Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012


«Αντιμνημονιακή συνιστώσα»

Η κυβερνώσα Αριστερά αναλαμβάνει τις ευθύνες και τον ρόλο της, είπε στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μαρία Νταλιάνη , ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012 , tanea.gr

Με ελάχιστες διαφωνίες και σε πολύ καλό κλίμα πέρασε η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Εμμένοντας στην επιλογή ότι η Δημοκρατική Αριστερά είναι μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξήγησε στα ηγετικά στελέχη ότι η κυβερνώσα Αριστερά αναλαμβάνει τις ευθύνες της και θα είναι η «αντιμνημονιακή συνιστώσα» της κυβέρνησης.
Βασικός κορμός της πρότασης Κουβέλη, η οποία πέρασε με ευρεία πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή, είναι η στήριξη της κυβέρνησης χωρίς συμμετοχή κομματικών στελεχών, με προγραμματική συμφωνία και φερέγγυα πρόσωπα. Δεν αποκλείστηκαν στελέχη «επιρροής» ΔΗΜΑΡ, τα οποία όμως δεν έχουν κομματική αναφορά.
Ενστάσεις στη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση εξέφρασαν ελάχιστα στελέχη, μεταξύ των οποίων - σύμφωνα με πληροφορίες - οι Στέφανος Μπαγιώργος και Ανδρέας Νεφελούδης και ορισμένοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ όπως ο παλιός «λοχαγός» Γιάννης Νικολάου.
Οι Στ. Μπαγιώργος και Ανδρ. Νεφελούδης, παλαιά στελέχη του ΚΚΕ Εσωτερικού τα οποία έχουν κάνει τις διαδρομές τους στον ανανεωτικό χώρο, θεωρούνται πρόσωπα κοντά στην σημερινή ηγεσία της ΔΗΜΑΡ. Βασική τους ανησυχία, ότι δεν είναι δυνατόν το κόμμα που κράτησε μια πιστή αντιμνημονιακή γραμμή μέχρι σήμερα, να εμπλακεί άμεσα στη διακυβέρνηση της χώρας και μάλιστα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονη ρευστότητα.
Ανησυχία την οποία έδειξε να συμμερίζεται και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος και διαβεβαίωσε πως πρόθεση του κόμματος είναι να στηρίξει την έξοδο της χώρας από το σημερινό αδιέξοδο, με λύσεις που ανακουφίζουν όσους έχουν πληγεί από το Μνημόνιο, κι όχι να «τοποθετηθούν στελέχη σε θέσεις εξουσίας» για να αποκτήσουν «κυβερνητικό λούστρο». «Θα είμαστε η αντιμνημονιακή συνιστώσα της κυβέρνησης» φέρεται να δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης πρώτα στην Εκτελεστική Επιτροπή και αργότερα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του.
Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμα ότι η χώρα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις και η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα θα λειτουργήσει θετικά, χωρίς τα στελέχη της να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες.
Η εντονότερη αντίδραση ήρθε από το προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Γ. Νικολάου (ανήκε στην περίφημη ομάδα των «λοχαγών» μαζί με τους Δημήτρη Ρέππα, Χάρη Καστανίδη, Στέφανο Μανίκα, Μιχάλη Νεονάκη, Μηνά Σταυρακάκη, Βαγγέλη Μαλέσιο), ο οποίος σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Αποχωρήσαμε από το ΠΑΣΟΚ επειδή μεταλλάχθηκε ιδεολογικά και πολιτικά σε κόμμα των Μνημονίων και ενστερνίστηκε νεοφιλελεύθερες απόψεις. Δεν θα επιστρέψουμε στις ίδιες πολιτικές με άλλο όχημα».

1 σχόλιο:

  1. ΣΕΡ.ΧΑΤΖΗΣΕΡΑΦΕΙΜ20 Ιουνίου 2012 στις 5:04 μ.μ.

    Τώρα που η ΔΗΜΑΡ έγινε κυβέρνηση και μπορεί να το πραγματοποιήσει ξεχάστηκε η μείωση της βουλευτικής αποζημείωσης ή η βουλευτική σύνταξη να δίνεται από τα επαγγελματικά ταμεία ή η κατάργηση της επιδότησης των κομμάτων.Άν αρχήσατε από τώρα τις κολοτούμπες σας βλέπω πολύ γρήγορα σάν τον Καρατζαφέρη.
    ΣΕΡΕΦΕΙΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε μας την γνώμη σας...