Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ξεκίνησε η συμμαχία Αθήνας-Ρώμης

Mε θετικό απολογισμό ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ιταλία και να κατευθυνθεί προς τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως η συνάντησή του με τον ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι πήγε καλά και ότι ο ίδιος πήρε αυτό που ήθελε: πολιτική στήριξη από την Ρώμη για την συνέχιση της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
8






Του Γιώργου Μελιγγώνη , matrix24.gr
Παρότι ο Ματέο Ρέντσι ήταν εξαιρετικά προσεκτικός στις διατυπώσεις του και δεν έδωσε την αίσθηση πως θέλει να συγκρουστεί με το Βερολίνο και την Άνγκελα Μέρκελ, ταυτόχρονα με σαφήνεια υποστήριξε την άποψη πως η πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη πρέπει να τερματιστεί. Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν ως εξαιρετικά σημαντική την αποστροφή του Ματέο Ρέντσι, με την οποία ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε «οπαδός της προσπάθειας της Ελλάδας». Ο κ. Ρέντσι διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Τύπου πως ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας «ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες αλλά εμπνέονται από τις ίδιες ιδέες», ενώ προεξόφλησε πως «χάρη σε μας η Ευρώπη θα μπορέσει να ξαναβρεί τον εαυτό της». Επίσης, ο κ. Ρέντσι δήλωσε πεπεισμένος πως «χρειαζόμαστε όλοι να διαβάσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών και το μήνυμα ελπίδας που προέρχεται από μια γένια ανθρώπων που υποφέρουν από την κρίση» και πρόσθεσε ότι «η επιτυχία του Τσίπρα στις εκλογές οφείλεται σε ένα μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή με το μήνυμα του φόβου».
Επίσης, ο Ματέο Ρέντσι προανήγγειλε πως θα σταθεί στο πλευρό του έλληνα πρωθυπουργού στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 12 Φεβρουαρίου, λέγοντας πως «είναι σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Επίσης, δήλωσε αισιόδοξος πως «υπάρχουν οι συνθήκες για να βρούμε μια συνεννόηση από μέρους μας με τις ελληνικές αρχές. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, φορολογικό σύστημα,να πολεμήσουμε του φοροφυγάδες και μεταρρυθμίσεις σε γενικό επίπεδο. Να είμαστε έτοιμοι να αφουγκραστούμε τους νεοτερισμούς που εμφανίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέντσι.
Παράλληλα, έδωσε ένα σαφές στίγμα κατά της λιτότητας. «Να μιλήσουμε για την ανάπτυξη και όχι για τη λιτότητα. Δεν είναι εύκολη μάχη αλλά την έχουμε αρχίσει. Έχουμε δει τα πρώτα αποτέλεσμα στην Ιταλία. Ο κόσμος ζητά από την Ευρώπη να κοιτάξει προς την ανάπτυξη. Στην Ελλάδα υπάρχει μια κατάσταση επείγουσας ανάγκης αλλά έχουμε εμπιστοσύνη ότι στο διάλογο με τους ευρωπαίους θα λύσουμε τα πιο άμεσα προβλήματα. Δηλώνω οπαδός αυτής της ελληνικής προσπάθειας ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά η κατάσταση», κατέληξε ο Ματέο Ρέντσι.
 «Όχι στους διχασμούς στην Ευρώπη»
Εμφανώς ικανοποιημένος από τις δηλώσεις Ρέντσι, ο έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως στόχος του είναι να τερματιστεί η λιτότητα και όχι να διχαστεί η Ευρώπη. «Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί διχασμοί για να δημιουργήσουμε έναν ακόμη. Η καταστροφή πολιτική της λιτότητας έχει δημιουργήσει πολλούς διχασμούς. Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ακόμη ανάμεσα στον βορά και τον νότο. Εμείς θέλουμε τη συμμαχία της λογικής», είπε, για να προσθέσει: «γι’ αυτό θα εργαστούμε για να πείσουμε όλους τους εταίρους μας ότι το κοινό συμφέρον του κοινού μας σπιτιού, της Ευρώπης, είναι να επιστρέψουμε στις αξίες της Ευρώπης και να δουλέψουμε γι’ αυτή τη γενιά προκειμένου να αποκτήσει ένα μέλλον με αξιοπρέπεια».
«Με τον Ιταλό πρωθυπουργό με τον Ματέο ανήκουμε στην ίδια γενιά. Και είναι η γενιά που βρέθηκε στο στόχαστρο αποτυχημένων πολιτικών επιλογών. Μία γενιά που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει να φύγει από τις χώρες μας για να ζήσει με αξιοπρέπεια. Και σε αυτή την γενιά έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για δικό της λογαριασμό προκειμένου να μπορέσει να ελπίζει ξανά. Να ελπίζει ότι θα ζήσει ξανά με μία καλύτερη προοπτική. Αυτή είναι η κοινή ευθύνη που μας ενώνει για να επιστρέψει η ατζέντα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής» συνέχισε ο έλληνας πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας πως η Ευρώπη βρίσκεται σε «ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» και ότι η Ελλάδα με τη νέα κυβέρνηση της θα δουλέψει προκειμένου να συμβάλει στην αναγκαία αλλαγή πολιτικής. «Σε ό,τι μας αφορά θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να ετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας. Το δικό μας μεσοπρόθεσμο που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες σαρωτικές μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας πως «τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν πλήρωσαν οι πλούσιοι αλλά τα μεσαία στρώματα».
Τέλος, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «δεν έχουν να φοβούνται τίποτα οι Ευρωπαίοι πολίτες» και προανήγγειλε πως στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να καταθέσει ιδέες και προτάσεις βάση των οποίων θα μπορούσε να βρεθεί «μία κοινώς αποδεκτή και αμοιβαία επωφελή λύση στο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα. Και το πρόβλημα είναι πρώτον ότι η τρόικα εφάρμοσε μία πολιτική στην Ελλάδα που τα έκανε όλα χειρότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...