Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Οδηγία απαγορεύει την εμπορία καλλυντικών που δοκιμάζονται σε πειραματόζωα

skai.gr
Η ΕΕ θέτει από σήμερα σε ισχύ οδηγία που απαγορεύει την κυκλοφορία καλλυντικών που βασίστηκαν σε πειράματα με ζώα. Μια νίκη για την προστασία των ζώων, ωστόσο υπάρχουν και επικρίσεις.
«Ναι, είναι πράγματι μια ιστορική στιγμή. Υπάρχουν βέβαια ακόμα πολλά σημεία κριτικής ωστόσο είναι ένα σημαντικό βήμα» λέει η Ζίλκε Μπιτζ, η οποία είναι βιολόγος και εκπρόσωπος τύπου των γιατρών που αντιτίθενται στα πειράματα με ζώα για τα καλλυντικά. Η βιολόγος αναφέρεται στην οδηγία της ΕΕ, η οποία τίθεται από σήμερα σε ισχύ και απαγορεύει τα πειράματα σε ζώα για την Παρασκευή καλλυντικών.

Με αυτό τον τρόπο η ΕΕ θέλει να εμποδίσει τους παρασκευαστές να κάνουν κάπου αλλού τα πειράματα και να τα πουλάνε εντός της ΕΕ. Το μέτρο, όμως, δεν αρκεί, λέει η Ζίλκε Μπιτζ, γιατί όταν οι εταιρείες θέλουν να εξάγουν -για παράδειγμα- μόνο στην Κίνα, όπου δεν απαγορεύονται τα πειράματα, μπορούν να το κάνουν.
Πειράματα επικίνδυνα ακόμα και για ανθρώπους
Ένα δεύτερο σημείο στο οποίο ασκεί κριτική η Γερμανίδα επιστήμονας είναι ότι αυτό δεν ισχύει και για τα είδη καθαριότητας. Εκεί ισχύουν οι γενικές διατάξεις περί χημικών και όπως λέει η Ιρμέλα Ρούντελ από την Γερμανική Ένωση για την Προστασία των Ζώων, τα προϊόντα αυτά δοκιμάζονται και στα ζώα.

Όμως ούτε η βιομηχανία είναι ευχαριστημένη. Ο κλάδος που ασχολείται με την περιποίηση του σώματος αναφέρει πως, για παράδειγμα, για τις κρέμες σώματος δεν έχουν βρεθεί αξιόπιστοι εναλλακτικοί τρόποι έρευνας. Παρόλα αυτά η Ζίλκε Μπιτζ εμμένει στη θέση της ότι τα πειράματα σε ζώα είναι επικίνδυνα ακόμα και για τον άνθρωπο:
«Όταν γίνονται τεστ στα συστατικά των καλλυντικών ή σε άλλες ουσίες, η επίδρασή τους στους ανθρώπους είναι πάντα ένα ρίσκο που δεν μπορεί να υπολογίσει κανείς. Δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι ο άνθρωπος θα αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο ή εντελώς διαφορετικά».
Ίσως μια νέα αρχή

Τέλος στα πειράματα με ζώα για την παρασκευή καλλυντικών
Ο Μίχαελ Ελγκεσλέγκερ από την Ένωση για τις Εναλλακτικές Μεθόδους στα Πειράματα με Ζώα, εξηγεί ότι πλέον στις μέρες μας σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να γίνουν πειράματα με ανθρώπινα κύτταρα και τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο ασφαλή.

Στην ΕΕ κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται δώδεκα εκατομμύρια ζώα για επιστημονικούς σκοπούς. Το ποσοστό τους για την παρασκευή καλλυντικών είναι πάντως πολύ χαμηλό. Μόλις 0,02% ή περίπου 2.000 ζώα. Για τους γιατρούς όμως που αντιτίθενται στα πειράματα με τα ζώα στον συγκεκριμένο τομέα είναι μια σημαντική νίκη σε πολιτικό και συμβολικό επίπεδο. Πιστεύουν πως η απαγόρευση πειραμάτων στον τομέα των καλλυντικών ίσως σταθεί η απαρχή για εναλλακτικές μεθόδους έρευνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...