Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Υπέρβαση της κρίσης με σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης

anoixtoparathyro.gr
θεοχαρόπουλος-1-760x430 
Toυ Θανάση Θεοχαρόπουλου
Η χώρα χρειάζεται μια ελπιδοφόρα προοπτική. Υπάρχει ανάγκη ριζικής αλλαγής πολιτικής με παρέμβαση σε όλα τα αίτια που έφεραν τη χώρα στη σημερινή της θέση και παραμένουν ακόμη και σήμερα ανέγγιχτα. Χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ. Απαιτούνται τομές και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική, ένα Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Η χώρα χρειάζεται άμεσα μία προοδευτική πολιτική που αφενός θα την κρατάει στο ευρώ και αφετέρου μέσω ενός νέου εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, που είναι και το μόνο ουσιαστικό ισοδύναμο, θα αναδιανέμει με δίκαιο τρόπο τον παραγόμενο και όχι τον «δανειζόμενο» πλούτο. Η χώρα έχει ανάγκη μία συνολική προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο ένα φορολογικό σύστημα σταθερό και κοινωνικά δίκαιο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όμως δεν προωθεί αυτές τις απαραίτητες αλλαγές. Προωθεί ξανά ένα οικονομικό μοντέλο που είναι ανίκανο να παράγει εισοδήματα και θέσεις απασχόλησης. Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι ότι απουσιάζει εντελώς από τον κυβερνητικό σχεδιασμό ένα οργανωμένο και συνεκτικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Είναι μία πολιτική που θα φέρει την χώρα ξανά στα ίδια αδιέξοδα.
Το πρώτο νομοσχέδιο της νέας «αναπαλαιωμένης» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιλαμβάνει και πάλι μέτρα υπερφορολόγησης. Επιλέχθηκε η εύκολη λύση των οριζόντιων περικοπών και μειώσεων. Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία. Η κοινωνία  θα πληγεί βάναυσα από αναποτελεσματικές επιλογές που έγιναν βιαστικά και πρόχειρα λόγω της «σκληρής» επτάμηνης  διαπραγμάτευσης.
Δυστυχώς για την χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε και πάλι την ίδια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι ακατανόητη η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ για σύμπλευση με ένα κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς. Η χώρα χρειαζόταν και χρειάζεται μια κυβέρνηση σε  προοδευτική  και  μεταρρυθμιστική κατεύθυνση με προοπτική τετραετίας και αυτή που συγκροτήθηκε δεν είναι.
Αλλά σήμερα δεν προωθούνται και οι απαραίτητες αλλαγές οι οποίες δεν σχετίζονται με τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και τις υποχρεώσεις της χώρας. Το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για απλή αναλογική είναι πλέον απαίτηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και είναι πραγματικά κρίμα που μια κυβέρνηση που αυτοαποκαλέστηκε ως «πρώτη φορά αριστερά» δεν τολμά να προτείνει ξεκάθαρα την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του Bonus των 50 εδρών. Η καθιέρωση όμως της απλής αναλογικής και η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών είναι αναγκαία συνθήκη για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.
Από την άλλη η ΝΔ προχωρεί σε μία στείρα αντιπολιτευτική πρακτική, αδυνατώντας να διαδραματίσει ακόμη και τον ρόλο που της αναλογεί στο δημοκρατικό σύστημα, τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξάλλου η καταστροφική πενταετία 2004-2009 της ΝΔ έφερε την κρίση και τα μνημόνια στην χώρα.
Εμείς ασκούμε προγραμματική, εποικοδομητική αντιπολίτευση. Καταψηφίζουμε τα οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα μέτρα που προέρχονται από την αδυναμία και σήμερα της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με αποτελεσματικό τρόπο. Στηρίζουμε όμως όποιες επιμέρους ρυθμίσεις και άρθρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση όπως την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Η Δημοκρατική Αριστερά συμβάλλει στην συγκρότηση ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού προοδευτικού πόλου που έχει ανάγκη ο τόπος και είναι απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές και στους αδιέξοδους λαϊκισμούς.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει μπροστά της ένα μεγάλο καθήκον. Να πετύχει ένα ακόμη πιο μεγάλο και βαθύ άνοιγμα προς εκείνο το τμήμα της κοινωνίας που βλέπει με θετικό μάτι τη συνεργασία των προοδευτικών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Θα εργασθούμε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση.
*Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι Προέδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και  Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...