Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Ξαναμοιράζεται η τράπουλα στα ΜΜΕ

efsyn.gr

Ορισμένοι, πριν από μια δεκαετία, έγραφαν για τη χρήση της «χύδην γλώσσας στην πολιτική ζωή της χώρας που σηματοδοτεί μια παρακμή», τώρα όμως στο άρθρο της έγκριτης εφημερίδας τους άρχισαν να αναρωτιούνται «ποιοι είναι οι νταβατζήδες».
Κάποιοι άλλοι βρήκαν ευκαιρία να δείξουν τους προαναφερόμενους ως «νταβατζήδες της ενημέρωσης». Και όλα αυτά, την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το Σάββατο.
Η κυβέρνηση για την ώρα δεν ανοίγει τελείως τα χαρτιά της. Δεν ανακοινώνει πόσες άδειες περιεχομένου θα δοθούν, ούτε ποιο θα είναι το ποσό εκκίνησης της δημοπρασίας. Ολα αυτά θα... εκτιμηθούν προσεχώς. Ηδη φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από νέους παίκτες - εντός και εκτός συνόρων.
Από τον εφοπλιστικό χώρο, κυρίως, αλλά και από άλλους οι οποίοι ήδη ασχολούνται με εφημερίδες και ραδιόφωνα. Κι αυτοί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν διασυνδέσεις με εφοπλιστικά συμφέροντα. Υπάρχει φημολογία και για ορισμένα ξένα funds που δείχνουν ενδιαφέρον για τον χώρο των μέσων ενημέρωσης.
Παραμένει αναπάντητο ερώτημα, για την ώρα, τι θα πράξουν οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι τηλεοπτικών και άλλων ομίλων, οι οποίοι βρίσκονται φορτωμένοι με εξαιρετικά υψηλό τραπεζικό δανεισμό, που αγγίζει τα 941 εκατ. ευρώ! Το παιχνίδι «ανάβει» για τα καλά στον λεγόμενο χώρο της διαπλοκής: μέσα ενημέρωσης, τράπεζες, εξουσία των πολιτικών. Και η «τράπουλα» ετοιμάζεται να ξαναμοιραστεί...
Η κυβέρνηση «ρίχνει... άδειες» και ορισμένοι επιμένουν ότι αυτό είναι το «παραγάδι» για να πιάσει... γεμάτα. Αναζητεί ένα πιο διαφανές περιβάλλον στα ΜΜΕ - προφανώς και κάποια έσοδα. Μπορεί να έχει τις καλύτερες προθέσεις, αλλά σαφέστατα αναζητεί και μια άλλη σχέση στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται. Κι αυτό το «μονοπάτι» είναι επικίνδυνα ολισθηρό.
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι πλευρές σε αυτό το «παιχνίδι» πρέπει να θυμούνται ότι «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις». Και ειδικά στην κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχνούν ότι «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...