Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012


Τι ψήφισαν, λοιπόν, χτες οι Ελληνες; Μνημόνιο ή αντιμνημόνιο; Φόβο ή ελπίδα; Κυβέρνηση ή ακυβερνησία; Υπευθυνότητα ή τυχοδιωκτισμό; Φοβάμαι ότι τα ψήφισε όλα αυτά μαζί. Κυρίες και κύριοι, που λένε και οι τηλεοπτικοί κονφερανσιέ, η διχασμένη και συγχυσμένη Ελλάδα προβάλλει ανάγλυφη μπροστά μας.

Πώς γίνεται η ούλτρα αντιμνημονιακή Ελλάδα να δίνει εντολή σήμερα σχηματισμού κυβέρνησης σε δυο μνημονιακά κόμματα, τα οποία πριν από ενάμισι μήνα καταβαράθρωσε εκλογικά; Γίνεται , αφού στον αντιμνημνημονιακό αχταρμά κάποιοι πήγαν να εντάξουν το «όχι σε όλα» ΚΚΕ, τον τυχοδιωκτικό «πατριωτισμό» του «Ανεξάρτητου Ελληνα» Καμένου και την, άνευ περαιτέρω προσδιορισμών, Χρυσή Αυγή; Και επήλθε η τέλεια σύγχυση.

Ο πρωτεύσας Σαμαράς γνωρίζει ότι τα πανηγύρια τελείωσαν χτες το βράδυ. Και ότι η κυβέρνηση που θα φτιάξει θα έχει μέσα της το σπέρμα της διάλυσης. Θα είναι προϊόν τεχνητής συγκόλλησης και δεν θα μακροημερεύσει. Το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου θα συμμετάσχει, πιεζόμενο πολλαπλώς «να μην αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη». Όπως οι υπουργοί της ΝΔ υπονόμευαν την κυβέρνηση Παπαδήμου, έτσι και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ θα υπονομεύουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο Τσίπρας είναι ο μόνος που μπορεί να πανηγυρίζει. Όχι μόνο γιατί οδήγησε τους προϊστορικούς του Περισσού στα όρια της πολιτικής εξαφάνισης, αλλά γιατί στο τσάκ απέφυγε το …πυρηνικό ατύχημα. Να σκάσει, δηλαδή, η χρεοκοπία στα δικά του χέρια. Οι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήξεραν με τι να πρωτοχαρούν. Με το ιλιγγιώδες 28% και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ή επειδή η δεύτερη θέση τους απαλλάσσει από κάθε ευθύνη και τους λύνει τα χέρια να κάνουν ακόμη πιο έξαλλη αντιπολίτευση;

Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος θα αναλάβουν τώρα την ευθύνη(ξανά) αποφύγει η χώρα την ακυβερνησία. Θα το πετύχουν. Κάποια κυβέρνηση θα αποκτήσουμε. Οι πρωτοκλασάτοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα έχουν και πάλι υπουργικές καρέκλες. Ε και; Για πόσο; Τι θα συμβεί τη στιγμή που θα χρειαστεί να μπει ένας νέος φόρος για να καλύψει την υστέρηση στα κρατικά έσοδα;

Ο Τσίπρας, μακριά απο την καρέκλα της εξουσίας, που θα τον έθετε μπροστά σε δραματικά διλήμματα, θα μπορεί με την άνεσή του να ονειρεύεται την τελική επίθεση στα χειμερινά ανάκτορα.

Το χτεσινό αποτέλεσμα έδειξε ότι στην ελληνική κοινωνία συνυπάρχουν ο φόβος και η σύγχυση. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να γεννηθεί και η ελπίδα. Το φως στο βάθος του τούνελ θα αργήσει να φανεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...