Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012


Ακούγοντας κατά καιρούς ορισμένες από τις δηλώσεις πολιτικών προσώπων-από κοινότυπα ευχολόγια μέχρι εντυπωσιοθηρικές ατάκες- έχω αναρωτηθεί γιατί τις κάνουν. Επειδή αυτή είναι η φύση του επαγγέλματος-κοινώς επειδή δεν αντέχουν να μη μιλάνε; Και τι θα συνέβαινε αν αποφάσιζαν - ω, του θαύματος!- να μη μιλήσουν για μερικούς μήνες; Ναι, ένα μορατόριουμ δηλώσεων!
Για 15η φορά τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν πρέπει να πληρώνουν την κρίση οι αδύνατοι». Σωστό. Σε ποιους, όμως, το λέει; Τι νόημα έχει να το ακούνε οι επισκέπτες του στο Προεδρικό Μέγαρο και μέσω αυτών εμείς οι υπόλοιποι; Μήπως το λέει για να το ακούνε οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Οικονομικών, από τα μέτρα των οποίων εξαρτάται το τίμημα που πληρώνουν οι αδύνατοι; Προφανώς το έχουν ακούσει και το γράφουν όπου θέλουν. Μήπως θα ήταν καλύτερο για την αξιοπιστία του θεσμού ο Παπούλιας να σταματήσει να το λέει δημόσια, αφού έτσι κι αλλιώς απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων; Και να το πεί στο αυτί του Σαμαρά και του Στουρνάρα; Τους τα έχει πει; Τα είχε πει παλιότερα στον Παπανδρέου και στον Παπακωνσταντίνου, στον Παπαδήμο και στον Βενιζέλο;

Για δεύτερη φορά (έχει καιρό μέχρι τη…15η!) ο Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι «αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα λιτότητας». Τι νόημα έχει αυτή η διαβεβαίωση; Αν καταφέρει να την τηρήσει, θα την πιστωθεί. Αν όχι, η ζημιά θα είναι διπλή.
Για πολλοστή φορά ο Τσίπρας εξήγγειλε ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το Μνημόνιο. Τι νόημα έχει αυτή η επαναλαμβανόμενη εξαγγελία; Οι οπαδοί του το ξέρουν. Αν το κάνει, θα του το πιστώσουν. Αν, όμως, δεν μπορέσει και υποχρεωθεί να προσαρμοστεί, θα πάθει κι αυτός διπλή ζημιά. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που απλώς γίνονται και δεν (χρειάζεται να) λέγονται.
Τελευταίο παράδειγμα: Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, θέλοντας να υποστηρίξει οτι η Ελλάδα δεν έχει μεγάλο αριθμό δημόσιων υπαλλήλων είπε - όχι για πλάκα, στα σοβαρά - ότι η Νορβηγία έχει πέντε εκατομμύρια υπαλλήλους! Προφανώς δεν γνώριζε ότι όλος ο πληθυσμός της Νορβηγίας είναι μόλις πέντε εκατομμύρια! Γιατί το είπε; Για να κάνει εφέ, με κάτι που(νόμιζε ότι) οι άλλοι δεν γνώριζαν!

Υπάρχουν άπειρα παρόμοια παραδείγματα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο σοβαρά. Μήπως ο δημόσιος βίος μας θα γινόταν καλύτερος αν έβαζαν στον εαυτό τους χαλινάρι για μερικούς μήνες; Να σταματήσουν, βρε αδερφέ, να μιλάνε άσκοπα και να κάνουν κάτι άλλο πιο δημιουργικό. Μα, θα μου πείτε, αν το έκαναν πώς θα γέμιζαν οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και οι σελίδες των εφημερίδων; Θα μέναμε χωρίς αντικείμενο εργασίας όλοι εμείς οι επαγγελματίες του λόγου και της γραφής.
Θα βρίσκαμε άλλους τρόπους. Και μακροπρόθεσμα ίσως να γινόμαστε κι εμείς καλύτεροι.
 
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...