Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Πριν και μετά την κάλπη

Ελλη Στάη , thetoc.gr
Το ερώτημα είναι διαχρονικό και ισχύει πάντα στις εκλογές, πόσω μάλλον όλη αυτή την περίοδο, που ζούμε μέσα στην κρίση: Τι θα σηματοδοτήσει το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών.
Παρακολουθώντας  τις  δηλώσεις  πολλών κυβερνητικών στελεχών  έχουμε ήδη διαπιστώσει την εντυπωσιακή αντίφαση στις τοποθετήσεις τους για τον χαρακτήρα των ευρωεκλογών. Πριν από μήνες, η κυβέρνηση έλεγε, σε όλους τους τόνους, ότι το αποτέλεσμά τους δεν θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, γιατί δεν είναι ψήφος διακυβέρνησης.
Έλεγε ακόμη ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών, προσφέρονται μεν για πολιτικά συμπεράσματα, αλλά δεν μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις.
Δεν μπορεί να πέσει η κυβέρνηση δηλαδή ακόμη κι αν τα δυο κόμματα που τη στηρίζουν, έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην ευρωκάλπη.
Τις τελευταίες μέρες όμως αυτή η γραμμή άλλαξε. Η ίδια η κυβέρνηση δίνει στις εκλογές χαρακτήρα πολιτικής αναμέτρησης με αποτελέσματα και για το εσωτερικό της χώρας. Βάζει δηλαδή στους ψηφοφόρους το δίλλημα της «σταθερότητας»- την  οποία,  λέει, ότι εκπροσωπεί η ίδια-  αντιπαραθέτοντας την  «περιπέτεια»,  στην οποία κινδυνεύει να μπει η χώρα σε περίπτωση που επικρατήσουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση δηλαδή παραδέχεται εμμέσως ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα επηρεάσει την πορεία της, αν όχι και την ύπαρξη της, εφόσον είναι αρνητικό για την ίδια.
Με τον ίδιο περίπου τρόπο έχει αλλάξει η ρητορική και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από το στομφώδες «Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν»,  με το οποίο ξεκίνησε την καμπάνια του, ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα βάζει διλήμματα εντελώς διαφορετικά, όπως «ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ» και, σε κάθε περίπτωση, η αρχική φόρα ανακόπτεται.
Απαιτείται απο τώρα τα κόμματα να πουν καθαρά με ποια κριτήρια θα αποτιμήσουν το αποτέλεσμα της κάλπης. Για να μην κοροϊδεύουν μετά  
Δηλαδή η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προβάλει πια, σε πρώτο πλάνο, την προοπτική να πέσει αμέσως η κυβέρνηση με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Φυσικά αυτά είναι συνηθισμένα κομματικά παιχνίδια και ίσως δεν πρέπει να τα παίρνουμε τοις μετρητοίς, παρ' όλα αυτά το ζήτημα της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος από τα κόμματα, και κυρίως από τα δυο πρώτα σε δύναμη, είναι ένα θέμα στο οποίο απαιτούνται καθαρές κουβέντες.
Για να μην κοροϊδεύουν, δίνοντας τις ερμηνείες που τους βολεύουν, θα πρέπει να δεσμευτούν από τώρα για τα κριτήρια αυτής της αποτίμησης.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξηγήσουν πριν από τις εκλογές, πώς θα διαβάσουν τα αποτελέσματα μετά τις εκλογές.
Με άλλα λόγια: να θεσπιστούν από τώρα οι κανόνες της μετεκλογικής αντίδρασης στη λαϊκή ετυμηγορία.
Για να ξέρουμε ποιος είναι ο νικητής και ποιος ο ηττημένος, πρέπει να ξέρουμε από τώρα με ποια κριτήρια θα βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα.
Είναι πολύ απλό, τα δυο κόμματα να εξηγήσουν προεκλογικά  σε ποιες περιπτώσεις το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεάσει την μετεκλογική πολιτική τους ή θα οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις και ίσως πρόωρες εκλογές.
Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι στις 25 Μάιου κρίνονται τα πάντα, τότε πως θα  ισχυριστεί ότι θα συνεχίσει ανεπηρέαστη σε περίπτωση που χάσει ;
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι  η κάλπη των Ευρωεκλογών πρέπει να οδηγεί αυτομάτως και σε εθνική κάλπη, πώς θα  δικαιολογήσει,  μετά τις εκλογές,  ποιο  αποτέλεσμα θα έχει χαρακτήρα κυβερνητικής αποδοκιμασίας;

 Σε τελευταία ανάλυση, αν  ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιήσουν άλλα  μέτρα και  άλλα σταθμά, πριν και μετά τις εκλογές, απλώς θα δώσουν ένα ακόμη πάτημα σε αυτούς που τους κατηγορούν για επαναλαμβανόμενη αναξιοπιστία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...