Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Η Γρήγορη Απαγκίστρωση από τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ

«Θα προστατέψουμε τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Και η καλύτερη προστασία για τους οικονομικά ασθενέστερους είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας. Γιατί αν η χώρα επιστρέψει στην δραχμή αυτοί πρωτίστως και κυρίως θα υποφέρουν. Οι οικονομικά ισχυροί θα βρουν τον τρόπο να τα καταφέρουν. Απορώ που αυτή την απλή αλήθεια δεν τη καταλαβαίνουν άνθρωποι που μιλάνε στο όνομα της Αριστεράς και όλο και πιο ανοικτά ερωτοτροπούν με την επιστροφή στη δραχμή». 

Αυτά λέει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 25/8/12.

Το θέμα λέει είναι η παραμονή στο ευρώ , ασχέτως αν από την τσέπη του άνεργου , του χαμηλόμισθου και του χαμηλοσυνταξιούχου , η κυβέρνηση την οποία στηρίζει ,με τα νέα μέτρα αρπάξει  και το τελευταίο ευρώ που τους απέμεινε. 

Προστέθηκε και αυτός στους σωτήρες Γ.Παπανδρέου,Γ.Παπακωνσταντίνου, Ε.Βενιζέλο και Α.Σαμαρά. Όλοι αυτοί κόπτονταν για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και έλεγαν ότι σώζουν τη χώρα και ταυτόχρονα έκαναν πιο φτωχούς τους αδύναμους οικονομικά πολίτες της.
Οι πολίτες τους "ευχαρίστησαν "τόσο στις εκλογές του Μαίου όσο και σε αυτές του Ιουνίου 2012. Το γεγονός ότι στις δεύτερες εκλογές κάπως διασώθηκε ο Σαμαράς , είναι άλλου είδους και άλλης ώρας συζήτηση.

Ταυτόχρονα ο κ.Ν.Μπίστης ( για όσους δε θυμούνται μέχρι πρότινος Γεν.Γραμματέας Υπουργείου στην κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου και από ότι φαίνεται -εδώ και μήνες - μέλος της άτυπης ηγεσίας της Δημάρ) γράφει στην ( ιστοσελίδα όπου γράφουν αρκετοί νοσταλγοί του Σημιτικού εκσυγχρονισμού) metarithmisi.gr: 
"Αλλά για να ενεργοποιηθεί το κομμάτι των σκεπτόμενων πολιτών, χρειάζεται σχέδιο από μέρους των προοδευτικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, που ξεκινάνε από τα αριστερά της ΝΔ και φτάνουν στο χώρο της πολιτικής οικολογίας, με την ελπίδα ότι μπορεί να επαναπατριστεί στο χώρο της λογικής και ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ, που εκ των πραγμάτων και εκ των υστέρων ακολουθεί στο μείζον ζήτημα σωστή θέση, δεν μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ένα ελληνικό δεξιό κόμμα έχει εθιστεί να αντιμετωπίζει το κράτος. Το βλέπει πάντα σαν λάφυρο και αυτό δεν προκύπτει μόνο από τις περιπτώσεις βουλευτών που βολεύουν συγγενείς, αλλά και από την περίπτωση αντικατάστασης Διώτη, την επιλογή για τον επικεφαλής της ΕΥΠ και άλλα, που αποδεικνύουν τη δυσκολία απαλλαγής από την πελατειακή αντίληψη. Όλα αυτά, βέβαια, προσωρινά παραμερίζονται μπροστά στην ανάγκη να ανταποκριθεί η χώρα στο μείζον, να μη χρεοκοπήσει και να μείνει ζωντανή στη ζώνη του ευρώ. Όμως, αν δεν αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες, και 22,5 δις να βρεθούν και 10 ναι να πει η Μερκελ, πάλι θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδα.

Ήρθε η ώρα οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Η συγκυβέρνηση, για ευνόητους λόγους, πρέπει να πετύχει. Για εξ ίσου ευνόητους λόγους, οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις πρέπει από τώρα να προετοιμάζουν την αυριανή μέρα."

(Μέχρι τώρα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για συγχώνευση Πασοκ-Δημαρ , για ΕΛΙΑ τύπου Ιταλίας κλπ. Ο κ.Μπίστης προσθέτει οικολογικές ντομάτες και τα αριστερά της Δεξιάς  καυσόξυλα "πέλετς).

Σαφώς και θέλουμε τη χώρα στην ευρωζώνη , αλλά  τους σωτήρες της Ελλάδας ει δυνατόν εκτός αυτής. Μακριά και αγαπημένοι.

Παραθέτω τη Δεύτερη από τις 7  θέσεις για διακυβέρνηση της ΔΗΜΑΡ όπως αυτή διατυπώθηκε πριν τις εκλογές του Ιουνίου 2012. 

2.ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Η πρόταση μας οικοδομείται στην απόρριψη κάθε μονομερούς ενέργειας καταγγελίας  του μνημονίου, είτε αυτή προέρχεται  από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό. Το ευρώ  είναι αμετάκλητο κεκτημένο. Είναι απαραίτητη μια συμφωνία και κοινή δήλωση ότι η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης θα γίνει χωρίς εκατέρωθεν μονομερείς ενέργειες  και ότι εντάσσεται στο πλαίσιο του εξελισσόμενου διαλόγου για τον επαναπροσδιορισμό των ευρωπαϊκών πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης καθώς και την  περαιτέρω θεσμική αναβάθμιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να παγώσει τις διαδικασίες λήψης νέων  μέτρων και να εκκινήσει τη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης με στόχο μια νέα συμφωνία που θα κάνει  βιώσιμη οικονομικά και κοινωνικά τη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Η επαναδιαπραγμάτευση θα  πρέπει να επικεντρωθεί σε έξι  (6) ρυθμίσεις:
Επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Πάγωμα  των περικοπών του Ιουνίου σε μισθούς και  συντάξεις. Αλλαγή των μέτρων εξοικονόμησης πόρων ύψους  14,5 δις για τη δημοσιονομική προσαρμογή 2012-2014 με απόδοση βαρύτητας στην καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς  και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης του χρέους.
Κατάργηση του νόμου που μείωσε τους κατώτατους μισθούς  και επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων – επαναφορά της μετενέργειας,  σε συνδυασμό με ένα διαφορετικό  πρόγραμμα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας
Αλλαγή της πρόβλεψης  για δέσμευση όλων των εσόδων στην εξυπηρέτηση του χρέους , ώστε να υπάρξουν δυνατότητες για κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές.
Αναθεώρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση του δημόσιου πλούτου , την αντικατάσταση της εισπρακτικής λογικής , τη σύνδεση της όλης διαδικασίας με την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου και τη δημιουργία μιας νέας λειτουργικής σχέσης κράτους και ιδιωτικού τομέα.
Ενίσχυση της ανάπτυξης με ωφέλεια για τους πολλούς, μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση και να δοθεί ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα προς όφελος της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά και των δημόσιων οικονομικών
Αναλυτικά για τις 2 πρώτες ρυθμίσεις: 
α) Χρονική επιμήκυνση έως και το 2017  για την επίτευξη του στόχου του  μηδενικού  ελλείμματος  και αλλαγή του περιεχομένου της δημοσιονομικής πολιτικής.
Αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής και επίτευξη του στόχου μηδενικού ελλείμματος με διαφορετικά μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος. Στο ενδιάμεσο διάστημα οι δημόσιες επενδύσεις εξαιρούνται από  τον ετήσιο υπολογισμό του πρωτογενούς ελλείμματος.
Περικοπές των δημοσίων δαπανών με στόχο μείωση 4 δις μέσω μείωσης των  στρατιωτικών δαπανών, του κόστους της νοσοκομειακής -  φαρμακευτικής δαπάνης, της καταπολέμηση της σπατάλης και της ανορθολογικής διαχείρισης πόρων.
Καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω των νέων συστημάτων ελέγχου των δημοσίων δαπανών και των διαγωνισμών, με στόχο μείωση κατά 2 δις του ποσού των δημόσιων προμηθειών.
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται στο 30%  με στόχο να συλληφθεί το 1/3 και να προστεθούν στα έσοδα 6 δις.
Συγκεκριμένα συνοδευτικά νομοθετικά και οργανωσιακά μέτρα :
i) Για τα έσοδα
Ριζική προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση με λιγότερους φόρους για τους πολλούς, επιστροφές φόρου στους αδύναμους, περισσότερους φόρους από τους οικονομικά ισχυρούς και τους έως σήμερα  φοροδιαφεύγοντες. Διατήρηση των συντελεστών φορολόγησης επιχειρήσεων στα σημερινά επίπεδα. Ένταξη όλων των επαγγελματικών ομάδων που φοροδιαφεύγουν σε καθεστώς αντικειμενικών κριτηρίων.  Αύξηση του ετήσιου αφορολόγητου ποσού με παράλληλη αύξηση της φορολόγησης για υψηλά εισοδήματα. Επιβολή σταθερού τέλους ακίνητης περιουσίας συμβατού με τους  οικογενειακούς προϋπολογισμούς  και με  απαλλαγή  1ης κατοικία έως 120τμ. Φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας και των μοναστηριών.
Πάταξη φοροκλοπής με ειδικά συστήματα παρακολούθησης της καταβολής του ΦΠΑ. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Καθολική εφαρμογή «πόθεν έσχες». Άμεση σύνταξη  περιουσιολόγιου. Άρση του τραπεζικού και εμπορικού απορρήτου και  συνδυαστική εξέταση  τεκμηρίων διαβίωσης με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Ηλεκτρονική διασύνδεση των εφοριών με όλους τους εμπλεκομένους φορείς.
Νομοθετικές και διοικητικές αλλαγές ώστε μετά τον όποιο καταλογισμό να καθίσταται δυνατή η είσπραξη φόρων και προστίμων.
Αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών. Θέσπιση θέσης "Ειδικού Γραμματέα", με ευθύνη τη λειτουργία των φοροελεγκτικών υπηρεσιών.  Θεσμοθέτηση της πλήρους και καθολικής "ηλεκτρονικής εφορίας" και της  φοροκάρτας. Έμπρακτη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Εντοπισμός,  με την ευρωπαϊκή συνδρομή,  καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο  εξωτερικό  και αποτελούν προϊόντα φοροδιαφυγής και επιβολή της αναλογούσας φορολόγησης.
Μέτρα για την καταπολέμηση της  εισφοροδιαφυγής/εισφοροκλοπής.
ii) Για τις δαπάνες
Μείωση των δαπανών με την καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς . Διασφάλιση της δημοσιονομικής διαφάνειας . Καθιέρωση του Προϋπολογισμού απόδοσης.  Ορισμός ετήσιου στόχου για μείωση των δαπανών κατά 7% για τα 3 επόμενα έτη. Εξέταση από μηδενική βάση της σκοπιμότητας και του μεγέθους κάθε δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού.
Δημιουργία Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Προμηθειών (ΕΣΔΗΠ) έως το τέλος του 2012 και νομοθετική υποχρέωση για  χρήση των μειοδοτικών διαγωνισμών πλην αιτιολογημένων εξαιρέσεων.
Σταδιακή μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων, μέσα από το πάγωμα των προσλήψεων μέχρι το 2017,  με εξαιρέσεις μόνο για ειδικούς λόγους και  μετά από σύμφωνη γνώμη των 3/5 της Βουλής.
Εξυγίανση όλων των επιχειρήσεων που είναι υπό δημόσιο έλεγχο (κατάργηση  προνομίων, έλεγχος προμηθειών, αποκατάσταση αξιοκρατίας και διαφάνειας).
Μείωση δαπανών μετακινήσεων και ενοικίων και λειτουργικών εξόδων.
Γενίκευση των ηλεκτρονικών ελέγχων και της ταυτοποίησης δικαιούχων συντάξεων και επιδομάτων ώστε να εξαλειφθεί ο παράνομος προσπορισμός  και υπεξαίρεση.
Καθιέρωση σε όλο το δημόσιο  συνετής  και βέλτιστης διαχείρισης των πόρων.
Αναστολή κάθε τρέχουσας παραγγελίας νέων οπλικών συστημάτων μέχρις ότου μπει η χώρα σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης.
β) Διεκδικήσεις για την  ελάφρυνση της δανειακής επιβάρυνσης
Βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης των δανείων με  περίοδο χάριτος, χρονική επιμήκυνση  αποπληρωμής και  μείωση επιτοκίων.
Απευθείας δανειοδότηση του κράτους από την ΕΚΤ χωρίς ενδιάμεσο ρόλο των τραπεζών.
Συμμετοχή του επίσημου τομέα  (κράτη και ΕΚΤ) στην περικοπή του χρέους.


Τα συμπεράσματα δικά σας.

Σταύρος Μπούρπουλας
Εκ των ιδρυτών της ΔΗΜΑΡ
Μέλος της Γρ/τείας Δημαρ Αγ.Δημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...