Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

«Ψήνεται» η συνεργασία

Συντάκτης: 
efsyn.gr
Καταρίνα Μαρτίνς, συντονίστρια Μπλόκο: Η κυβέρνηση της δεξιάς "τελείωσε" σήμερα. Πραξικόπημα δεξιάς στο προϋπολογισμό.
«Σε ό,τι μας αφορά, σήμερα τελείωσε η κυβέρνηση των Πάσος και Πόρτας. Τώρα υπάρχουν οι συνθήκες να έχουμε μια κυβέρνηση και έναν προϋπολογισμό στο πλαίσιο του Συντάγματος, έπειτα από τέσσερα χρόνια μιας δεξιάς κυβέρνησης που δεν σεβάστηκε τον θεμελιώδη νόμο του κράτους». Η δήλωση της συντονίστριας του Μπλόκο της Αριστεράς (ΒΙ) Καταρίνα Μάρτινς μετά τη χθεσινή συνάντηση του κόμματος με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών (PS) Αντόνιο Κόστα φέρνει το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης της Δεξιάς από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας ένα βήμα πιο μπροστά, παρότι τίποτε ακόμη δεν έχει επίσημα συμφωνηθεί.
Η Μάρτινς ανακοίνωσε πως έχουν βρεθεί οι «όροι μιας βασικής συναίνεσης», αν και επισήμανε πως υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα προς επίλυση. Οσο για το αν θα συμμετείχε σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση υπό τους Σοσιαλιστές, απάντησε διπλωματικά πως «το ΒΙ θα αναλάβει όλες τις ευθύνες που του αναλογούν. Απόφαση και δράση μας είναι να επιτρέψουμε τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα προστατεύσει συντάξεις, μισθούς και εργασία». Τέτοιους όρους, όπως το «ξεπάγωμα» των συντάξεων, η κατάργηση της μείωσης της εισφοράς στην κοινωνική ασφάλιση με παράλληλη μείωση της σύνταξης και την εγκατάλειψη της πρότασης για «συναινετικές απολύσεις», έθεσε στο τραπέζι κατά την συνάντηση με τους Σοσιαλιστές, αφήνοντας κατά μέρος μια προεκλογική υπόσχεση που αποτελεί από τα μεγάλα αγκάθια για την όποια συμφωνία: την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την τεράστια έκπληξη που προκάλεσε στο πορτογαλικό πολιτικό σκηνικό η δήλωση του γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ζερόνιμο ντε Σόουζα, μετά τη συνάντησή του την περασμένη Τετάρτη με τον Κόστα. Διαψεύδοντας τους προεκλογικούς του αφορισμούς κατά οποιασδήποτε συμφωνίας με τους Σοσιαλιστές, ανακοίνωσε πως «από πλευράς του Κ.Κ. επιβεβαιώνουμε πως είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να αναλάβουμε όλες τις ευθύνες μας, περιλαμβανομένων και κυβερνητικών».

Στόχος η σταθερότητα

Ηδη στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις ομάδων εργασίας των Σοσιαλιστών με αντίστοιχες τόσο του Κ.Κ. όσο και του Μπλόκο, για να συγκεκριμενοποιηθούν οι προτάσεις που θα μπορούσαν να κάνουν εφικτή μια συμφωνία για «σταθερή κυβέρνηση της Αριστεράς», η οποία δεν θα εξαντληθεί σε ψήφο εμπιστοσύνης στους Σοσιαλιστές αλλά θα στηρίζεται σε επιμέρους συμφωνίες για θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής ως «εγγύηση σταθερότητας» για ολόκληρη την θητεία της. Είναι ενδεικτικό ότι η τεχνική ομάδα διαπραγμάτευσης του Μπλόκο πρόκειται να παρουσιάσει μέσα στην εβδομάδα ισοδύναμα για όσα μέτρα του προϋπολογισμού απορρίπτει.
Στο στρατόπεδο της Κεντροδεξιάς, αντίθετα, η κατήφεια δεν κρύβεται. Η συνάντηση της περασμένης Παρασκευής ανάμεσα στον ηγέτη της Πάσος Κοέλιο και τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών δεν απέφερε καρπούς, με τον Κόστα να κάνει λόγο για «μια αόριστη και χωρίς σαφή συμπεράσματα συνομιλία» και να ανακοινώνει νέα συνάντηση αυτή την εβδομάδα για να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις.
Ο Κόστα, με ισχυρό ατού αυτήν την κατ΄ αρχήν και υπό όρους «πιθανή συμφωνία» που απέσπασε από τα αριστερά κόμματα και παίζοντας επιδέξια το χαρτί του απόλυτου ρυθμιστή, ανέβαλε την προγραμματισμένη για αύριο δεύτερη συνάντηση με τον συνασπισμό του Κοέλιο, πιθανώς για μεθαύριο όταν και θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα με ενσωματωμένη την ψήφο των Πορτογάλων του εξωτερικού.
Χρειάζεται χρόνο γιατί καμιά από τις επιλογές που έχει μπροστά του δεν είναι ανώδυνη για το κόμμα του, γράφει η Publico. «Με όποιον κι αν συνταχθεί θα έχει δύσκολες αποφάσεις να λάβει που θα τον φέρουν σε αντιπαράθεση είτε με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους (αν στηρίξει τη Δεξιά στον δρόμο της συνεχιζόμενης λιτότητας) είτε με τους θεσμούς και τις αγορές (αν τον στηρίξει η Αριστερά με τους δικούς της όρους) και ούτως ή άλλως με τις διάφορες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματός του». Ηδη με το που αναδύθηκε η πιθανότητα μιας κυβέρνησης με την Αριστερά ο εθνικός γραμματέας του κόμματος Σέρζιο Πίντο παραιτήθηκε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...