπουλας
Εκ των ιδρυτών της ΔΗΜΑΡ
Μέλος της Γρ/τείας Δημαρ Αγ.Δημητρίου

Φ. Κουβέλης: «Θα προστατέψουμε τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους»

25/08/2012 , metarithmisi.gr



%CE%A6%2E+%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CF%82%3A+%C2%AB%CE%98%CE%B1+%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%88%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5+%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82+%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%B7%CE%BB%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%BF%CF%85%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%B7%CE%BB%CE%BF%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CF%87%CE%BF%CF%85%CF%82%C2%BB
«Θα προστατέψουμε τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Και η καλύτερη προστασία για τους οικονομικά ασθενέστερους είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας. Γιατί αν η χώρα επιστρέψει στην δραχμή αυτοί πρωτίστως και κυρίως θα υποφέρουν. Οι οικονομικά ισχυροί θα βρουν τον τρόπο να τα καταφέρουν. Απορώ που αυτή την απλή αλήθεια δεν τη καταλαβαίνουν άνθρωποι που μιλάνε στο όνομα της Αριστεράς και όλο και πιο ανοικτά ερωτοτροπούν με την επιστροφή στη δραχμή». Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία του Σαββάτου».

«Προσπαθούμε και σε μεγάλο βαθμό το πετυχαίνουμε να κινηθούμε μέσα στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας και ταυτοχρόνως να εξασφαλίσουμε το μείζον που είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Το τελικό αποτέλεσμα θα δείτε ότι είναι ικανοποιητικό, παίρνοντας βέβαια πάντα υπόψη την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση απλώς δεν υφίσταται», σημειώνει ο κ. Κουβέλης.

Για τη διαφωνία του στην εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, ακόμη και στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμούς, ο κ. Κουβέλης είπε: «Το ότι η εφεδρεία είχε εξελιχθεί σε φιάσκο δεν ήταν δική μου μόνο διαπίστωση. Δεν είχαμε κανένα λόγο να εφαρμόσουμε ένα μέτρο αναποτελεσματικό από κάθε άποψη. Η ρύθμιση στην οποία κατέληξαν οι κ. Μανιτάκης και Στουρνάρας δίνει απάντηση στο ερώτημα. Προσπαθούμε όσο γίνεται οι δύσκολες λύσεις να είναι και δίκαιες».

«Συμμετέχουμε σε ένα πρωτόγνωρο πείραμα μιας κυβέρνησης τρικομματικής συνεργασίας σε μια χώρα που δεν έχει κουλτούρα συνεργασιών. Θα την αποκτήσει και σε αυτό θα συμβάλλουμε και εμείς. Και θα συμβάλλουμε επιμένοντας και όχι αναχωρώντας», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Κουβέλης.



Μερικές φορές, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, θεωρούνται άνευ σημασίας. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτοί που ερμηνεύουν και αναδεικνύουν τα γεγονότα έχουν πάντα δίκιο. Ειμαι σίγουρος, πως πρέπει να κρατήσουμε δυο από αυτές τις λεπτομέρειες που προέκυψαν απο τις συναντήσεις Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ οι οποίες σχεδόν δεν αναφέρθηκαν. Η Γερμανίδα καγκελάριος στις δηλώσεις της μετά την συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, είπε μεταξύ άλλων πως "δεν πρέπει να πληρώνουν την κρίση μόνο οι οικονομικά αδύνατοι". Ο Γάλλος πρόεδρος αντίστοιχα, είπε οτι "η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία της με την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων και των μεταρρυθμίσεων, με τρόπο, που να μπορεί να τα αντέξει ο ελληνικός λαός".
Σίγουρα, δεν μπορεί κάποιος να κατατάξει ουτε τον κ.Ολάντ, ούτε πολύ περισσότερο την κ.Μέρκελ στους αριστερίζοντες της Ευρώπης ώστε να κόπτονται για τους οικονομικά αδύναμους. Το αντίθετο. Ωστόσο, μπορεί να τους εντάξει στους έχοντες κοινή λογική. Την λογική που επιβάλλει το κόστος της κρίσης να μοιραστεί αναλογικά. Και όχι μονόπλευρα όπως συμβαίνει εως τώρα και πολύ καλά το γνωρίζουν οι ξένοι ηγέτες. Δεν είναι αριστερό να πληρώσουν κυρίως οι έχοντες -θα έπρεπε να- είναι το αυτονόητο. Δεν συμβαίνει ωστόσο. Και δεν συμβαίνει γιατί όσοι διαχειρίζονται τις τύχες μας, δεν θέλουν να συμβεί.
Και η Μέρκελ και ο Ολάντ και σχεδόν όλοι στην Ευρώπη γνωρίζουν για τους εκατοντάδες Ελληνες που μετέφεραν ιλιγγιώδη ποσά πολλών δισεκατομμυρίων στο εξωτερικό. Το γνωρίζει και η Σάρα Βάγκενκνεχτ αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, η οποία με αφορμή το πακέτο των 11.5 δισ. ευρω που ετοιμάζεται να μας επιβληθεί, ζήτησε "τα χρήματα να εισπραχτούν εκεί που υπάρχουν, από τους πλούσιους στη χώρα. Και για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να συνεργαστούν συντονισμένα όλες οι χώρες του ευρώ ασκώντας πιέσεις και στην Ελβετία, όπου έχουν βρει καταφύγιο τα κεφάλαια των «εχόντων και κατεχόντων» της Ελλάδας".
Η κ.Βάγκενκνεχτ, θα έχει πληροφορηθεί και για το όργιο φοροδιαφυγής στην χώρα μας η οποία εξακολουθεί να σημειώνει τα δικά της Ολυμπιακά ρεκόρ. Και δεν θα το έμαθε μόνο απο το περιστατικό της Υδρας που πήρε διεθνή διάσταση, αλλά και από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται. Λίγες ημέρες πριν, μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στην οποία συγκρίνει τα δηλωθέντα εισοδήματα και τις δόσεις δανείων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, υπολογίζει τη φοροδιαφυγή περίπου στα 28 δισ. ευρώ. Ας θεωρήσουμε την μελέτη αναξιόπιστη. Και εκείνα τα στοιχεία του ΣΔΟΕ για την θερινή περίοδο σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, αναξιόπιστα είναι; Για το χρονικό διάστημα από 6 Ιουλίου μέχρι 19 Αυγούστου διαπιστώθηκε από ελέγχους πως το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 55,7%.
Προχθές, μάθαμε για βενζινοπώλη στην Πάτρα που διαθέτει θαλαμηγό μήκους 30 μέτρων, αξίας τουλάχιστον πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Για 80χρονη γυναίκα που αν και δηλώνει εισόδημα 12.200 ευρώ τον χρόνο, στους τραπεζικούς της λογαριασμούς έχουν διακινηθεί ποσά που υπερβαίνουν τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ! Για νοικοκυρά η οποία δήλωνε μηδενικό εισόδημα αλλά είχε καταθέσεις 15 εκατ. ευρω. Για γιατρό που δεν υπέβαλλε φορολογική δήλωση αλλά διαθέτει καταθέσεις 2,7 εκατ. ευρώ.
Εχουμε ακούσει πολλές ανάλογες περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες. Για γιατρούς, μηχανικούς και ένα σωρό άλλες κατηγορίες ανθρώπων που διαθέτουν τεράστιες περιουσίες αλλά χαμηλά εισοδήματα. Τόσο χαμηλά μάλιστα που δικαιολογουν ακόμα και επίδομα αλληλεγγύης!
Ούτε η σημερινή, ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν κάτι ουσιαστικό στο θέμα της φοροδιαφυγής. Κατά καιρούς μόνο έδιναν στοιχεία εντυπωσιασμού για γιατρούς που δήλωναν μικρές αμοιβές και διέθεταν παχυλούς λογαριασμούς, αλλά ως εκεί. Ποτέ δεν είδαμε να δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία ή να κατάσχονται τα εκατομμύρια όσων αδικαιολόγητα έχουν πλουτίσει. Και φοβάμαι πως δεν θα το δούμε ποτέ αυτό. Και δεν είναι θέμα αδυναμίας, αλλά βούλησης. Η αδυναμία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να επιπέσουν και παλι ως κοράκια στους συνήθεις υποπτους: μισθωτους, συνταξιούχους ακόμα και άνεργους! Προς μεγάλη ικανοποίηση των λαμογιων της Εκάλης, της Μυκόνου και όχι μόνο, που γελάνε και γλεντάνε...

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012


Απρόσωποι και διπρόσωποι πολιτικοί

Γιάννης Πανούσης, 24/08/2012 , metarithmisi.gr



Κάποτε οι ηγέτες είχαν ήθος

Σήμερα έχουν ύφος

Αικ. Γεωργουδάκη, Μετάλλαξη

Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ για συμμετοχή στην Κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί η μάχη του Ευρώ, δεν στερεί κανένα μέλος της από την κριτική στην εξουσία. Ιδού λοιπόν οι πρώτες διαπιστώσεις.

Οι υπουργοί «άνευ γνώμης» όσο πάει πληθαίνουν. Καθώς όλοι οι βουλευτές έχουν γίνει λίγο – πολύ «κυβερνητικοί», με την έννοια ότι θεωρούν ως αποκλειστικό τους στόχο να μπουν και να παραμείνουν εσαεί στην κυβέρνηση, είναι φυσικό ν’ αποφεύγουν τις τριβές που προκαλεί η διατύπωση άποψης. Ιδεολογικά αποστεωμένοι, πολιτικά φοβισμένοι, κοινωνικά αποξενωμένοι, οι υπουργοί «άνευ γνώμης» επιλέγουν συνειδητά το δρόμο των πολλαπλών και πολυεπίπεδων συμφωνιών (ή συμβιβασμών). Λένε «ναι» σε όλους και για όλα. Τι σημασία έχει αν κατά καιρούς οι αντιφατικές αυτές δηλώσεις, ή και οι συναφείς κυκλοτερείς κινήσεις, αποκαλύπτονται; Οι νέοι συσχετισμοί, οι νέες ισορροπίες, οι νέες συμμαχίες πάλι θα αφήσουν χώρο σε έκφραση μη-γνώμης. Το παν είναι να μην εκτίθεσαι (διότι έτσι, εκτός κυβερνήσεως τίθεσαι). Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι ναρκισσευόμενοι, οι οποίοι αρέσκονται στην προβολή, ποζάρουν στα ΜΜΕ, χαμογελούν τάχατες υπαινικτικά, κουνάνε το κεφάλι τους επιβεβαιωτικά, συνοδεύουν, χειροκροτούν, αλλά λέξη δεν βγάζουν.

Οι υπουργοί «άνευ προσώπου». Εδώ συγκαταλέγονται οι κλωνοποιημένοι γόνοι (που μοιάζουν εξωτερικά – εσωτερικά με τους «κατασκευαστές» τους), οι υφυπουργοί που ταυτίζονται τόσο με τους προϊσταμένους τους, ώστε παπαγαλίζουν ακριβώς τα ίδια λόγια και με το ίδιο στιλ, όσοι γίνονται γνωστοί από κάποια συγγένεια, χωρίς ποτέ κανείς να τους δει ή να τους ακούσει. Ορισμένοι, μάλιστα, κρύβονται πίσω από το πρόσωπο της συζύγου τους, κινούνται και προβάλλονται «δι’ αυτής» (γυναικείο κίνημα, φιλανθρωπικά τέια κλπ.).

Οι «υπουργοί άνευ ορίων» συγκροτούν ειδική κατηγορία. Πρόκειται για τις βεντέτες της κυβέρνησης που θέτουν τους εαυτούς τους πάνω από τους θεσμούς και τις διαδικασίες, θεωρώντας ότι έχουν αναλάβει εθνική και ιστορική αποστολή, την οποία ουδείς απλός θνητός δικαιούται να αμφισβητήσει ή να παρεμποδίσει.

Αν σ’ αυτούς τους τύπους προσθέσουμε τους «άνευ ουσίας», «άνευ ιδεών» και «άνευ τσίπας» έκπληκτοι θα διαπιστώσουμε ότι οι πάσης φύσης «άνευ» έχουν τα πάντα, ενώ οι «μετά» (ήθους, γνώσεως, κύρους), δεν ανευ-ρίσκουν χώρο να εκφραστούν και ν’ ανασάνουν.

Αυτά και θα επανέλθουμε.

Διοικητική μεταρρύθμιση-ηλεκτρονική διακυβέρνηση
Δήμητρα Χαλικιά, 23/08/2012


Εισαγωγή

Θεμελιώδη σκοπό της λειτουργίας των δομών της δημόσιας διοίκησης και της συνεισφοράς των στελεχών της αποτελεί, μεταξύ άλλων, η μέριμνα για παροχή φιλικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Ταυτόχρονα, για την υποβοήθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας με τη δημιουργία τοπίου προσέλκυσης επενδύσεων και βελτίωσης του πλαισίου προώθησης των εξαγωγών, απαιτείται η υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας με όρους δημιουργίας λιγότερων γραφειοκρατικών εμποδίων για την άσκησή της.

Για την ανατροπή των χρόνιων παθογενειών της δημόσιας διοίκησης απαιτείται αφενός η καταγραφή των βασικών της προβλημάτων που οδηγούν σε μείζονα διοικητική αβελτηρία, δημιουργούν προϋποθέσεις επικράτησης συναλλαγής και διαφθοράς, μειώνουν την αποτελεσματικότητα κατά την εφαρμογή των πολιτικών, υπονομεύουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και αφετέρου η εκπόνηση και υλοποίηση ολοκληρωμένων επιχειρησιακών σχεδίων δράσης αντιμετώπισής τους.

Βασικά προβλήματα και πλαίσιο λύσεων

[1] Ο νομοπληθωρισμός, η πολυπλοκότητα νομικών διατάξεων που μεταβάλλονται συνεχώς και η ύπαρξη αντικρουόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων καθιστούν δυσχερή και καθυστερούν την απονομή της δικαιοσύνης, ενώ, ταυτόχρονα, καλλιεργούν τη δυνατότητα αμφίσημων προσεγγίσεων και ερμηνειών και οδηγούν στην έκδοση αντιφατικών δικαστικών αποφάσεων, ενισχύοντας τη συχνότητα εμφάνισης φαινομένων διαφθοράς στις συναλλαγές του κράτους με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Απαιτείται άμεσα η ανάληψη πρωτοβουλίας για την ευρύτατη διεύρυνση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας, ώστε να καταργηθούν παρωχημένες ρυθμίσεις, να αναιρεθούν αντικρουόμενες διατάξεις και κατ’ αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η εύρεση και εφαρμογή της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας. Παράλληλα, επιβάλλεται η ουσιαστική εφαρμογή του νόμου για τη ρυθμιστική διακυβέρνηση, τις αρχές, τις διαδικασίες και τα μέσα καλής νομοθέτησης, προκειμένου, σωρευτικά, να διασφαλισθεί το βέλτιστο λειτουργικό αποτέλεσμα.

[2] Η επικοινωνία των υπηρεσιών με τους πολίτες και τους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή γραφειοκρατία, αποτέλεσμα της λειτουργίας τραγικά ανορθολογικών δομών. Σε κάθε δημόσια υπηρεσία εξελίσσεται πλήθος διαδικασιών που πλέον έχουν καταστεί αυτοσκοπός για τη διοίκηση, χωρίς την ύπαρξη μηχανισμού για την ex-ante, on-going και ex-post αποτίμησή τους. Επιπλέον, καθημερινά, χιλιάδες πολίτες και εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας υπόκεινται στη βάσανο της επιτομής του ανορθολογισμού: την αναζήτηση «πιστοποιητικών» τα οποία απαιτούνται από τη διοίκηση. Οι πολίτες επισκέπτονται μία δημόσια υπηρεσία για να αιτηθούν, την επισκέπτονται εκ νέου για να παραλάβουν τα περίφημα έγχαρτα «πιστοποιητικά», προκειμένου, ακολούθως, να τα προσκομίσουν σε κάποια άλλη υπηρεσία για τη διεκπεραίωση μιας υπόθεσής τους. Τα ΚΕΠ, στη διάσταση αυτή, λειτουργούν για λογαριασμό των πολιτών αναλαμβάνοντας την ανεύρεση κάποιων πιστοποιητικών. Ουσιαστικά τα ΚΕΠ υπηρετούν την κεφαλαιοποιημένη έκφραση των τύψεων της διαχρονικά ανορθολογικής διοίκησης απέναντι στους πολίτες.

Αποτελεί έργο μείζονος σημασίας η απλούστευση των διαδικασιών κατά τη συνεργασία των πολιτών και της επιχειρηματικότητας με τις υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει, μετά από ώριμη μελέτη, να οριστικοποιηθεί νέα δομή των οργανισμών των Υπουργείων και να ολοκληρωθεί η αναοριοθέτηση της κρατικής δράσης δια της ορθολογικής μεταφοράς αρμοδιοτήτων, της ανακατανομής στελεχών της διοίκησης και της αναδιανομής οικονομικών πόρων μεταξύ φορέων της κεντρικής κυβέρνησης, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ και λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Στα πανεπιστημιακά εγχειρίδια της Διοικητικής Επιστήμης περιγράφεται με σαφήνεια η ανάγκη ροής απλουστευμένων διαδικασιών, οι οποίες υποστηρίζουν είτε παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα, είτε ελεγκτικές ανάγκες. Δυστυχώς, στη δημόσια διοίκηση της χώρας μας καταγράφεται πληθώρα περιττών διαδικασιών που απλώς υπηρετούν τις ανορθολογικές διοικητικές δομές και τους χρήστες τους, ταλαιπωρούν βάναυσα τους πολίτες και τους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας, δυσαρεστούν αφόρητα και αποθαρρύνουν τους ίδιους τους δημόσιους υπαλλήλους και προκαλούν υψηλό κόστος κατά τη λειτουργία του συστήματος.

Η κατάργηση της απαίτησης για αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, μέσω της ανάπτυξης και αξιοποίησης πληθώρας χρήσιμων και φιλικών ψηφιακών υπηρεσιών, θα βελτίωνε σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών, ενώ παράλληλα είναι μείζονος σημασίας για τη μείωση της συναλλαγής και της διαφθοράς.

Στην προσπάθεια δραστικής μείωσης της ταλαιπωρίας των πολιτών για την παραλαβή κάθε είδους «πιστοποιητικών» και την υποβοήθηση διεκπεραίωσης πολύπλοκων και χρονοβόρων διαδικασιών αδειοδότησης, η λύση είναι γνωστή και ώριμη στο χώρο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης: κάθε σχετική διαδικασία πρώτα απλουστεύεται διοικητικά ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ακολούθως αναπτύσσονται ψηφιακές υπηρεσίες τύπου Government-to-Government (G2G) για την ασφαλή ροή πληροφορίας απευθείας μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων δημοσίων φορέων σε περιβάλλον διαλειτουργικότητας και τέλος θεσμοθετείται η αποκλειστικά ηλεκτρονική μεταβίβαση της απαιτούμενης πληροφορίας μεταξύ των φορέων. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η αρτιότητα και ταχύτητα μετάδοσης της απαιτούμενης – και μόνο - πληροφορίας, με ελάχιστο κόστος, χωρίς διακίνηση έγχαρτων «πιστοποιητικών», χωρίς απώλεια χρόνου από τους πολίτες και την επιχειρηματικότητα, με αναίρεση κάθε προϋπόθεσης διαφθοράς και συναλλαγής.

Για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα αυτό, προτιθέμεθα να καλέσουμε άμεσα το σύνολο των Υπουργείων και να ζητήσουμε να καταγραφούν ή επικαιροποιηθούν, σε φθίνουσα σειρά προτεραιότητας ανά τομέα πολιτικής, το αντικείμενο επαφής των πολιτών και της επιχειρηματικότητας με τη δημόσια διοίκηση. Ακολούθως θα ζητήσουμε, σε συγκεκριμένο χρόνο, να απλουστευθεί κάθε διαδικασία χωριστά ώστε να μειωθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να αναπτυχθούν ψηφιακές υπηρεσίες τύπου G2G. Ενδεικτικό παράδειγμα υψηλής προτεραιότητας για την αναίρεση της γραφειοκρατίας αποτελεί η διαδικασία αδειοδοτήσεων κάθε είδους. Όλα αυτά μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, να υλοποιηθούν με γοργό ρυθμό και με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ, όπως μας πληροφόρησαν ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Προϋποθέσεις χρηματοδότησης

Για την υλοποίηση του συνόλου των προεκτεθεισών δράσεων πρόβλημα χρηματοδότησης δεν υφίσταται: το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση», του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, διαθέτει ακόμη μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που μπορούν να αξιοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015. Η επιχειρησιακή ικανότητα των υπηρεσιών διαχείρισης του προγράμματος για τη χρηματοδοτική υποστήριξη Υπουργείων και λοιπών δημοσίων φορέων είναι δεδομένη.

Η χρηματοδότηση, όμως, απαιτεί ως συνθήκη sine qua non την καταγραφή ξεκάθαρων στόχων ανά τομέα πολιτικής (που δεν υπήρξαν μέχρι σήμερα), την εκ μέρους των Υπουργείων ανάπτυξη μεταρρυθμιστικών προσεγγίσεων για βαθιές τομές, την έμπρακτη βούλησή τους για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων με την υιοθέτηση και αποτελεσματική εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης, την εκ μέρους τους ουσιαστική και καθημερινή παρακολούθηση της υλοποίησης.

Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται, επιπλέον, επιχειρησιακή ικανότητα της διοίκησης και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ της πληθώρας των ικανότατων στελεχών του δημόσιου τομέα, με γνώσεις και εμπειρία, και των στελεχών των αναδόχων συμβουλευτικών εταιρειών και επιχειρήσεων πληροφορικής και επικοινωνιών, όπου απαιτείται.

Επίλογος

Στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, στο απαιτούμενο πλαίσιο αλλαγής παραδείγματος για τη χώρα μας, πρέπει να αναστοχαστούμε δημιουργικά, να αναζητήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές ενταγμένες σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, προσανατολισμένο στη διεύρυνση καλά στοχευμένων δημοσίων επενδύσεων, στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και στην επέκταση των εξαγωγών, στον αντίποδα του υφιστάμενου χρεοκοπημένου μοντέλου της επικράτησης του άμετρου κρατισμού και της κατανάλωσης με χρήματα από δανεισμό.

Έστω και την ύστατη ώρα, για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της συναλλαγής, της παράνομης προσοδοθηρίας, η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει με τόλμη, μαζί με την κοινωνία και τα ώριμα στελέχη της διοίκησης, σε μείζονες δομικές μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, σε ρηξικέλευθες τομές με ανθρώπινο πρόσωπο και σεβασμό στο κοινωνικό κράτος, με ορθολογική στόχευση και γοργούς ρυθμούς. Δεν διεκδικώ τον τίτλο της «Κασσάνδρας» αλλά όλα δεν φαίνεται να υπάρχει συνολικός σχεδιασμός του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Αυτά που κουβεντιάζονται είναι «μέτρα» . ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ και ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Είναι ακόμη νωρίς για να διεκδικήσουμε ως ΔΗΜΑΡ την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής με στόχο την αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης . Αλλιώς, θα έχουμε συμβάλλει ανεπανόρθωτα την διάλυση της διαλυμένης ήδη Δημόσιας διοίκησης.

   Σχόλιο της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη «Συμφωνία Συμβιβασμού» μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens A.E.

Η υπογραφή της «Συμφωνίας Συμβιβασμού» μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιριών Siemens AGκαι Siemens A.E. που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών «με βάση εξουσιοδότηση που παρείχε η Βουλή», βρίσκει τη ΔΗΜΑΡ αντίθετη.
Την αντίθεσή του εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο, πριν από την υπογραφή, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Με την υπογραφή της συμφωνίας δεν μπορεί να κλείσει το τεράστιο πολιτικό και οικονομικό θέμα που δικαίως απασχόλησε και απασχολεί την ελληνική κοινωνία ως υπόθεση διαφθοράς και προσβολής του δημοσίου συμφέροντος.
Να υπενθυμίσουμε ένα στοιχείο από την πληθώρα, που αφορούν την υπόθεση: Σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημιά  από αξιώσεις τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχουν «ισοδύναμα οφέλη» από τη συγκεκριμένη συμφωνία συμβιβασμού.
 Για τη Δημοκρατική Αριστερά η διαφάνεια και η αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν συμψηφίζονται με «συμφωνίες οικονομικού συμβιβασμού».

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012


          Έλενα Ακρίτα: Το καυστικό tweet για τους μισθούς των κληρικών

Με ένα tweet θέλησε να καλημερίσει τους followers της η Έλενα Ακρίτα...

newsbomb.gr 
Έλενα Ακρίτα: Το καυστικό tweet για τους μισθούς των κληρικών
Με το χαρακτηριστικό της ύφος η δημοσιογράφος έγραψε:
«Που βολοδέρνει η πρόταση ΔΗΜΑΡ οι μισθοί των κληρικών να πληρώνονται 50-50 από κράτος κι εκκλησία; Σε ποιο συρτάρι παράπεσε;»

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012


Κουβέλης: Θα κάνουμε οτιδήποτε για να προωθηθεί το κυβερνητικό έργο

22/08/2012 - epikaira.gr

Ο Οδυσσέας Βουδούρης διένειμε επιστολή εκφράζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ενστάσεις...  
Κουβέλης: Θα κάνουμε οτιδήποτε για να προωθηθεί το κυβερνητικό έργο
Κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε για να προωθηθεί το κυβερνητικό έργο με την κοινωνία "όρθια". Στόχος είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ με το μικρότερο δυνατό κόστος», τόνισε και υπογράμμισε ότι η ΔΗΜΑΡ αποτελεί εγγύηση για τις «κατα το δυνατόν μικρότερες επιπτώσεις στην κοινωνία, από τα μέτρα προσαρμογής».


Ο κ. Κουβέλης ενημέρωσε τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ότι δεν έχει λάβει ακόμη από το οικονομικό επιτελείο το κείμενο με τα τελικά μέτρα που εισηγείται, για το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ.


Στην συνεδρίαση, ο Οδυσσέας Βουδούρης διένειμε επιστολή πρός τους συναδέλφους του εκφράζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ενστάσεις για το αν τα υπό απόφαση μέτρα συμβαδίζουν με το προγραμματικό πλαίσιο που συμφώνησαν τα τρία κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ετοιμάζεται ο 1ος Δημοτικός Λαχανόκηπος

Αρχές Οκτωβρίου ξεκινάει πιλοτικά η λειτουργία του πρώτου Δημοτικού Λαχανόκηπου. 
Σε μια έκταση  περίπου 2,5 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Ασυρμάτου 
κοντά στην ΕΘΕΛ, θα διαμορφωθούν 45 τεμάχια, 30-40τ.μ.περίπου το καθένα. Οι μικροί 
κήποι θα μοιραστούν στους υποψήφιους καλλιεργητές με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
Αυτή η δράση έχει διπλό στόχο: κοινωνικό και φιλοπεριβαλλοντικό.
Αφενός θα ανακουφίσει νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, αφετέρου θα αποτελέσει μια
 παρέμβαση στο αστικό περιβάλλον.
Mε την πρωτοβουλία λοιπόν αυτή, απ’ τη μια δίνεται διέξοδος, σε αυτούς τους δύσκολους
 καιρούς, σε ανθρώπους να ενισχύσουν το νοικοκυριό τους, απ’ την άλλη, αξιοποιώντας τη 
 συγκεκριμένη δημοτική έκταση, δημιουργείται μία «όαση πρασίνου» στην πόλη, με πολλαπλά 
περιβαλλοντικά οφέλη.
























































Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής
graphical space

Φθινοπωρινές Γιορτές στην πόλη

Μαρία Ανδρούτσου
Φίλες και φίλοι,
Για άλλη μια φορά, υποδεχόμαστε το φθινόπωρο και καλωσορίζουμε την εποχή της 

σποράς,  έτοιμοι κι εμείς να σπείρουμε νέες ιδέες, να καλλιεργήσουμε νέες ευκαιρίες, 
να μεγαλώσουμε νέες ελπίδες. 
Οι Φθινοπωρινές Γιορτές, που διοργανώνει ο Δήμος μας, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, 
Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, δίνουν το έναυσμα γι’ αυτή την εποχή της δημιουργικότητας.
Σχεδιάσαμε το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων με τη διάθεση να στείλουμε ένα μήνυμα 

αισιοδοξίας και με την προσδοκία οι Φθινοπωρινές Γιορτές να προσφέρουν στους Δημότες 
μας ένα ευχάριστο διάλειμμα, στη διάρκεια του οποίου οι έγνοιες μπορούν για λίγο να 
μείνουν στην άκρη.
Φίλες και φίλοι,
Σε καιρούς δύσκολους σαν αυτούς που περνάμε, κάθε ευκαιρία για ψυχαγωγία είναι πολύτιμη και πιάνει 

πάντα τόπο. 
Αρκεί να θυμόμαστε ότι ευτυχία δε σημαίνει να έχουμε τα πάντα, αλλά να παίρνουμε ό, τι πιο καλό από 
αυτά που έχουμε.
Θα βρεθούμε στις Φθινοπωρινές Γιορτές...
Η Δήμαρχος
Μαρία Ανδρούτσου



«ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ  ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 2012»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΗΜ/ΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΕΙΔΟΣ
ΧΩΡΟΣ  & ΩΡΑ
  ΠΑΡ 7/9
  En Cardiα
  Μουσική εκδήλωση
Πάρκο Ελ.Βενιζέλου (Ασύρματος) & ώρα 20.30
  ΣΑΒ 8/9
 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ»

Θεατρική παράσταση
Πάρκο Ελ.Βενιζέλου (Ασύρματος) & ώρα 20.30
  ΚΥΡ 9/9
  ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ
  Μουσική εκδήλωση
Πλατεία
Αλ. Παναγούλη 
& ώρα 20.30
  ΔΕ 10/9
 ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ
  Λαϊκή Παράσταση θεάτρου σκιών
Πλατεία Μεταμορφώσης Σωτήρος & ώρα 20.00
 ΤΕ 12/9
  ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ«Ο Αττικούλης»

Παιδική Θεατρική παράσταση
6ο Δημοτικό Αγ. Δημητρίου & ώρα 20.30
  ΠΑ 14/9
  ΣΑΒΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ & Primavera en Salonico

Μουσική παράσταση
Πάρκο Ελ.Βενιζέλου (Ασύρματος) & ώρα 20.30
  ΣΑ 15/9
 ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ «Ηλέκτρα»
 Θεατρική Παράσταση
1Ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου (αίθριο) & ώρα 20.30
 ΚΥ 16/9

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΟΝΙΟΣ - 
ΓΡ. ΒΑΛΤΙΝΟΣ -  Μ.ΣΟΥΛΤΑΤΟΥ

Μουσικοθεατρική παράσταση
Πάρκο Ελ.Βενιζέλου (Ασύρματος) & ώρα 20.30
  ΔΕ 17/9

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ
  Λαϊκή Παράσταση θεάτρου σκιών
5Ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου (αίθριο) & ώρα 20.00
  ΤΕ 19/9
 ΛΑΪΚΟ ΣΧΗΜΑ Ν. ΒΑΡΓΕΜΕΖΗ

Μουσική Εκδήλωση
5Ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου (αίθριο) & ώρα 20.30
  ΠΑ 21/9

ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ 

«Σκοτεινός έρωτας»
 Μουσική Παράσταση
5Ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου (αίθριο)& ώρα 20.30
  ΣΑ 22/9
 Active Member

Μουσική εκδήλωση
Πλατεία
Αλ. Παναγούλη
& ώρα 20.30
 ΚΥ 23/9

ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ
«Αγγέλα Παπάζογλου»

Θεατρική Παράσταση
1ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου (αίθριο)
& 
ώρα 20.30
  ΔΕ 24/9

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ
 Λαϊκή Παράσταση θεάτρου σκιών
Πλατεία
Λήμνου - Γυφτάκη 
& ώρα 20.00

ΠΑ 28/9

melios  balkanamama

Μουσική Παράσταση
Πλατεία
Αλ. Παναγούλη 
& ώρα 20.30
  ΣΑ 29/9
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ
 Μουσική εκδήλωση
 Πάρκο Ελ.Βενιζέλου (Ασύρματος) & ώρα 20.30

ΚΥ 30/9

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ «Γιαννούλης Χαλεπάς»

Θεατρική Παράσταση
Πάρκο Ελ.Βενιζέλου (Ασύρματος) & ώρα 20.30

graphical space


Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής