Παρασκευή 4 Μαΐου 2012


Παρέμβαση του IIF για το τι «πρέπει» να συμβεί μετεκλογικά στην Ελλάδα

04/05/2012 , eklogika.gr


Ξεκάθαρη θέση στα ελληνικά πολιτικά τεκταινόμενα παίρνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο με έκθεσή του επιχειρεί μάλιστα και να παρέμβει στο τι θα συμβεί μετεκλογικά, υποστηρίζοντας ότι η συνεργασία μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είναι «αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συσταθεί μια πλειοψηφική κυβέρνηση που θα προασπίσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας»!
Η έκθεση του Ινστιτούτου, εστιάζει στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 18 και 20 Απριλίου. Μάλιστα, το IIF, διαπιστώνει και... ανάκαμψη των δύο κομμάτων, παρά την ξεκάθαρη άνοδο των αντιμνημονιακών κομμάτων και την οργή του κόσμου που προκύπτει από την υπογραφή των Μνημονίων και την εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι για τη συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες λόγω των παλαιότερων τριβών μεταξύ των δύο κομμάτων. Οι συντάκτες της έκθεσης, εκτιμούν επίσης ότι μία κυβέρνηση συνεργασίας θα επικριθεί για έλλειψη καθαρής λαϊκής εντολής, γεγονός που θα δυσκολέψει την προσπάθεια να κρατηθεί η Ελλάδα στον μεταρρυθμιστικό δρόμο που υπαγορεύουν οι δεσμεύσεις της.
Η έκθεση επισημαίνει, ωστόσο, ότι ο εκλογικός νόμος επιτρέπει στα δύο κόμματα να συγκροτήσουν κυβέρνηση με προβάδισμα 8 εδρών έστω κι αν συγκεντρώσουν αθροιστικά το 37% των ψήφων.
Το IIF, έχει άποψη φυσικά και για το τι θα πρέπει να γίνει στην Ελλάδα στην περίπτωση που από τις εκλογές υπάρξει ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο το οποίο δεν θα δίνει τη δυνατότητα στα δύο κόμματα να σχηματίσουν από μόνα τους κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή το IIF προκρίνει την σύσταση μίας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας και θα την οδηγήσει εκ νέου σε εκλογές μέσα στο έτος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...