Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Οι δύο όψεις της Ευρώπης

efsyn.gr

Η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης προωθήθηκε και με το επιχείρημα για την ανάγκη υπέρβασης των παραδοσιακών ισχυρών πόλων.
Μια ήπειρος, η οποία θα είχε ως βασική αρχή την κοινωνική σύγκλιση, εμφανίστηκε ως η ιδανική εναλλακτική διέξοδος σε ένα σύστημα που επιβίωνε βασισμένο σε εύθραυστες ισορροπίες. Θα ήταν μια απάντηση βασισμένη στην πολιτισμική συνύπαρξη και την αλληλεγγύη.
Η πραγματικότητα όμως αποδείχτηκε πολύ πιο σκληρή από τις διακηρύξεις των πρωτοπόρων «οραματιστών».
Η Ευρώπη σήμερα περνά διαφορετικές κρίσεις, πολυεπίπεδες και σύνθετες. Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει είναι η διαχείριση των τεράστιων προσφυγικών κυμάτων, που είναι αποτέλεσμα πολεμικών συγκρούσεων, ασύμμετρων νέων παραγόντων ανατροπής των δεδομένων ή γεωπολιτικών ανακατατάξεων με την άμεση είτε την έμμεση συμμετοχή των μεγάλων διεθνών ή ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Οι προτεινόμενες λύσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα οι φτωχότερες χώρες της περιφέρειας να επωμίζονται τα βάρη, ενώ οι χώρες του κέντρου να επιχειρούν να πετάξουν από πάνω τους κάθε πολιτική ευθύνη.
Την ημέρα που τουλάχιστον έξι προσφυγόπουλα έβρισκαν τον θάνατο στο Αιγαίο στην προσπάθειά τους να βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ερχόταν στο φως η έκθεση μεγάλου ερευνητικού ινστιτούτου της Ευρώπης σχετικά με την τύχη των ανθρώπων που ορίζουν τις τύχες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τα ευρήματα, ιδιαίτερα αποκαλυπτικά: οι επίτροποι της δεύτερης θητείας του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αφού θήτευσαν «επιτυχώς» στο πεδίο όπου συγκρούονται συμφέροντα και «λόμπι», ανταμείφθηκαν για τις υπηρεσίες τους και ανέλαβαν επιτελικές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος σήμερα θητεύει σε 22 διαφορετικές θέσεις!
Τα δύο πρόσωπα της Ευρώπης, τα πνιγμένα παιδιά στη Μεσόγειο από τη μια και οι «χρυσοί» ευρωκράτες από την άλλη, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι τα ιδρυτικά οράματα της Ενωσης όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν, αλλά ακολουθούν τον κανόνα του νεοφιλελεύθερου δόγματος: οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι, ενώ οι φτωχοί και κατατρεγμένοι παλεύουν για την επιβίωσή τους.
Μέγιστη ανάγκη λοιπόν είναι μια επανεκκίνηση ή μάλλον επαναθεμελίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα πραγματικά συμφέροντα των λαών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...