Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012



O ρόλος της ΔΗΜΑΡ για την υπέρβαση της κρίσης (19/08/2012) PDF Εκτύπωση E-mail
altΤΗΣ ΑΣΗΜΙΝΑΣ ΞΗΡΟΤΥΡΗ - ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ
βουλευτίνας Α΄ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ
Η Δημοκρατική Αριστερά με το βασικό της στόχο «την παραμονή της χώρας στο ευρώ, την ανάταξη και τη δημοσιονομική της προσαρμογή με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια» στηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, στη βάση μιας συγκεκριμένης προγραμματικής σύγκλισης. Μίας συμφωνίας σε προοδευτική κατεύθυνση που θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να εφαρμοσθεί και να καταγραφεί με θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία.
Στη ΔΗΜΑΡ γνωρίζουμε πόσο επώδυνα είναι τα μέτρα και ασφυκτικές οι πιέσεις της τρόικας και των προϊσταμένων της για την εξασφάλιση των 11,5 δισ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι επιμένουν στις περαιτέρω περικοπές των δαπανών του Δημοσίου, που θεωρούν ότι είναι το υποχρεωτικό –και ψηφισμένο- βήμα και από εκεί και πέρα, ό,τι επιτευχθεί στον τομέα των εσόδων το θεωρούν ευπρόσδεκτο, που θα μειώσει ουσιαστικά το πρωτογενές έλλειμμα, αλλά μη εξασφαλισμένο αντίμετρο.
Γνωρίζαμε, όμως, όπως και όλοι, ότι έρχονταν δύσκολες μέρες και ότι χρειάζεται εργώδης προσπάθεια για να εκλείψει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, ότι υπάρχουν ταμειακές ανάγκες και υποχρεώσεις.
Εχουμε αίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης! Οπως πιστεύω ότι την ίδια αίσθηση έχει και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών με μια ειλικρινή ενημέρωση και κυρίως με την πειστικότητα για το δίκαιο του επιμερισμού των βαρών.
Οφείλουμε γι' αυτό να εξηγήσουμε με τον πλέον απλό τρόπο στους πολίτες, γιατί στηρίζουμε την κυβέρνηση, αρκεί να μην περάσει τις «κόκκινες γραμμές», αρκεί να είναι δίκαιη η κατανομή των μέτρων. Γιατί αναμφισβήτητα, πολιτικοί με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες έχουν διαφορετική αίσθηση για το δίκαιο, το εφικτό, το ποιες κοινωνικές κατηγορίες και στρώματα μπορούν να τις αντέξουν. Εμείς βάλαμε «κόκκινες γραμμές». Και τις υπερασπιζόμαστε. Οπως υπερασπιζόμαστε σθεναρά τα συμφέροντα του τόπου και των πολιτών, την ανάγκη για προοδευτικές αλλαγές στην κοινωνία. Ως βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουμε την αισιοδοξία, το «παλεύουμε», ότι τελικά «δε θα είναι τόσο βαρύ και δυσβάστακτο το ''πακέτο'' των μέτρων». Πέραν των συγκεκριμένων προτάσεων που έχουμε καταθέσει και καταθέτουμε, θεωρούμε απαραίτητη την ταυτόχρονη κατάθεση από την κυβέρνηση βασικών μέτρων για την αύξηση των εσόδων, μέσα από την πάταξη της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Αμεσα. Χωρίς να αναμένουμε το συνολικό νόμο για το φορολογικό!
Αναδεικνύουμε ότι τα βασικά σημεία τα οποία δεν πρέπει να ξεπεραστούν από τα μέτρα είναι π.χ. η αύξηση από τα 65 στα 67 του ορίου συνταξιοδότησης, οι περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ, η μείωση του ΕΚΑΣ, οι μειώσεις στις συντάξεις από 1400 ευρώ και κάτω, η μείωση των δώρων των δημόσιων υπαλλήλων, η κατάργηση ειδικής παροχής μητρότητας, η αύξηση κατά 20% των εισιτηρίων στους συγκοινωνιακούς φορείς και βεβαίως η καταφυγή με οποιονδήποτε τρόπο στην εφεδρεία. Οσον αφορά το Πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, προσπαθούμε να τηρηθεί η βασική μας αρχή για την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση του δημόσιου πλούτου, για τον αναπτυξιακό και όχι εισπρακτικό χαρακτήρα. Στις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα που διαχειρίζονται δημόσιο αγαθό να διατηρήσει το δημόσιο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Δεν αλλάζουμε στάση όποτε βρεθούμε απέναντι στα δύσκολα, αλλά ούτε και εγκαταλείπουμε τον αγώνα για την επαναδιαπραγμάτευση, με τους εταίρους-δανειστές μας με άξονες την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και την ισχύ και για τη χώρα μας της μη συμπερίληψης στο χρέος των ποσών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Και πολύ περισσότερο, για να τηρηθούν οι προγραμματικές δεσμεύσεις για τη λήψη φιλολαϊκών μέτρων ανακούφισης της κοινωνίας, μέτρων πολιτικής για την προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, όπως επίσης και της τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά και την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Η ύφεση βαθαίνει και η ανεργία διογκώνεται και οι Ευρωπαίοι εταίροι-πολιτικοί αρχηγοί δεν είναι δυνατόν στη συζήτηση που θα ανοίξει από τις 22 Αυγούστου με την ελληνική κυβέρνηση να επιμένουν στην ανάλγητη, αποτυχημένη και μονομερή συνταγή λιτότητας της τρόικας.
Πρέπει να σταθούν αποφασιστικά με αλληλεγγύη στο ελληνικό πρόβλημα, γιατί είναι πρόβλημα όλων των πολιτών της Ευρώπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...