Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

O Βούτσης «κόβει» 10% από τον βασικό μισθό των βουλευτών

iefimerida.gr

 Ρύθμιση για την μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης σε ποσοστό 10% επεξεργάζεται ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μέσω του υπό σύνταξη προϋπολογισμού της Βουλής.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Βούτσης, πρόκειται για συνέχεια των περικοπών των απολαβών των βουλευτών, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που γίνεται περικοπή επί του βασικού «μισθού» των βουλευτών. Η μείωση θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Αυτό σημαίνει ότι από 5.705 ευρώ - με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα που έδωσε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα η δημοσιογράφος και τέως βουλευτής του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου- η αποζημίωση θα μειωθεί κατά 570 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 5.134 ευρώ.
Ο κ. Βούτσης προτίθεται ακόμη να προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησης της βουλευτικής αποζημίωσης. Σήμερα ένας βουλευτής φορολογείται μόνο για το 25% της βουλευτικής του αποζημίωσης ενώ το υπόλοιπο 75% είναι αφορολόγητο με αποτέλεσμα σε επίπεδο 12μηνου να πληρώνει φόρο 3.795 ευρώ, σύμφωνα με το Mega. Με βάση την πρόταση του προέδρου της Βουλής, ο βουλευτής θα φορολογείται, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά και ο Πρωθυπουργός. Αν ισχύσει αυτό ένας βουλευτής για ποσό 5.705 θα πληρώσει φόρο σε επίπεδο 12μηνου 22.280 από 3.795 που πλήρωνε μέχρι τώρα.
Δεν θα υπάρξει ωστόσο μεταβολή στην αποζημίωση που λαμβάνουν οι βουλευτές για την συμμετοχή τους στις Επιτροπές, καθώς αυτή ανέρχεται στο ποσό των 75 ευρώ και είναι και η κατώτατη αμοιβή του Δημοσίου.
Τέλος, ο κ. Βούτσης ενημέρωσε ότι δεν θα συμπαρασυρθούν - λόγω της μείωσης των βουλευτικών αποζημιώσεων - οι μισθοί των δικαστικών λειτουργών και θα γίνει προσπάθεια να μην συμπαρασυρθούν ούτε οι αμοιβές των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...