Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Παράθυρο συμβιβασμού Ελλάδας-Ευρώπης

 iefimerida.gr
 
Κλίμα αισιοδοξίας που αφήνει ανοιχτό παράθυρο συνεννόησης ανάμεσα στην Αθήνα και την Ευρώπη προκειμένου να προκύψει μία συμβιβαστική λύση για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της Δευτέρας προέκυψε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Αν και τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Ανγκελα Μέρκελ δεν έκαναν πίσω στις θέσεις που έχουν εκφράσει, ωστόσο ήταν ξεκάθαρο πως πλέον γίνονται προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός «παραθύρου ευκαιρίας» με τελικό στόχο τον συμβιβασμό.
Για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους δανειστές, πιθανόν και την ερχόμενη Δευτέρα στην συνεδρίαση του Eurogroup.
Δύο τεχνικές επιτροπές θα ετοιμάσουν τη νέα συμφωνία
Η ελληνική αντιπροσωπεία έκανε ένα σημαντικό βήμα αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν δουλειά, ανέφερε και σημείωσε ότι είμαστε βέβαιοι ότι η εργασία των τεχνικών επιτροπών θα διευκολύνει τις εργασίες του Eurogroup της Δευτέρας.

Η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων, τόνισε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη διαβούλευση με καθαρές θέσεις, τις διεκδικεί, πείθει, δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται.
«Συζητήσαμε με τους εταίρους ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εταίρους μετά από έξι μήνες»
Στόχος η εξεύρεση λύσης μέχρι τη Δευτέρα
«Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε τη δήλωσή του για τη συμφωνία που είχαμε, μια δήλωση που αποτελεί ενα βήμα σε θετική κατεύθυνση προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μέχρι τη Δευτέρα με εποικοδομητική διάθεση για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Κυβέρνηση: Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, οι πιέσεις τεράστιες
«Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία, είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για να υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα», τόνισε σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες τις δύο τελευταίες ημέρες.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση προσέθεσε: «Από την πλευρά μας η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σκληρό τρόπο ώστε να ανταποκριθεί στη λαϊκή εντολή που της έδωσε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το βράδυ του γιουρογκρουπ η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν που προέβλεπε επέκταση τρέχοντος προγράμματος.
Στη Βουλή το νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» -Δεν τίθεται ακόμα θέμα δημοψηφίσματος
Απαντώντας σε ερώτηση αν το «κοινωνικό συμβόλαιο», θα τεθεί σε δημοψήφισμα ή θα επιλεγεί η κοινοβουλευτική οδός ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα κατατεθεί στην Βουλή. Αιτιολόγησε την θέση του αυτή εκφράζοντας τη βεβαιότητα για την εμπιστοσύνη του λαού προς την κυβέρνηση, κάτι που όπως είπε, επιβεβαιώνεται και από τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης. Επί πέντε χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας ο λαός διαδήλωνε καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις ενώ σήμερα διαδηλώνει για να υποστηρίξει την κυβέρνηση, κάτι που μας ισχυροποιεί, είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος η Τρόικα και το Μνημόνιο
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές πως ούτε τρόικα, ούτε μνημόνιο υπάρχει πλέον και σημείωσε ότι κανείς ξένος ηγέτης δεν αναφέρθηκε στην τρόικα στην Σύνοδο Κορυφής. Η Ελλάδα, είπε ο κ. Τσίπρας θα διαβουλεύεται με τους θεσμικούς εταίρους, κυρίως με την Επιτροπή, ενώ θα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το ΔΝΤ , από το οποίο έχει δανειστεί η χώρα και με την ΕΚΤ.
Εκφράζοντας την έμμεση πλην σαφή ικανοποίησή του για τις τελευταίες εξελίξεις ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα διακινήθηκαν διάφορα σενάρια που διαψεύστηκαν, όπως σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας αν δεν υπογράφαμε την παράταση του προγράμματος.
Τσίπρας: Η συμφωνία που θα προκύψει θα είναι πολιτική
Αυτή την στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός συζητείται αποκλειστικά η νέα συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα διεκδικεί , πείθει, δεν εκβιάζεται και δεν εκβιάζει. Διευκρίνισε επίσης ότι μπορεί οι επιτροπές να έχουν να επιτελέσουν τεχνικό έργο, ωστόσο τα αποτελέσματά τους είναι πολιτικά και η συμφωνία που θα προκύψει θα είναι πολιτική.
Μέρκελ: Η Ελλάδα είτε θα κάνει αίτηση για παράταση, είτε θα αποσαφηνίσει τη θέση της
Συνεχίζοντας, η 'Αγγελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα είτε θα κάνει το ταχύτερο αίτηση για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, είτε θα αποσαφηνίσει τη θέση της. Όπως είπε η Σύνοδος Κορυφής δεν ασχολήθηκε με τις λεπτομέρειες του θέματος, λέγοντας ότι γι' αυτό υπάρχει το Eurogroup και οι τρεις θεσμοί που χρηματοδότησαν το πρόγραμμα: «Εμείς δε ζητήσαμε λεπτομέρειες, ακούσαμε τις βασικές αρχές που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας», είπε.
Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τη διαπραγματευτική στρατηγική της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η Μέρκελ απάντησε: «Δεν ασχολούμαι με στρατηγικές, με νοιάζουν τα αποτελέσματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...