Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Πριν πεινάσουν, έφαγαν...

Του Παντελή Μπουκάλα, kathimerini.gr
Δεν εξηγείται αλλιώς. Κάποια υποστασιοποιημένη παροιμία επισκέφθηκε Τρίτη βράδυ ή Τετάρτη μεσημέρι, στη σιέστα, τον ύπνο των υπευθύνων ασφαλείας. Και τους ψιθύρισε το περιεχόμενό της πολλές φορές, ώσπου να το χαράξει στο υποσυνείδητό τους. Ισως ήταν η παροιμία «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». ΄Η η πρώτη της εξαδέλφη «Κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε». Μπορεί όμως ο ενύπνιος επισκέπτης να είχε ευαγγελική καταγωγή και να ψιθύρισε στους κοιμωμένους την παραβολή των δέκα παρθένων, ιδίως τα χωρία για τις πέντε μωρές που «εξήλθον προς απάντησιν του νυμφίου», πλην «λαβούσαι τας λαμπάδας εαυτών ουκ έλαβον μεθ’ εαυτών έλαιον» – και γεροντοκόρεψαν. Αλλά μια και οι ρίζες μας είναι διφυείς, δεν αποκλείεται ο επισκέπτης να ήρθε χλαμυδοφόρος από την αρχαιότητα για να πει «Κάλλιον προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν».
Ο,τι κι αν συνέβη, τα υπουργεία, που συνήθως αδιαφορούν για τα προληπτικά μέτρα, αποφάσισαν να δράσουν... παροιμιωδώς. Εκλεισαν λοιπόν επί ώρες τέσσερις σταθμούς, Σύνταγμα, Ευαγγελισμό, Μέγαρο, Κατεχάκη. Και δεν επέτρεψαν να φτάνει το τραμ στο Σύνταγμα. Επιπλέον, απαγόρευσαν δημοκρατικώ δικαίω τις συναθροίσεις. Και σήκωσαν στον ενοχλημένο αττικό ουρανό ελικόπτερα, να ψάχνουν για ελεύθερους σκοπευτές ή για παράνομες συγκεντρώσεις άνω των τριών ατόμων. Αβατο λοιπόν το κέντρο, σχεδόν όλη τη μέρα. Μια μέρα που οι προληπτικώς έντρομοι την κατάντησαν εμπορικά νεκρή και κοινωνικά τσαλακωμένη. Κατά τα λοιπά, σκοτωνόμαστε να θεσπίσουμε εργάσιμη την Κυριακή, «για να αναζωπυρωθεί η αγορά». Που την κλείνουμε με τείχη όποτε δεν ξέρουμε πώς αλλιώς να μοιράσουμε δυο γαϊδουριών άχυρο.
Καμία πορεία κατά του κ. Σόιμπλε δεν είχε προγραμματιστεί. Θα πείτε, υπάρχουν και οι αυθόρμητες. Σωστά. Αλλά για την αντιμετώπισή τους με τον συνήθη τρόπο της οβιδοβολίας, διατίθενται τα ΜΑΤ, που είχαν κλείσει από νωρίς το κέντρο, μαζί με τα λοιπά σώματα ασφαλείας, φανερά και μυστικά. Οπότε; Ποιος υψηλός σχεδιασμός επέβαλλε να κλείσουν τρεις στάσεις του μετρό (Ευαγγελισμός, Μέγαρο, Κατεχάκη) που εξυπηρετούν τους επισκέπτες των μισών νοσοκομείων της Αθήνας; Να πάρουν λεωφορείο; Εντάξει, αλλά λόγω του κυκλοφοριακού θα βασανίζονταν εγκλωβισμένοι. Ταξί; Ε, αυτή τη συμβουλή ακόμα και η Αντουανέτα θα την απέφευγε.
Τους σκέφτομαι στραταρχικά σκυμμένους πάνω στους χάρτες, να βάζουν σημαιάκια κόκκινα και πράσινα. Κόκκινο π.χ. στο Σύνταγμα, για να δυσκολέψουμε τη ζωή όσων θα ήθελαν να πάνε στο κέντρο με κακούς σκοπούς, να τα ψάλουν στον υψηλό επισκέπτη. Μάλιστα. Τότε θα έπρεπε να κλείσει και ο σταθμός της Ακρόπολης, γιατί θα μπορούσαν να κατέβουν εκεί οι υποψήφιοι διαδηλωτές και να περπατήσουν μισό χιλιόμετρο. Να κλείσει και το Μοναστηράκι. Και η Ομόνοια. Αυτό θα έκανε όποιος σέβεται τη σοφία των παροιμιών, λ.χ. εκείνης που προειδοποιεί ότι «όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...