Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012


Συνέταιροι ή βλάκες;



 
Υποτίθεται ότι το «δις εξαμαρτείν» δεν ταιριάζει σε σοφούς ανθρώπους. Τι λέω; Ούτε καν στους μετρίως ευφυείς!
Περιέργως, όμως, τουλάχιστον δύο από τους τρεις εταίρους της κυβερνητικής κοινοπραξίας ετοιμάζονται να επαναλάβουν το ίδιο τραγικό λάθος που τους κατέστρεψε την άνοιξη: να βάλουν χέρι στα εργασιακά.
Υπενθυμίζω ότι τα εργασιακά δεν περιλαμβάνονταν στο πρώτο μνημόνιο του 2010.
Υπενθυμίζω ότι εντελώς απροσχημάτιστα μπήκαν στο τραπέζι του δεύτερου μνημονίου το 2011.
Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου υπέκυψε στην πίεση και μπήκε στη συζήτηση.
Υπενθυμίζω ότι η συζήτηση αφορούσε έναν ουσιωδώς νεοφιλελεύθερο παραλογισμό: την παρέμβαση του κράτος για να… απελευθερωθεί η αγορά εργασίας! Να απαλλαγεί, δηλαδή, από ρυθμίσεις και δικαιώματα δεκαετιών.
Υπενθυμίζω ότι η τρόικα χρησιμοποίησε την κυβέρνηση Παπαδήμου για να ακυρώσει τις συμφωνίες κοινωνικών εταίρων. Να καταργήσει, δηλαδή, τον κοινωνικό διάλογο.
Υπενθυμίζω ότι αυτό δεν ισχύει σε καμία άλλη δημοκρατική χώρα της Ευρώπης.
Υπενθυμίζω πως και τα δύο (πρώην) μεγάλα κόμματα πλήρωσαν ακριβά τον λογαριασμό ενός κορυφαίου δημοκρατικού ολισθήματος, αλλά και μιας πρωτοφανούς πολιτικής ανοησίας στις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Και τώρα, αρχίζουν ξανά από την αρχή!
Μπαίνουν ξανά σε μια αποσπασματική συζήτηση μέτρων, ενώ στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα αρχής: ποιος και πότε αποφάσισε στη δημοκρατία μας ότι η δημόσια αρχή θα είναι όχημα διευκόλυνσης επιχειρηματικών συμφερόντων;
Διότι η παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα δεν υπηρετεί κανένα δημόσιο συμφέρον και δεν υπακούει σε καμία οικονομική λογική.
Είναι η ωμή εξυπηρέτηση όσων εργοδοτικών συμφερόντων επιχειρούν να φορτώσουν την κρίση αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζομένων.
Να κοστίζουν λίγο. Να τους διώχνουν όποτε γουστάρουν. Και να τους διώχνουν φθηνά.
Οι απαιτήσεις της τρόικας σε αυτό ακριβώς αποβλέπουν: να μετατρέψουν την περικοπή και την απόλυση από έσχατη ανάγκη σε βολική λύση.
Και αυτό το αποκρουστικό κοινωνικό σχέδιο εμφανίζονται να υπηρετούν τουλάχιστον δύο από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους - η ΔΗΜΑΡ δείχνει προς το παρόν να αντιστέκεται…
Πληροφορήθηκα ότι κάποια στιγμή στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο Πόουλ Τόμσεν δήλωσε στους συνομιλητές του:
- Δεν πάει άλλο. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει!..
Καμία αντίρρηση. Δεν έχει παρά να πάρει την ελληνική υπηκοότητα, να φτιάξει κόμμα και να στήσει κάλπη. Αν τον ψηφίσουν οι Ελληνες, μπορεί να αλλάξει ό,τι τραβάει η ψυχή του. Και με το αζημίωτο.
Αλλά δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο υιοθετούν τα ύποπτα σχέδια του κάθε Τόμσεν πολιτικοί που όντως ψηφίστηκαν από έλληνες πολίτες.
Είναι συνέταιροί του; Ή απλώς βλάκες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...