Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Η Ελλάδα πέρασε το crash test

του Ζώη Τσιώλη , tovima.gr
 
Μετά και τις αποφάσεις της Παρασκευής όλοι αναγνωρίζουν ότι η νέα κυβέρνηση έβαλε και τη δική της ατζέντα στο ευρωπαϊκό τραπέζι, ακόμη και αν αναγκάστηκε να υποχωρήσει από προεκλογικές θέσεις της.

Στις τρεις μόλις εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ένα είναι το γεγονός:

Η κυβέρνηση άντεξε στο crash test με τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων απογοητεύοντας όλους όσοι επένδυαν πολιτικά ότι την Καθαρά Δευτέρα η Ελλάδα θα ζούσε τις ημέρες καταστροφής που πέρασε πριν από δύο χρόνια η Κύπρος.

Κατόρθωσε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη δημοφιλία της καθώς, όπως αντιλαμβάνεται ακόμη και ο πιο απλός πολίτης, όταν διαπραγματεύεσαι δεν μπορείς να τα κερδίσεις όλα.

Στο άμεσο μέλλον ίσως αποδειχθεί πολύτιμο το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε η ανάγκη να μειωθεί ο ετήσιος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και να επανέλθει στη διαπραγμάτευση το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, όπως είχαν δεσμευθεί οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2012.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση ζητώντας την παράταση της δανειακής σύμβασης, του προγράμματος το οποίο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει η προηγούμενη, κέρδισε τον χρόνο που διεκδικούσε. Ακόμη και αν θα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα «επιτυχώς»...

Ολοι όμως γνωρίζουμε ότι η καταστροφή αποφεύχθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αλλά πολύ δύσκολα η Ελλάδα θα πάρει τα χρήματα που προβλέπονταν από το πρόγραμμα.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, αυτό που συμφωνήθηκε προκειμένου να εκταμιευθούν οι δόσεις ή τα κέρδη από τα ομόλογα είναι ότι απαιτείται αξιολόγηση μετά την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικών όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η κατάργηση των εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ και των απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος, οι αλλαγές στο Δημόσιο και στη Δικαιοσύνη και η σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας ώστε να μην επιστρέψουμε στα ελλείμματα.

Εκεί θα κριθεί η κυβέρνηση: στην ταχύτητα και στην αποτελεσματικότητα εφαρμογής μέτρων και πολιτικών που θα τη διαφοροποιούν από την προηγούμενη, κινούμενη πάντοτε στα όρια των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Στη συνέχεια θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει μια νέα πολιτική για την προσεχή τετραετία, το τρίτο πρόγραμμα, το οποίο θα δίνει προτεραιότητα στη σταθερότητα και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...