Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς σχετικά με την απόφαση Ολομέλειας του ΣτΕ για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

Δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία επισημαίνεται «πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ιδιωτικοποίηση δημόσιου αγαθού, όπως είναι το νερό, με το απλό μεν αλλά καταλυτικό σκεπτικό του  ότι το νερό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό». Ζητά  μάλιστα να ακυρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών που κατείχε το Δημόσιο στις ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η ΔΗΜ.ΑΡ εξ αρχής και στην τρικομματική Κυβέρνηση είχε εκφράσει την αντίθεσή της για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ακριβώς γιατί πρόκειται για ένα πολύτιμο  δημόσιο  αγαθό, που έχει μέγιστη ζωτική σημασία για τους πολίτες.  Στις  συνεχείς παρεμβάσεις της και κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο είχε προσθέσει στα επιχειρήματά της τις  καθοριστικής σημασίας για τη διαφύλαξη αυτού του δημόσιου αγαθού πρωτοβουλίες των οργανώσεων των πολιτών της Ευρώπης, που  συνέλεξαν πλέον των 2,0 εκ. υπογραφές, αξιώνοντας από την ΕΕ να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του νερού, όπως και την άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  που  αναγνωρίζει  ότι "το νερό είναι δημόσιο αγαθό που έχει ζωτική σημασία για τους πολίτες".


H απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) προσθέτει  νέα, ευρύτερη διάσταση  κατά της   ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού και θέτει που επί τάπητος την ανάγκη για ανατροπή των σχεδιασμών της κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργείων σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ ΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...