Ο Χαρίλαος Τρικούπης (1832- 1896) ήταν διπλωμάτης και  πολιτικός που επί μία εικοσαετία (1875-1894) περίπου, κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Στο διάστημα αυτό έγινε επτά φορές πρωθυπουργός και κυβέρνησε τη χώρα για σχεδόν 11 χρόνια, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους μακροβιότερους πρωθυπουργούς της Ελλάδας.
Στις 27 Απριλίου 1875, ο Χαρίλαος Τρικούπης έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός, εκπροσωπώντας την ανερχόμενη αστική τάξη. Αντίπαλοι του ήταν αρχικά ο πολιτικός του μέντορας Αλέξανδρος Κουμουνδούρος και στη συνέχεια ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, που εκπροσωπούσαν τα «παλιά τζάκια».
Στη διάρκεια της εξουσίας του εφάρμοσε  ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στη γεωργίας, τη φορολογίας και την άμυνα, ενώ εκτέλεσε  μεγάλα έργα υποδομών όπως η δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου και η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου. Ήταν ο πρώτος που οραματίστηκε τη ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου, ένα έργο που υλοποιήθηκε ένα και πλέον αιώνα αργότερα, το 2004.
«Φορομπήκτης» και «Πετρέλαιος»
Η οικονομία της εποχής δεν άντεξε το φιλόδοξο πρόγραμμα του Τρικούπη. Ο ίδιος προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στο λαό, λόγω της φορολογικής του πολιτικής. «Φορομπήκτης» και «Πετρέλαιος» ήταν δύο από τα προσωνύμια που του «προσέδωσε» ο Τύπος της εποχής.
Τελικά, η χώρα δεν μπόρεσε να αποπληρώσει τα δυσβάστακτα χρέη της. Η Βουλή κήρυξε στάση πληρωμών το 1893 και ο Τρικούπης, συνοψίζοντας το οικονομικό δράμα της Ελλάδας, αναφώνησε στις 10 Δεκεμβρίου 1893: «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν!». Τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα τέθηκε  υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, με τα γνωστά μονοπώλια στο οινόπνευμα, τα σπίρτα κ.λ.π, οι επιπτώσεις του οποίου θα φθάσουν μέχρι την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
Στις εκλογές της 16ης Απριλίου 1895 το κόμμα του υπέστη συντριβή και ο ίδιος απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής Μεσολογγίου. Έχασε την έδρα για τέσσερις ψήφους από τον άσημο Γουλιμή. Αποχώρησε από την πολιτική γεμάτος πίκρα, με την κλασική φράση «Ανθ’ ημών Γουλιμής… Καληνύχτα σας!». Άφησε την τελευταία του πνοή στις Κάννες στις 30 Μαρτίου 1896, την ώρα που η ελληνική πρωτεύουσα φιλοξενούσε τους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες.