Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Πεντακόσιες λέξεις για τη ΔΗΜΑΡ

06 Nov, 2014 , ipyxida.gr

του Γιάννη Σκοπούλη

Με 500 λέξεις να «ξεκαθαρίσω» τη θέση της ΔΗΜΑΡ. Κάπως έτσι προσέλαβα την ευγενική πρόσκληση-πρόκληση φιλόξενης εφημερίδας με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων τεσσάρων συμπολιτών μας, μεταξύ των οποίων και εγώ, στα κεντρικά όργανα του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Γνωρίζω ότι το συλλογικό «είμαι και θέλω» των κομμάτων, ως συνισταμένη, πάντα διαφορετική από το τα οποιαδήποτε ξεκάθαρα «εγώ» που το συνθέτουν, αποτυπώνεται μόνο στις γραπτές αποφάσεις των οργάνων του.
Αναγνωρίζω, βέβαια, την ελάχιστη επίδραση που έχουν τα μακρινάρια των αποφάσεων ή των περιλήψεων ή των αναλύσεων επ’ αυτών, στα μυαλά των ανθρώπων, γιατί σπάνια τις διαβάζουν.
Κι’ αναλογίζομαι συγχρόνως, την δύναμη των διαστρεβλωμένων και αναπαραγόμενων εκδοχών που σερβίρει η τηλεόραση και το διαδίκτυο σε εκατομμύρια δέκτες.
Κι’ αναρωτιέμαι: Μπορώ; Πρέπει; Ποιόν μπορώ να πείσω με 500 λέξεις;


Το τελικό χτύπημα στη εναγώνια προσπάθειά μου να είμαι συνεπής στην υποχρέωσή μου, ήρθε από κει που μάλλον το περίμενα. Την πρωινή ανάγνωση «έγκυρων πηγών -ΔΟΛ» στο διαδίκτυο:
[7:53] Τον τερματισμό του διαλόγου με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα αποφάσισε η Ε.Ε της ΔΗΜΑΡ. (ταΝεα),

[08:00] ΔΗΜΑΡ: Ταφόπλακα στον διάλογο με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα (in.gr),

[11:35] Διακοπή του διαλόγου με το ΠαΣοΚ αποφάσισε η ΔΗΜΑΡ (ταΝεα),

[11:35] Στα δύο η ΔΗΜΑΡ για τη διακοπή του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ (τοΒήμα)

Ε! λοιπόν, για όλους εσάς που διαβάζετε – όπως κι’ εγώ – τα «έγκυρα» και «ανεξάρτητα» έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα «ενημέρωσης» του ΔΟΛ, θα ξοδέψω τις 270 λέξεις που μου απέμειναν για να ξεκαθαρίσω τι έχει ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ στο συνέδριό της, και σε ποια βάση κινήθηκε η απόφαση.
Τα μέλη της εκτελεστικής αποφάσισαν κατά πλειοψηφία α) να συνεχισθεί ο διάλογος για την προοδευτική διακυβέρνηση με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας και β) να μη συνεχισθεί ο διάλογος με το ΠΑΣΟΚ, λόγω της σύμπλευσής του με τη ΝΔ και της επιλογής του να συνεχίζει να συνυπηρετεί τις ασκούμενες πολιτικές.
Έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, σύμφωνα με την πρωτοβουλία που πήρε το κόμμα τον Ιούλιο, για την ανασύνταξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση.
Τόσο η απόφαση όσο και οι διαφοροποιήσεις των 6 μελών, σύμφωνα με το δικαίωμα να υποστηρίζουν τις θέσεις τους, αντανακλούν πλήρως την απόφαση του συνεδρίου, τη δημοκρατικότητα του κόμματος και τους συσχετισμούς των απόψεων.
Προς τι λοιπόν η θυσία της εγκυρότητας, στο βωμό της βιασύνης για δημιουργία εντυπώσεων;
Προς τι αυτό το «αδιάκοπο» ενδιαφέρον για ειδήσεις που προσβλέπουν στον διαμελισμό ενός μικρού κόμματος;
Μάλλον την ψυχή του στοχεύουν.
Που πασχίζει για ισότητα, για δικαιοσύνη, για δημοκρατία και ελευθερία μέσα σε μια Ευρώπη που πρέπει ν’ αλλάξει.
Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Στους δύσκολους αυτούς καιρούς, θα διατηρήσουμε αυτό το κόμμα ως κέντρο σύνθεσης πολλαπλών και αντιτιθέμενων απόψεων στο πλαίσιο προγραμματικών και στρατηγικών στόχων. Θα ασκήσουμε την πολιτική μας εκεί όπου ζουν και εργάζονται οι πολίτες. Εκεί θα ριζώσουμε. Με εμπιστοσύνη στις αξίες και τα ιδανικά μας, και προγραμματικό λόγο που θα χωράει και τις δικές σας λέξεις, αν το θελήσετε.
*Ο Γιάννης Σκοπούλης είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...