Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Ετοιμος να δεχθεί πρόταση-παρέμβαση από ΔΝΤ και ΕΚΤ φαίνεται ο Γ. Ντάισελμπλουμ

sofokleousin.gr
 
Να «σκοτώσει» την ελληνική πρόταση για διαίρεση δανειακής σύμβασης και Μνημονίου πριν αυτή φτάσει στο έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής επιχειρεί με δηλώσεις του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθιστώντας σαφές προς την ελληνική πλευρά ότι θα πρέπει να «υποταχθεί» στο Μνημόνιο. Η πρόταση που ετοιμάζεται να υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, όπως αυτή σκιαγραφήθηκε από non papers που κυκλοφόρησαν χθες, περιλαμβάνει ένα αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης και αίτημα επί του καθορισμού των όρων. Καλά πληροφορημένες πηγές, που μίλησαν στο sofokleousin.gr υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποστηρίζουν ότι αν συγκλιθεί έκτακτο Eurogroup στο τραπέζι θα πέσει τουλάχιστον μια ακόμη πρόταση η οποία θα διαχωρίζει το πολιτικό από το τεχνικό σκέλος της διαπραγμάτευσης, ενώ θα οδηγεί και σε ντε φάκτο εξαίρεση του τραπεζικού συστήματος από τις διεργασίες. Αυτό το σενάριο φαίνεται ότι φωτογράφιζε με τις δηλώσεις του για την επίτευξη "ομπρέλας" για το τραπεζικό σύστημα από μια ενδεχόμενη συμφωνια παράτασης του προγράμματος, στέλμνοντας μήνυμα προς τους κομιστές αυτής της πρότασης ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να την ακούσει.
Του Χρήστου Φράγκου
Σε αυτό το αίτημα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντά σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στο δίκτυο ARD ότι: «Δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης», επισημαίνοντας όμως ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει κάτι περισσότερο από ελληνικής πλευράς. Λίγο νωρίτερα στο κρατικό κανάλι είχε ξεκαθαρίσει πως συνεχίζει να περιμένει δεσμευτικές και αξιόπιστες προτάσεις από την Αθήνα.
Αυτό που επιχειρεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι να αποφύγει τη σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup στη βάση της υποβολής από την Αθήνα ενός αιτήματος παράτασης το οποίο θα αναιρεί τη λογική του Μνημονίου καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργεί προηγούμενο στην ΕΕ, θα δείξει μεγάλη ελαστικότητα και θα σύρει τη Γερμανία στην αποδοχή ενός τέτοιου καθεστώτος υπό το βάρος των πιέσεων τόσο από τους εταίρους, όσο και από την κοινή γνώμη και τις αγορές.
Αν η Αθήνα επιτύχει να θέσει επί ευρωπαϊκού εδάφους την πρόταση της για παράταση της δανειακής σύμβασης και νέο πρόγραμμα –ενδεχομένως με όρους από το παλιό- τότε η γερμανική πλευρά θα φανεί άκαμπτη και ανάλγητη και θα χρεωθεί ενδεχόμενη νέα κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.
Οπότε η διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα γίνεται –πάλι- ζήτημα τακτικισμών και συμβολισμών τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για τη γερμανική, ενώ αγορές και κοινωνίες δοκιμάζουν τα όρια των αντοχών τους και την ψυχραιμία τους.
Σε κάθε περίπτωση αν συγκλιθεί έκτακτο Eurogroup, ακόμα κι αν απορρόιψει απριόρι την ελληνική πρόταση,θα δημιουργηθεί η απαραίτητη δυναμική για την επίτευξη λύσης καθώς τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ θα σπάσουν τη σιωπή τους και θα επιχειρήσουν να συμβιβάσουν τις θέσεις με επιμέρους συγκλίσεις, οδηγώντας πρακτικά σε πολλές διαφορετικές συμφωνίες.
 
Τη θέση για ένα πακέτο συμφωνιών είχε -λίγο μετά τις ελληνικές εκλογές- υποστηρίξει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δίνοντας έτσι, σε νεκρό χρόνο, το στίγμα της συναίνεσης επί ενός άλλου σχεδίου, το οποίο όμως δεν θα αποτελεί αρχική πρόταση κανενός, ώστε να τηρηθούν και τα διπλωματικά και πολιτικά πρωτόκολλα...
 
Όπως έχει από τις 28 Ιανουαρίου προδιαγράψει το sofokleousin.gr αν και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει λύση πακέτο για το νέο πρόγραμμα, τη χρηματοδότηση των αναγκών και την απομείωση του Δημοσίου χρέους, οι Ευρωπαίοι, υπό την καθοδήγηση των Γερμανών κινούνται στην κατεύθυνση του τεμαχισμού του.
 
Ήτοι μια βραχυχρόνια λύση για την υπέρβαση του σκοπέλου της 28ης Φεβρουαρίου και την αποπληρωμή των ομολόγων, μια «γέφυρα» μέχρι τον Ιούλιο και τη σύγκλιση συνδιάσκεψης για το Δημόσιο χρέος το Φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...