Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ξαναμπαίνουμε σε ύφεση

naftemporiki.gr
Συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στο α' τρίμηνο. Επιχείρημα για την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, για να απορρίψει "υφεσιακά μέτρα"
 
Μετά από μιά περίοδο πρόσκαιρης "αναιμικής" ανάκαμψης, η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το φάσμα της ύφεσης προβάλλει πάλι απειλητικό. Ανησυχητικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν συρρίκνωση του ΑΕΠ  κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο. Η αρνητική επίδοση αποδίδεται πρωτίστως στην επιδείνωση του οικονομικού-επιχειρηματικού κλίματος που άρχισε από τα τέλη του προηγουμένου έτους, λόγω της πολιτικής-εκλογικής αβεβαιότητας και του παρατεινόμενου σήριαλ των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.  Τα νέα στοιχεία δίνουν πάντως στην κυβέρνηση  πρόσθετα επιχειρήματα για να  επιμείνει στην "κόκκινη γραμμή" ότι δεν θα αποδεχθεί να εφαρμόσει υφεσιακά μέτρα στα πλαίσια μιας νέα συμφωνίας με τους δανειστές.
Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει σήμερα τα  τις εκτιμήσεις για  τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο φετινό τρίμηνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία δείχνουν πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά περίπου 0,5% στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.
Την ίδια ώρα, η οικονομία της Ευρωζώνης καταγράφει την υψηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2015 ανήλθε σε 0,4%, έπειτα από 0,3% αύξηση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2014.
Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή από την Eurostat, θα πρόκειται για την υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά από το 2011 που οι χώρες της ζώνης του ενιαίου νομίσματος θα ξεπεράσουν σε ανάπτυξη τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...