Πέμπτη 31 Μαΐου 2012


Όσκαρ Λαφονταίν: Επικίνδυνη για την Ευρώπη η Μέρκελ
Συνέντευξη του ιστορικού ηγέτη της γερμανικής Αριστεράς στο περιοδικό «Der Stern»


Εξαιρετικά επιθετικός απέναντι στην Ανγκελα Μέρκελ, για την πολιτική που ακολουθεί στην Ελλάδα εμφανίζεται ο ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς Οσκαρ Λαφοντέν. Ο κ. Λαφοντέν χαρακτηρίζει την κυρία Μέρκελ «την πιο επικίνδυνη και ακριβή γυναίκα της Ευρώπης που εφαρμόζει ό,τι θέλουν οι τράπεζες», ενώ επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει «δύσκολο έργο ως πρωθυπουργός».

Ερώτηση: «Ζηλεύετε αλήθεια τον νεαρό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι αντίθετος με το πνεύμα των καιρών για τη λιτότητα, στην Ελλάδα όμως πιθανόν να καταφέρει αυτό που εσείς δεν πετύχατε ποτέ: Να έχει το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, πολλές πιθανότητες να αναδειχτεί ισχυρότερο κόμμα

Απάντηση: «Δεν τον ζηλεύω. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δραματική. Εκεί άνθρωποι αυτοκτονούν, επειδή είναι σε αδιέξοδο, μητέρες δίνουν τα παιδιά τους, επειδή δεν ξέρουν πια πώς να τα θρέψουν, συνταξιούχοι καλλιεργούν στο μπαλκόνι λαχανικά για να φάνε, νέοι άνθρωποι φεύγουν στο εξωτερικό. Τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τον Τσίπρα. Ως πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει συμβιβαστικές λύσεις, που να μην απογοητεύσουν τους ψηφοφόρους του. Σκέπτεται άραγε η κυρία Μερκελ τι κάνουν στους ανθρώπους οι υπαγορεύσεις της για λιτότητα;»

Ερώτηση: «Γιατί βάζετε την κυρία Μέρκελ στη συζήτηση;»

Απάντηση: «Επειδή η κυρία Μέρκελ εφαρμόζει όσα θέλουν να έχουν οι τράπεζες. Αλλά οι τράπεζες πολεμούν τους λαούς της Ευρώπης. Η κα Μέρκελ θα πρέπει με όλο και περισσότερα χρήματα των φορολογουμένων, με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, να αποκαταστήσει τη ζημιά που κάνει. Δεν είναι μόνο η πιο επικίνδυνη, αλλά και η πιο ακριβή γυναίκα της Ευρώπης».

Ερώτηση: «Αν η Άνγκελα Μέρκελ συνεχίσει έτσι, πιστεύετε ότι όλα θα πάνε στραβά

Απάντηση: «Ναι, η καγκελάριος θέτει σε κίνδυνο το ευρώ, θέτει σε κίνδυνο την ιδέα της Ευρώπης, τη δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος. Θεωρούμην επικίνδυνος, επειδή στο όνομα της δημοκρατίας θέλησα να περιορίσω τη δύναμη των τραπεζών. Η Μέρκελ είναι επικίνδυνη, επειδή δεν βλέπει σε βάθος τι κάνουν οι χρηματαγορές και κάνει όλα όσα θέλουν οι τράπεζες: Οι αποφάσεις της διασφαλίζουν τα χρήματα των πλουσίων. Τα ρίσκα τα επωμίζεται ο φορολογούμενος».

Ερώτηση: «Τώρα μιλάτε σαν να αρέσει στην καγκελάριο να βασανίζει τους πολίτες».

Απάντηση: «Δεν παίρνει είδηση τι κάνει η πολιτική της στους ανθρώπους, δεν βλέπει τη μιζέρια των Ελλήνων. Δεν ξέρει πώς λειτουργούν οι δομές της εξουσίας. Αυτή η άγνοια οδήγησε για μια στιγμή σε διαφάνεια – όταν κάλεσε τον επικεφαλής της Deutsche Bank, τον κύριο Ακερμαν, για τα 60α γενέθλιά του στην Καγκελαρία. Φυσικά, όποιος καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής έχει δικαίωμα να γιορτάζει στην καγκελαρία. […]»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...