Τετάρτη 17 Απριλίου 2013


Τρικλοποδιά στους συνεπείς οφειλέτες - Τους αφήνουν εκτός ρύθμισης

17.04.2013 
Τρόπους να διευκολύνει όσους οφειλέτες έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, αποπληρώνοντας κανονικά τις δόσεις, αναζητά το υπουργείο Οικονομικών, καθώς όπως αποκαλύφθηκε στη συνέντευξη Τύπου για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν τη νέα ρύθμιση με τις 48 δόσεις, μένοντας «παγιδευμένοι» στο ισχύον πλαίσιο που συνήθως εξαντλείται στις 12 με 20 δόσεις!
«Αν κάποιος έχει μια ρύθμιση τώρα την οποία την εξυπηρετεί, δεν θα έχει δικαίωμα από εδώ και μπρος να τη σπάει «επίτηδες», να το πω έτσι, για να επιλέξει τη νεότερη ρύθμιση. Δεν θα μπορεί να συμβεί αυτό», δήλωσε ορθά- κοφτά ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Τρόικα ήταν ανένδοτη σε αυτό, θεωρώντας ότι εάν δινόταν αυτή η δυνατότητα, όλοι οι οφειλέτες θα σταματούσαν τις πληρωμές και θα περίμεναν τη νέα ρύθμιση, τινάζοντας στον «αέρα» τον προγραμματισμό των εσόδων και πολύ περισσότερο τα Ασφαλιστικά Ταμεία που στενάζουν από την έλλειψη ρευστού.
Επειδή, όμως, είναι σαφές ότι η αδικία είναι κατάφωρη για όσους μπήκαν τους προηγούμενους μήνες σε ρύθμιση, ευελπιστώντας ότι θα βελτιωθεί με το νέο πλαίσιο το καθεστώς εξόφλησης, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τη νομική φόρμουλα έτσι ώστε να παρακαμφθούν οι ενστάσεις της Τρόικα και προσανατολίζεται κυρίως στη μείωση του επιτοκίου που επιβαρύνει τις δόσεις τους.
Το βασικό πλαίσιο της αποκαλούμενης «τελευταίας ευκαιρίας» δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης έως και σε 48 δόσεις, χωρίς ελάχιστο ποσό δόσης, με μείωση προσαυξήσεων 20- 50%, ενώ θα απαιτείται υπογραφή λογιστή για οφειλές άνω των 75.000 ευρώ και εμπράγματες εγγυήσεις για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ. Απεριόριστες θα είναι οι δόσεις για οφειλές έως 5.000 ευρώ αλλά και στις περιπτώσεις όπου θα υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής, με εξαίρεση τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Όσον αφορά στο ποινικό σκέλος, δίωξη θα ασκείται για οφειλές άνω των 10.000 ευρώ, ενώ σήμερα υπάρχει υποχρέωση μηνυτήριας αναφοράς από τις ΔΟΥ για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...