Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Μνημόνιο ή ρήξη: Συγκλίσεις και διαφωνίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

του Αλέξανδρου Κλώσσα , huffingtonpost.gr
 TSIPRAS
 Αυξάνονται οι πιέσεις αλλά και τα στρατόπεδα στους κόλπους των δανειστών ώστε η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί και να εφαρμόσει στο ακέραιο τις μνημονιακές απαιτήσεις, την ώρα που τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό οι γνώμες διίστανται για αν οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τα τελευταία 24ώρα οι δανειστές έχουν επαναφέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το σύνολο των εκκρεμοτήτων του υφιστάμενου μνημονίου, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποδεχθεί την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης την οποία άφησε στην μέση η προηγούμενη κυβέρνηση.
Οι ίδιοι παράγοντες εξηγούν ότι μερίδα των δανειστών οι οποίοι έχουν άμεση επαφή με τον κ. Σόιμπλε, αλλά εσχάτως και το ΔΝΤ, θέτουν στην ελληνική κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας την πλήρη υπαναχώρηση από τις κόκκινες γραμμές που έχει ορίσει ο Πρωθυπουργός.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αξιωματούχοι τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από την πλευρά των δανειστών παραδέχονται πλέον ανοιχτά ότι οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group δεν έχουν να προσφέρουν πολλά στις διαδικασίες, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.
Και αυτό γιατί οι δανειστές θεωρούν ότι η γεφύρωση των διαφορών περνά πρωτίστως από την πολιτική απόφαση που θα πρέπει να λάβει η Αθήνα, αναφορικά με την πλήρη υπαναχώρηση αλλά και την αποδοχή του μνημονίου όπως αυτό έχει συμφωνηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Παράγοντες που γνωρίζουν εκ των έσω όσα γίνονται στις διαπραγματεύσεις, είτε σε πολιτικό είτε σε τεχνικό επίπεδο, επισημαίνουν ότι η στάση των δανειστών προδίδει την επιθυμία τους να επιβάλουν στην κυβέρνηση μνημονιακές πολιτικές, τις οποίες προεκλογικά είχε δεσμευθεί ότι δεν θα ακολουθήσει.
Για αυτό το λόγο, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, έχουν αυξηθεί οι πληροφορίες ότι οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο η Αθήνα να αποπληρώσει όλες τις δόσεις που λήγουν τον Ιούνιο εφάπαξ στο τέλος του μήνα. Σε αυτό το κλίμα Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήριζε αυτό το ενδεχόμενο ως τεχνική άσκηση με την οποία πιθανότατα θα συναινέσει και το ΔΝΤ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικοί παράγοντες επαναλαμβάνουν ότι τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά η οποία συνεχίζει να επιδιώκει λύση μέχρι τις 5 Ιουνίου, όταν και θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του Ιουνίου προς το ΔΝΤ ύψους 300εκατ ευρώ.
Η διάψευση αυτού του σεναρίου από κυβερνητικής πλευράς, αποδεικνύει ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν φόβοι ότι η συγκεκριμένη λύση θα έδινε χρόνο στους δανειστές ώστε να αυξήσουν τις πιέσεις προς την Ελλάδα να αποδεχθεί τους όρους και τα μέτρα του μνημονίου.
Εν μέσω αυτού το κλίματος η αναβολή της χθεσινής συνάντησης δια ζώσης του Brussels Group, η οποία τελικά μετατράπηκε σε τηλεδιάσκεψη με το ραντεβού να ανανεώνεται για σήμερα στις Βρυξέλλες, χαρακτηριστικέ από πολλούς ως μια τελευταία ευκαιρία προς την κυβέρνηση να λάβει πολιτικές αποφάσεις ώστε να αλλάξει γραμμή πλεύσης.
Πάντως, τόσο πηγές της κυβέρνησης όσο και αξιωματούχοι της Κομισιόν υποβάθμιζαν το γεγονός κάνοντας λόγο για την ανάγκη συγκεκριμένων επεξεργασιών σε διάφορα θέματα προκειμένου να μη χαθεί χρόνος σε αναλύσεις.
Προσχέδιο συμφωνίας
Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που υπάρχει είναι και οι διαφορετική προσέγγιση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το δρόμο που πρέπει να διανύσουν μέχρι την τελική συμφωνία. Πηγές της ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν ότι το πλαίσιο της συμφωνίας έχει αρχίσει να διαμορφώνεται με ένα κείμενο 20 σελίδων το οποίο έχει πολλές παραπομπές, ενώ μπορεί να οριστικοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή.
Η ύπαρξη αυτού του κειμένου επιβεβαιώνεται και από αξιωματούχους των Βρυξελλών, οι οποίοι όμως συμπληρώνουν ότι το περιεχόμενο του αφορά μόνο τα σημεία σύγκλισης των δύο πλευρών, ενώ υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση σε πολλά από τα κρίσιμα ζητήματα.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι επόμενες ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, με την ελληνική πλευρά να θέτει ως ημερομηνία ορόσημο την 5 Ιουνίου και τους δανειστές να θέλουν να κερδίσουν χρόνο, ώστε να σύρουν την κυβέρνηση σε πλήρη υπαναχώρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...