Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012


ΕΝΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΚΑΤΑΧΩΝΙΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ


http://imaginepolitesagioudimitriou.blogspot.gr/


Τρίτη πρωί.



Ο Θανάσης Βάσιος* μας περίμενε στη πόρτα του 20 Δημοτικού σχολείου . Κατεβήκαμε στο υπόγειο , η πόρτα είχε μια ταμπέλα που έγραφε «ΜΟΥΣΕΙΟ». Πριν ένα χρόνο περίπου ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο για την ύπαρξη ενός μουσείου με σχολικά εκθέματα περασμένων δεκαετιών, που ο Θανάσης Βάσιος είχε καταφέρει να συλλέξει κατά τη διάρκεια της πολύχρονης θητείας του ως δάσκαλος. Η περιέργεια μας ήταν μεγάλη και θέλαμε να δούμε από κοντά αυτό το υλικό, στο μυαλό μας , από καιρό στροβιλίζει μια ιδέα και έπρεπε να δούμε οπωσδήποτε αυτό το μουσείο.


Πραγματικά σε αυτό το υπόγειο υπάρχει ένας μεγάλος θησαυρός. Ο Θανάσης έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τα μαθητικά μας χρόνια. Σε πάγκους, τραπέζια, ράφια, βιβλιοθήκες, αναρτημένα κατά θέματα στους τοίχους. Ένας ολόκληρος κόσμος. Μικρόφωνα, ενισχυτές, μαγνητόφωνα με μπομπίνες, κασετόφωνα, συσκευές προβολής κινηματογραφικών ταινιών και διαφανειών, πολύγραφους, συσκευές παρακολούθησης, εποπτικό υλικό μιας άλλης εποχής σε άριστη κατάσταση , αλλά και θρανία , βιβλία , δίσκοι, χάρτες , υδρόγειες σφαίρες, τετράδια, πρακτικά συνεδριάσεων, μαθητολόγια, αφίσες ηρώων του 21, καθώς και αφίσες φυσικής ιστορίας και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς με αντικείμενα που έχουν σχέση με το σχολείο των μεταπολεμικών χρόνων . Είναι εκεί ένας ανεκτίμητης αξίας θησαυρός που συγκεντρώθηκε χάρις στο ενδιαφέρον και τις προσπάθειες χρόνων του Θανάση Βάσιου. Όλο αυτό το υλικό που προέρχεται από τα δημοτικά σχολεία του Δήμου, μή καταγεγραμμένο προς το παρόν, παραμένει αθέατο από τα μάτια των ενδιαφερομένων πολιτών και φυσικά “ανεκμετάλευτο”.



Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι μια τόσο υψηλού επιπέδου και ενδιαφέροντος συλλογή, είναι τουλάχιστον εγκληματικό να παραμένει αναξιοποίητη και μη προσβάσιμη. Ο Θανάσης χρειάζεται βοήθεια.

Το υλικό πρέπει να καταγραφεί και να τεκμηριωθεί από ειδικούς, να εμπλουτισθεί με άλλα αντικείμενα που βρίσκονται ακόμη διάσπαρτα στα σχολεία και σε ιδιωτικές συλλογές. Όλοι μπορεί να έχουμε παραχωμένα κάτι από την δικιά μας μαθητική περίοδο, κάποιον έλεγχο προόδου, απολυτήρια, μολύβια, τετράδια, παλιές φωτογραφίες είτε δικά μας, , είτε των γονιών και των παπούδων μας.


Με αφορμή τη συλλογή του Θανάση, επαναφέρουμε την πρόταση μας που την θεωρούμε επίκαιρη και υλοποιήσημη. ΤΟ ΜΠΡΑΧΑΜΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟ. Έναν χώρο που θα λειτουργεί και θα περιλαμβάνει ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ , ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΧΩΡΟ, ΘΕΑΤΡΙΚΗ- ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ- ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. 



ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΤΑΤΑΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΜΠΡΑΧΑΜΙ.



Ας ξεπεράσουμε για μια φορά τους εαυτόυς μας. Η Συλλογή σχολικών αντικειμένων του Θανάση Βάσιου μαζί με τις ελπίδες, τα όνειρα, τις ευαισθησίες και το ταλέντο των Πολιτών, πρέπει επιτέλους να στεγαστεί και να βρει έκφραση σ έναν χώρο που θα αποτελέσει το καμάρι του Μπραχαμίου.

Οι imagineistes με όσες δυνάμεις διαθέτουν θα βάλουν «πλάτη»για να προχωρήσει το θέμα. Είμαστε σίγουροι πως οι Πολίτες που αγωνιούν και ασφυκτιούν στη συντήρηση και τον επαρχιωτισμό θα συστρατευτούν, είμαστε σίγουροι πως όλο το Μπραχάμι θα αγκαλιάσει προοπτικά μια τέτοια προσπάθεια.





* O Θανάσης Βάσιος είναι δάσκαλος, Δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της τοπικής Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών ΜΕΤΕΧΩ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...