Πέμπτη 25 Απριλίου 2013


Ποιοι μας δυσφημούν καλύτερα;

Niko Ago Niko Ago ,protagon.gr
 
Σε διαφημιστική καμπάνια της σουηδικής τουριστικής εταιρείας Liseberg, απεικονίζεται ένα μικρό παιδί που κλαίει, με τη λεζάντα να αναφέρει: «Μερικά παιδιά αναγκάζονται να πάνε στην Κρήτη το καλοκαίρι». Η υπουργός Τουρισμού, κα Κεφαλογιάννη, αφού ενημερώθηκε, δήλωσε ενοχλημένη από τη Στοκχόλμη που βρίσκεται για επίσκεψη, ότι «η συγκεκριμένη ενέργεια προκαλεί την εύλογη δυσαρέσκειά μας και για τον λόγο αυτό είμαστε σε επαφή με την πρεσβεία μας στη Σουηδία, η οποία έχει, ήδη, προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες. Θεωρούμε το διαφημιστικό μήνυμα μια άτυχη και κακόγουστη καμπάνια ιδιωτικού φορέα». Θα συμφωνήσω απόλυτα με την κυρία υπουργό. Θα συμφωνήσω και με τη δήλωσή της πως «η Ελλάδα στη Σουηδία έχει πολύ καλή εικόνα. Χιλιάδες Σουηδοί επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας».

Θα προσθέσω σε αυτό πως, στη Σουηδία, υπάρχουν πολλοί Έλληνες αλλά και πολλοί Σουηδοί, που διαφημίζουν την Ελλάδα, το ίδιο ή και περισσότερο από μια επίσκεψη της κυρίας υπουργού. Αρκετοί Έλληνες στη Σουηδία, ενταγμένα μέλη μιας πολυπολιτισμικής και ανοιχτής κοινωνίας, διαπρέπουν ως Σουηδοί πολίτες και ταυτόχρονα διαφημίζουν τη χώρα καταγωγής τους. Ταυτόχρονα, σπάνια συναντάς Σουηδό ή Σουηδέζα  που δεν επισκέφτηκε έστω μια φορά την Ελλάδα και τα νησιά της. Όλες οι εφημερίδες της χώρας έχουν Κρήτη και Ρόδο στους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς και ενημερώνουν καθημερινά για τον καιρό που κάνει στα δυο φημισμένα νησιά. Ας μείνει ήσυχη η υπουργός διότι δεν θα επηρεαστούν οι Σουηδοί από την «άτυχη και κακόγουστη» διαφήμιση αυτή.
Δεν μπορώ να εκφράσω την ίδια σιγουριά, όμως, για το αν οι Σουηδοί θα επηρεαστούν από τη δυσφήμηση που κάνει η Ελλάδα στον εαυτό της. Μέσω του Έλληνα στο αεροδρόμιο με το «μαϊμού» ταξί που κλέβει τον τουρίστα. Μέσω των «ανδρών» στην Αθήνα που έστειλαν αιμόφυρτο στο νοσοκομείο τον Ελληνο-Σουηδό Τάσο Σταφυλίδη επειδή είναι ομοφυλόφιλος. Μέσω των Ελλήνων «επιστατών» που πυροβόλησαν εναντίον 200 μεταναστών τραυματίζοντας 35 στην Μανωλάδα. Μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού της κυρίας υπουργού, που δηλώνει ότι θα φύγουν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι επειδή είναι «κοπανατζήδες και επίορκοι». Μέσω συναδέλφων βουλευτών της κυρίας υπουργού που δηλώνουν «θέλουμε Μεταξάδες και όχι Σαμαράδες». Μέσω της ψήφου περίπου 450.000 πολιτών της που έστειλαν στη Βουλή τους ναζί. Μέσω των άθλιων συνθηκών κράτησης μεταναστών και προσφύγων, που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος. Μέσω «επαγγελματιών» του Τουρισμού, που περνάνε τους τουρίστες για κουτούς και τους «γδέρνουν» κάθε καλοκαίρι.

Αυτά και αλλά πολλά, που οι Σουηδοί μαθαίνουν και συναντούν ερχόμενοι στην Ελλάδα, για τα οποία αμφιβάλω αν η κυρία υπουργού εξέφρασε ποτέ «την ενόχλησή της», πράγματι δυσφημούν τη χώρα. Και δεν φτάνουν για να βελτιωθεί η εικόνα της, ούτε τα διπλάσια χρήματα που ξοδεύει σε ταξίδια, βιντεάκια και event για να προωθήσει τον Τουρισμό, η κυρία υπουργός.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...