Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012


Η μάχη για τα ευρωομόλογα

Κάρης Κ. , avgi.gr
Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/06/2012
Η πίεση κλιμακώνεται προς τη Γερμανία για να αποδεχθεί τη προοπτική των ευρωομολόγων και η Μέρκελ στυλώνει τα πόδια δηλώνοντας ότι... όσο ζει δεν θα περάσει η “αμοιβαιοποίηση” του χρέους. Δεν εγκαταλείπει την αλαζονεία, αλλά είναι στριμωγμένη. Και η Ελλάδα;
Η πίεση προς τη Μέρκελ ενορχηστρώνεται από “βαριά” ονόματα (Ντελόρ - Σμιτ) και έχει υποστηρικτές στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Η εύλογη φόρμουλα των δύο πρώην -δημιουργία κοινού ταμείου χρέους επιφορτισμένου με την έκδοση κοινών ομολόγων με αντάλλαγμα τον στενότερο έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης και τη θέσπιση υπουργού Οικονομικών- είναι η καθαρή εκδοχή, ενώ ο Βαν Ρομπάι προτείνει την έκδοση ευρωομολόγων σταδιακά και εφόσον υιοθετηθεί ένα ισχυρό πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανταγωνιστικότητας.
Υπάρχουν αντεπιχειρήματα από τη Γερμανική κυβέρνηση, του τύπου ότι έτσι επιβραβεύονται οι ανεύθυνοι και όσοι παραβιάζουν τις συνθήκες, αλλά οι πολέμιοι των ευρωομολόγων δε μπορούν να εξηγήσουν γιατί είναι σύμφωνο με το πνεύμα και τις συνθήκες της Ε.Ε. να κερδίζουν ορισμένες χώρες δανείζοντας εντός της Ένωσης με αυξημένα επιτόκια, εύλογη δραστηριότητα των χρηματιστών κ.λπ., αλλά όχι των κρατών μιας Ένωσης, γιατί μεταφέρει πόρους στην αντίθετη από τη συμπεφωνημένη κατεύθυνση.
Και ενώ είναι τόσο προφανής η ταύτιση των συμφερόντων της Ελλάδας με την προοπτική του ευρωομολόγου, της έχει ζητηθεί να κρατά χαμηλά τους τόνους γιατί δεν προσθέτει κύρος η δική της φωνή... Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του υπερδανεισμού και της ανυποληψίας της χώρας που ενισχύθηκε το 2010 και το 2011. Η Ελλάδα θα πρέπει να δει τα ευρωομόλογα όχι ως πρόσκαιρη σανίδα σωτηρίας, αλλά να υιοθετήσει ως στρατηγική επιλογή τη δημοσιονομική ενοποίηση, που περιλαμβάνει αποφάσεις ενιαίες για όλη την Ένωση. Ο όρος πρέπει να είναι η δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας και όχι η αυταρχική επιβολή του πλουσιότερου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...