Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Η δυστυχία να είσαι Ελληνας


    Με αφορμή τη «Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας» που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ κι εορτάζεται σήμερα 20 Μαρτίου, η Eurostat δημοσίευσε μία σειρά από δείκτες που σκοπό έχουν να μετρήσουν την ποιότητα διαφόρων πτυχών της ζωής στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. το 2012 κι οι οποίοι συμπληρώνουν τον βασικό δείκτη -το ΑΕΠ- που παραδοσιακά αποτιμά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Ετσι, ξεκινώντας με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης διαπιστώνουμε πως η Ελλάδα είχε το 2012 την 8η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. 28 κι ενώ το 2009 το βιοτικό της επίπεδο ήταν 14% χαμηλότερο από αυτό της Ευρωζώνης, το 2012 έφθασε να είναι 31% χαμηλότερο!
Ακόμη, ενώ το 2009 η Ελλάδα διέθετε βιοτικό επίπεδο που ήταν 35 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο του μέσου όρου των 9 φτωχότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Βουλγαρία, Εσθονία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία), το 2012 η διαφορά αυτή είχε μειωθεί στις 11 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ της Ελλάδας. Μάλιστα, Σλοβακία και Πορτογαλία βρέθηκαν ένα σκαλοπάτι υψηλότερα της Ελλάδας.
Με το 2013 να είναι ένα έτος περαιτέρω υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου της χώρας, αντίθετα με τις άλλες υπό σύγκριση χώρες, είναι βέβαιο πως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον μεταξύ των ουραγών σε ποιότητα ζωής χωρών-μελών έχοντας απολέσει μέσα σε 4 χρόνια πάνω από το 1/3 του βιοτικού της επιπέδου έναντι της Ευρωζώνης.
Βεβαίως, αξίζει να σημειωθεί πως για το 2012 η Ελλάδα εμφανίζει ελαφρά καλύτερους δείκτες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής και την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου από μαθητές, ενώ βρίσκεται στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο από πλευράς ικανότητας αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών (πράγμα περίεργο δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων).
Πέραν αυτών, οι λοιποί δείκτες ποιότητας ζωής είναι σαφώς απογοητευτικοί αφού:
1Ο δείκτης εισοδηματικής ανισότητας που συγκρίνει το εισόδημα του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού με αυτό του φτωχότερου 20% κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη χειρότερη θέση με 6,6 έναντι 7,2 της Ισπανίας και 5,1 της Ε.Ε. 28.
2 Ο δείκτης μακροχρόνιας ανεργίας κατατάσσει με 14,4% την Ελλάδα στην πρώτη χειρότερη θέση, ακολουθούμενη από τις Ισπανία (11,1%), Κροατία (10,3%), Σλοβακία (9,4%) και Ιρλανδία (9,1%).
3 Ο δείκτης ικανοποίησης από τη ζωή για το 2011 φέρνει την Ελλάδα στην τρίτη χειρότερη θέση με 6,2 έναντι της Βουλγαρίας (5,5) και της Ουγγαρίας (5,8).
4 Ο δείκτης αυτοκτονιών για την τριετία 2010-2012 εμφανίζει την Ελλάδα στην έβδομη χειρότερη θέση, με τις τρεις χώρες της Βαλτικής στην κορυφή της πυραμίδας και τις Φινλανδία, Τσεχία και Ρουμανία να μεσολαβούν. Ωστόσο, πρόκειται μάλλον για πλασματική εικόνα αφού μετρά μέσον όρο και δεδομένης της αυξητικής τάσης των αυτοκτονιών στην Ελλάδα την τελευταία τριετία.

Με τους ρυθμούς αυτούς, αν η Ελλάδα συνεχίσει να κατρακυλά στην κλίμακα της ποιότητας ζωής, σε 1-2 χρόνια θα αντικρίζει όλες τις χώρες-μέλη από τα κάτω και με το κιάλι...     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...