Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012


Χάσαμε ένα εκατομμύριο Ελληνες!

Του Παύλου Ηλ.Αγιαννίδη , εφημεριδα ΤΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 02 Αυγούστου 2012
Είναι αλήθεια. Αλλο είναι να λες πως είσαι μια χώρα με 10 εκατομμύρια πολίτες και άλλο να λες πως ο πληθυσμός σου είναι 9.903.268. Ακούγεται αλλιώς. Σαν τις πινακίδες τιμών: 9,99 - παρά ένα δέκα. Μόνο με το αντίθετο συναίσθημα.
Αντίθετο προς την ευφορία που νιώθαμε στα χρόνια της - ψευδαισθητικής - ευμάρειας, το 2001, όταν ξέραμε, και με τη βούλα της Στατιστικής, πως σπάσαμε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων (10.964.020) και το ελληνόμετρο μετρούσε την εθνική υπερηφάνεια στο ζενίθ.
Μόνον που το νέο αποτέλεσμα δείχνει πως κάπου, κάπως, κάποτε, σ' αυτή τη δεκαετία χάσαμε ένα εκατομμύριο απογραφέντες πολίτες. Πού χάθηκαν; Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας; Στην ελλιπή καταμέτρηση; Στα λάθος στοιχεία από τους δήμους; Φταίει κάποια κακοδαιμονία;
Οπως και νά 'χει, το πράγμα δεν είναι απλό. Η απογραφή μπορεί να αλλοιώσει ακόμη και τα εκλογικά αποτελέσματα. Στο Εκλογοδικείο έχουν προσφύγει πολίτες επειδή η κατανομή εδρών βασίστηκε στα αποτελέσματα του 2001 με την καθυστέρηση (αδικαιολόγητη;) εκείνων του 2011 και έτσι υπήρξε «υποαντιπροσώπευση της εκλογικής περιφέρειας Β' Αθηνών». Αν δικαιωθεί η ένσταση, μπορεί να χάσουν τις έδρες τους 15 βουλευτές!
Ομως και η νέα απογραφή φαίνεται πως έχει κενά. Καταγράφοντας - ή μάλλον, το αντίθετο - ένα εκατομμύριο «χαμένους» Ελληνες. Να λοιπόν που δεν χάθηκε μόνον το όνειρο της ευμάρειας στην Ελλάδα. Χάσαμε και ανθρώπους. Πολλούς. Μήπως τελικά, ερήμην της Στατιστικής, προσμέτρησε η νέα απογραφή και τις αυτοκτονίες ή και τους χαμούς λόγω κρίσης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...