Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Δικό τους και δικό μας


Κέζα Λώρη , tovima.gr
Για να κατανοήσουμε το πνεύμα της φορολόγησης ακινήτων, παραφράζουμε το Γιάννη Ρίτσο: «Αυτό το ακίνητο είναι δικό τους και δικό μας». Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά πέτυχε το αναπάντεχο: την κατάργηση της ιδιοκτησίας όπως την ορίζει ο καπιταλισμός. Κανείς δεν κατέχει στ’ αλήθεια ένα διαμέρισμα, ένα οικόπεδο, ένα μαγαζί. Η περιουσία είναι ημικρατική και τούτο ισχύει για τους πάντες και τα πάντα.

Ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζεται ο φόρος των ακινήτων οδηγεί τη συζήτηση στα πολύ βασικά. Γιατί φορολογείται ένας πολίτης; Επειδή υπάρχει ανταπόδοση. Το νόημα αυτό χάνεται όταν τα χρήματα που πληρώνει κάποιος για την κατοχή ακίνητο αποσυνδέεται από την ενίσχυση των δημοτικών ταμείων. Του χρόνου τα παραπανίσια χρήματα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα δοθούν αλλού, πιθανώς στη μισθοδοσία των 10.000 υπαλλήλων που θα διοριστούν στο Δημόσιο το 2014. Ναι, ναι, συνεχίζονται οι διορισμοί κανονικότατα, υπάρχουν ανάγκες να καλυφθούν. Πόσο θα κοστίσουν τα νέα πρόσωπα; Από ένα χιλιάρικο αν δώσουν στον καθένα για μηνιάτικο, μαζεύονται 120 εκατ. ευρώ το χρόνο, χωρίς τα παρελκόμενα.

Ο νέος φόρος ουσιαστικά μονιμοποιεί αυτό που είχε αναγγελθεί ως πρόσκαιρο, επειδή έτσι θα παρακάμπταμε την κρίση. Το χαράτσι που πληρωνόταν μέσω τιμολογίων ΔΕΗ τώρα ενσωματώνεται στον ενιαίο φόρο. Ο υπολογισμός γίνεται βάσει της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, δηλαδή βάσει τιμών που βρίσκονται στη φαντασία του επιτελείου Στουρνάρα. Οι τιμές έχουν κατρακυλήσει εντούτοις  οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν σαν να απολαμβάνουν την ευημερία πρότερων χρόνων. Με συρρικνωμένο εισόδημα βλέπουν να αυξάνονται οι υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος: ορισμένοι θα πληρώσουν ως και 50% περισσότερο φόρο για να ακίνητα που κατέχουν.

Κάτι ακόμη: δεν υπάρχει μέριμνα για εκείνους που κρατούν κλειστά ακίνητα, δηλαδή ούτε τα χρησιμοποιούν ούτε τα ενοικιάζουν. Αν τα χρησιμοποιούν έχει μια λογική να πληρώνουν ένα λογικό ποσό. Αν τα ενοικιάζουν έχει λιγότερη λογική να πληρώνουν επιπλέον φόρο καθώς σχεδόν το ήμισυ του ενοικίου πηγαίνει στο κράτος. Οταν όμως πρόκειται για κλειστό κτίσμα, όταν πρόκειται για οικόπεδο που δεν καλλιεργείται, δεν ενοικιάζεται, δεν αξιοποιείται με κάποιον τρόπο, είναι αλλόκοτο να έχει φόρο που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Ενας καθηγητής με κανονικό σπίτι, εξοχικό και μεσαίο αυτοκίνητο δίνει 2 μισθούς σε φόρους.

Ο νέος φόρος ακινήτων είναι ανήθικος επειδή δεν είναι ανταποδοτικός, επειδή είναι υπερβολικά υψηλός. Για να κρύψει την ανηθικότητα, εμφανίζει δήθεν κοινωνικό πρόσωπο, κάτι διευκολύνσεις της πλάκας. Αν κάποιος έχει εισόδημα κάτω από 9.000 και δεν χρωστάει πουθενά, τότε έχει έκπτωση 50%. Γίνεται να μην χρωστάει πουθενά κάποιος με τόσο χαμηλό εισόδημα; Αν έχει αυτασφάλιση, σίγουρα έχει φεσώσει το ταμείο του_ μιλάμε για μισό εκατομμύριο φορολογούμενους. Υπολογίζεται ότι γενικώς χρωστούν κάτι στο κράτος περίπου δυο εκατομμύρια άτομα. Οπότε να δηλώνει κάποιος κάτω από 9.000 και να μην χρωστά ούτε ο ίδιος ούτε τα μέλη της οικογένειάς του είναι τόσο τυχερό όσο να κερδίσει το Λαϊκό Λαχείο.

Είναι περισσότερο από προφανές ότι ο ΕΝΦΙΑ θα οδηγήσει στη δήμευση περιουσιών. Συντελείται ληστεία ιστορικής σημασίας και το πανελλήνιο ασχολείται με τα βρομόλογα της χρυσαυγίτισσας βουλευτίνας, με το ωράριο των καταστημάτων και την πρόκριση στα γήπεδα. Οταν συνέλθουμε αυτό το χώμα θα είναι δικό τους και δικό τους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...