Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012


Χθες ο Βενιζέλος είχε δύο αψιμαχίες που αποτέλεσαν αντικείμενο του πολιτικού ρεπορτάζ. Ειδικά η αντιπαράθεση με τον Χρυσοχοϊδη εύκολα μετακινείται από τις αψιμαχίες στους σκυλοκαβγάδες. Στη Βουλή ο Λοβέρδος έκανε επανεμφάνιση με άγριες διαθέσεις και τα είπε σε υψηλούς τόνους με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Λίγο πιο κάτω από το βήμα, στα έδρανα της Βουλής, ο Άδωνις αποκαλούσε τον Μαριά «Κομανέντσι με μούσια», εισπράττοντας ενθουσιώδη χειροκροτήματα. Από αλλού τα περιμέναμε και από αλλού μας έρχονται.
Η αλήθεια είναι ότι δεν συμβαίνει και κάτι περίεργο. Σε ακραίες συνθήκες αρθρώνεται ακραίος λόγος. Το επικοινωνιακό περιβάλλον γίνεται πιεστικό, οι τόνοι ανεβαίνουν και οι συμπεριφορές εξωθούνται μακριά από τη συμβατική ευπρέπεια. Άνθρωποι βρίσκονται εκεί μέσα. Άνθρωποι με ορμόνες και ψυχική κατάσταση που συχνά υφίσταται οριακές καταστάσεις.
Πριν από 20-25 χρόνια ο Γιάννης Ιωάννου είχε φτιάξει μία γελοιογραφία που έδειχνε τον Ανδρέα, τον Μητσοτάκη και τον Φλωράκη να κάνουν μαζί ντους στα αποδυτήρια της Βουλής, μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση. Ναι, η αντιπαράθεση και η καλλιέργεια έντασης ανήκουν, κατά κάποιο τρόπο, στις απαιτήσεις της δουλειάς τους. Όμως αυτό που παρακολουθούμε τώρα μόνο προσχηματικό δεν είναι-με εξαίρεση, ίσως, τη σύγκρουση Βενιζέλου-Στουρνάρα. Τώρα το πολιτικό προσωπικό είναι έτοιμο να παίξει καρπαζιές, αποδίδοντας την ένταση της κοινωνίας μέσα από άναρθρες κραυγές, βλακώδεις αντιπαραθέσεις και εμπρηστικές δηλώσεις. Είναι, τελικά, αυτοί που μας έλαχαν για να σώσουν τη χώρα; Ναι, αυτοί είναι. Μόνο που δεν μας έλαχαν. Τους επιλέξαμε.
Θεωρητικά αυτό που ζούμε είναι η φαντασίωση του πολιτικού. Η πατρίδα κινδυνεύει και καλεί σε βοήθεια την πολιτική τάξη. Αρκετοί ανταποκρίνονται με σύνεση και χωρίς υστεροβουλία για την εγγραφή πόντων στην καμπούρα τους. Ωστόσο η συνολική εικόνα είναι θλιβερή, μίζερη και, δυστυχώς, αντιστοιχεί στην κοινωνία. Δεν θα έπρεπε. Να μου το θυμηθείτε, αυτή η Βουλή θα δημιουργήσει καταστάσεις που θα κάνουμε χρόνια να ξεχάσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...