Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ανδριάνα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΑΚΑΛΟΥ
καθηγητή Παιδαγωγικής του ΑΠΘ


Διορίστηκε πριν από 17 χρόνια στην Παιδαγωγική Σχολή. Με πτυχίο Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ και πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος ανταποκρινόταν πλήρως στις απαιτήσεις κάθε καλού πανεπιστημίου στον κόσμο για να αναλάβει τη θέση της διευθύντριας στη βιβλιοθήκη. Την ανέλαβε χωρίς πρόσθετο προσωπικό, πέραν κάποιων αποσπασμένων εκπαιδευτικών που άλλαζαν κάθε χρόνο. Με απέραντη αγάπη και αφοσίωση στο έργο της και με προσωπικές θυσίες ολοκλήρωσε, πρώτη απ’ όλες στο ΑΠΘ, το έργο της μηχανοργάνωσης και της συγχώνευσης των κατάσπαρτων βιβλιοθηκών της Σχολής. Σήμερα, το «βασίλειό» της είναι ένας καλαίσθητος χώρος που σφύζει από ζωή. Μπροστά, στο δανεισμό, μόνη υπάλληλος η Αγγελική. Και ο Στέργιος, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός που προσφέρει αμισθί την εργασία του – είναι η δική του πολιτική και κοινωνική πράξη στις δύσκολες εποχές. Πίσω, μέσα στο μικρό γραφειάκι της, εκείνη - περιστοιχισμένη από βιβλία να καταγράφει, να παραγγέλνει, να συμβουλεύει και να καθοδηγεί. Κι εμείς, που ασκήσαμε κάποια στιγμή διοικητικά καθήκοντα στην Παιδαγωγική Σχολή, να έχουμε ως αυτονόητο ότι, όταν έρχονται επισκέπτες από το εξωτερικό, θα τους περάσουμε μια βόλτα από τη βιβλιοθήκη, για να καμαρώσουμε με τα επιφωνήματά τους θαυμασμού και αναγνώρισης ενός έργου που επιτεύχθηκε με ελάχιστους πόρους.
Και ήλθε το μεγάλο εγχείρημα του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, «με αξιολόγηση των δομών και των διοικητικών υπαλλήλων». Φοβηθήκαμε γι’ αυτό που έμελλε να συμβεί, και για τη μόνη που δεν ανησυχήσαμε ήταν η Ανδριάνα – η διευθύντρια της βιβλιοθήκης. Με περισσότερα προσόντα από αυτά που απαιτούνται και με ένα έργο που, όχι απλώς βλέπεται, αλλά αναγνωρίζεται και θαυμάζεται απ’ όλες τις πλευρές. Γιατί ν’ ανησυχήσουμε; Αλλωστε, οι υπάλληλοι στο ΑΠΘ με πτυχίο Βιβλιοθηκονομίας μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πώς να μετακινηθεί, πού αλλού να πάει και, κυρίως, ποιος «περισσότερο κατάλληλος» να έλθει στη θέση της; Αμετακίνητη, στο μυαλό μας, η Ανδριάνα.
Και μετά ήλθαν οι κατάλογοι των μετακινούμενων. Στην κορυφή η διευθύντριά μας. Στον κατάλογο αυτών που μένουν και κατατάσσονται στην κατηγορία των βιβλιοθηκονόμων υπάλληλοι χωρίς σχετικό πτυχίο ή σχετική εργασιακή εμπειρία. Ομως κάτοχοι –άσχετων με το αντικείμενο- διδακτορικών που δίνουν περισσότερα μόρια από αυτά που παρέχουν τα δικά της απολύτως σχετικά πτυχία και η πολυετής επιτυχημένη δουλειά της. Δηλαδή, πλήρης απαξίωση των προσόντων όλων, και αυτών που φεύγουν και εκείνων που παραμένουν.
Αυτό διαφημίζεται ως ορθολογική αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν είναι. Και στην τελική διαχείριση της συγκεκριμένης περίπτωσης θα φανεί εάν υπάρχει τουλάχιστον προθυμία των εμπλεκόμενων παραγόντων να ακολουθήσουν στοιχειωδώς το δρόμο του ορθού λόγου και του συμφέροντος της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...