Κυριακή 21 Απριλίου 2013






Την πε­ρα­σμέ­νη Κυ­ρια­κή, στο ρε­πορ­τάζ για το 32ο Διε­θνές Φε­στι­βάλ Κι­νη­μα­το­γρά­φου Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, α­να­φέ­ρα­με τον α­γώ­να που γί­νε­ται α­πό καλ­λι­τέ­χνες και πο­λί­τες της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης να μην κα­τε­δα­φι­στεί ο ι­στο­ρι­κός κι­νη­μα­το­γρά­φος «Εμέκ», ο ο­ποίος έ­χει συν­δέ­σει το ό­νο­μά του με τον πο­λι­τι­σμό αλ­λά και με το φε­στι­βάλ.
Τη μέ­ρα που δη­μο­σιευό­ταν η εί­δη­ση στην «Επο­χή», η πε­ριο­χή μπρο­στά α­πό τον υ­πό κα­τε­δά­φι­ση κι­νη­μα­το­γρά­φο έ­γι­νε πε­δίο μά­χης. Η τουρ­κι­κή α­στυ­νο­μία χρη­σι­μο­ποιώ­ντας αν­τλίες νε­ρού και δα­κρυ­γό­να, προ­σπά­θη­σε να δια­λύ­σει δια­δή­λω­ση πο­λι­τών που α­ντι­τί­θε­νται στην κα­τα­στρο­φή της πο­λι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς.
Ανά­με­σα στους δια­δη­λω­τές βρέ­θη­κε και ο Κώ­στας Γα­βράς, ο ο­ποίος δή­λω­σε πως «θα εί­ναι λά­θος να κλεί­σει ο κι­νη­μα­το­γρά­φος». Εκτός α­πό τον Γα­βρά, στη συ­γκέ­ντρω­ση συμ­με­τεί­χαν και άλ­λοι σκη­νο­θέ­τες ό­πως ο βρε­τα­νός Μάικ Νιούε­λ, ο γερ­μα­νός Γιαν Ολε­γκέρ­στε­ρ, ο χι­λια­νός Μάρ­κο Μπέ­κις αλ­λά και πολ­λοί τούρ­κοι σκη­νο­θέ­τες και η­θο­ποιοί ό­πως ο Ερντέν Κι­ρά­λ, ο Εζέλ Ακάι, ο Τζεμ Ντα­βράν και άλ­λοι.
Η α­στυ­νο­μία, η ο­ποία χα­ρα­κτή­ρι­σε πα­ρά­νο­μη τη συ­γκέ­ντρω­ση, χρη­σι­μο­ποίη­σε βία και προ­χώ­ρη­σε σε συλ­λή­ψεις. Ανά­με­σα στους συλ­λη­φθέ­ντες εί­ναι και ο κρι­τι­κος κι­νη­μα­το­γρά­φου Μπερ­κέ Γκιο­λ, ε­νώ -ό­πως α­να­φέ­ρει η ε­φη­με­ρί­δα «Ρα­ντι­κάλ»- ο σκη­νο­θέ­της Ερντέν Κι­ρά­λ, λι­πο­θύ­μη­σε κα­τά τη διάρ­κεια της α­στυ­νο­μι­κής ε­πί­θε­σης.
Το Ίδρυ­μα Πο­λι­τι­σμού και Τε­χνών της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, ο φο­ρέ­ας ο ο­ποίος διορ­γα­νώ­νει το Φε­στι­βάλ Κι­νη­μα­το­γρά­φου, ε­ξέ­δω­σε α­να­κοί­νω­ση στην ο­ποία α­να­φέ­ρει: «Κα­τα­δι­κά­ζου­με ό­σα έ­χουν ε­πι­βλη­θεί σε ό­σους α­γα­πούν τον κι­νη­μα­το­γρά­φο, οι ο­ποίοι δεν έ­κα­ναν τί­πο­τα άλ­λο α­πό το να προ­στα­τεύουν την πο­λι­τι­σμι­κή μνή­μη της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης».
Ση­μειώ­νε­ται πως ε­ξέ­χου­σες προ­σω­πι­κό­τη­τες του καλ­λι­τε­χνι­κού κό­σμου αλ­λά και πλή­θος πο­λι­τών έ­χουν δια­μαρ­τυ­ρη­θεί ε­πί μα­κρόν στο έρ­γο κα­τε­δά­φι­σης του κτι­ρίου που φι­λο­ξε­νεί τον κι­νη­μα­το­γρά­φο «Εμέκ» και προο­ρί­ζε­ται να με­τα­τρα­πεί σε ε­μπο­ρι­κό κέ­ντρο. Μά­λι­στα, με προ­σφυ­γές κα­τά του έρ­γου έ­χουν κα­τα­φέ­ρει να α­να­στεί­λουν μέ­χρι στιγ­μής την κα­τε­δά­φι­σή του, ω­στό­σο ο κίν­δυ­νος πα­ρα­μέ­νει, κα­θώς η υ­πό­θε­ση εκ­κρε­μεί. Όπως υ­πο­στη­ρί­ζει η κα­τα­σκευά­στρια ε­ται­ρεία, ο κι­νη­μα­το­γρά­φος θα με­τα­φερ­θεί σε υ­ψη­λό­τε­ρο ό­ρο­φο της νέ­ας κα­τα­σκευής. Αυ­τό βέ­βαια ι­σο­δυ­να­μεί με κα­τα­στρο­φή της πο­λι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς και ε­νός ο­ρό­ση­μου για τον πο­λι­τι­σμό της πό­λης, σύμ­φω­να με τους ε­πι­κρι­τές του έρ­γου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...