Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Από την εξορία στην εξουσία

thepressproject.gr

Η Μ. Μπατσελέτ συνελήφθη και βασανίστηκε στα χρόνια του Πινοτσέτ

 Την προεδρία της Χιλής αναλαμβάνει για δεύτερη φορά η πρώην κρατούμενη και διωγμένη από το δικτατορικό καθεστώς του Πινοτσέτ, Μισέλ Μπατσελέτ. Την «προεδρική κορδέλα» θα της φορέσει η Ισαβέλ Αλιέντε, επικεφαλής της Γερουσίας και κόρη του προέδρου που ανέτρεψε ο Πινοτσέτ το 1973

«Είναι συγκινητικό και πολύ σημαντικό αυτό που θα γίνει. Η φωτογραφία από την τελετή θα κάνει τον γύρο του κόσμου» δήλωσε η Ι. Αλιέντε. Σημειώνεται ότι ο Σαλβαδόρ Αλιέντε υπήρξε πρόεδρος της Γερουσίας μεταξύ 1966-1969, όταν αποχώρησε για να διεκδικήσει την προεδρία της Χιλής.
Οι δύο γυναίκες ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Χιλής και έχασαν τους πατέρες τους στη δικτατορία του Πινοτσέτ με τραγικό τρόπο.
Μετά το πραξικόπημα, η Αλιέντε σε ηλικία 17 ετών έφυγε με την οικογένειά της στο Μεξικό. Η Μπατσελέτ έμεινε στη Χιλή και πέρασε στην παρανομία. Συνελήφθη και βασανίστηκε και τελικά βρήκε καταφύγιο στην Ανατολική Γερμανία.
Επέστρεψε στη Χιλή χωρίς να έχει (τουλάχιστον τις δεκαετίες του 1980 και 1990) την αναγνωρισιμότητα της Αλιέντε.

Πρόεδροι της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

Στη χώρα έχουν φτάσει πάνω από 1.600 επίσημοι καλεσμένοι για την τελετή. Σχεδόν όλοι οι πρόεδροι της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής έδωσαν το «παρών», όπως και ο πρίγκιπας-διάδοχος της Ισπανίας, Φίλιππος, αλλά και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Η Μπατσελέτ συναντήθηκε με αρκετούς από τους ομολόγους της, αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο Νικολάς Μαδούρο δεν έφτασε στη Χιλή, ταυτόχρονα με τους ομολόγους του, όπως συνηθίζεται.
O πρόεδρος της Βενεζουέλας αναμένεται να φτάσει στο Σαντιάγο για την τελετή εντός της ημέρας.
Το κλίμα έχει βαρύνει στη Χιλή, καθώς έγινε γνωστό ότι μεταξύ των θυμάτων των διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα είναι 47χρονη Χιλιανή, η οποία ζούσε στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...