Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Πρώτο τεστ αρνητικό, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται

efsyn.gr

 Στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων βρέθηκε η Ελλάδα το βράδυ της Τετάρτης, με την έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup που είχε αποκλειστικό θέμα συζήτησης το ελληνικό ζήτημα.
Στην παρθενική συμμετοχή του ο Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησε να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα δικαιούται διαφορετική αντιμετώπιση, έχοντας ανά χείρας τις προτάσεις της κυβέρνησης αλλά και την ευρύτατη στήριξη του λαού. 
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έστειλαν μήνυμα κατά της λιτότηταςπλημμυρίζοντας δρόμους και πλατείες και βροντοφωνάζοντας «Ούτε βήμα πίσω».
Ωστόσο, σε αυτό το Eurogroup δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους. Παράταση του Μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή, υπογράμμιζαν κυβερνητικοί κύκλοι αργά το βράδυ της Τετάρτης, συμπληρώνοντας πως θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία. 
Χωρίς κοινό ανακοινωθέν
Το κοινό ανακοινωθέν δεν εκδόθηκε τελικά παρά τις τρίωρες διαβουλεύσεις, καθώς η τακτική που φαίνεται να ακολούθησε στο παρά πέντε η ομάδα των «σκληρών» της λιτότητας, προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδας και απέδειξε ποιοι είναι πραγματικά εκείνοι που με μεθοδεύσεις προκαλούν αδιέξοδα.
Παρά το γεγονός ότι το κλίμα στις τοποθετήσεις ήταν ιδιαίτερα θετικό σχετικά με τη θέληση εξεύρεσης λύσης και οι τοποθετήσεις ήταν μειλίχιες, όταν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση και ήρθε η σειρά του σχηματισμού του κοινού ανακοινωθέντος, τέθηκε από τους Ισπανούς και Πορτογάλους το ζήτημα να μπει στο κείμενο ο όρος «παράταση του υφιστάμενου προγράμματος».
Η ελληνική αντιπροσωπεία αντέδρασε έντονα, επιμένοντας στη γνωστή της στάση, ότι δηλαδή «δεν υπάρχει ενδεχόμενο να δεχτούμε παράταση», ιδιαίτερα μετά τη μεθόδευση που έγινε με «μπροστάρηδες» τους υπουργούς Οικονομικών μνημονιακών χωρών με συντηρητικές κυβερνήσεις.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή σημείωνε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική κυβέρνηση έθεσε θεμελιωμένα και χωρίς υποχωρήσεις τα ζητήματα της ανθρωπιστικής κρίσης, της αποτυχίας των Μνημονίων και του δημόσιου χρέους. «Συμφωνία δεν υπήρξε, αλλά θα συνεχιστεί η διαβούλευση με στόχο την αμοιβαία επωφελή συμφωνία» συμπλήρωνε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...