Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ TOY ΚΩΣΤΑ ΔΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ «ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ»

30 Απριλίου 2014 
ΗΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
Μια όμορφη εικόνα από το ρέμα κοντά στις εκβολές του , χειμώνα καιρό!!!
Αρχική τοποθέτηση
Το ρέμα της Πικροδάφνης δεν διατρέχει μόνο τον Δήμο τηςΗλιούπολης. Η Πικροδάφνη έχει μήκος που είναι πολύ μεγαλύτερο. Επομένως η  οποιαδήποτε διευθέτηση που μπορεί να γίνει σεένα κομμάτι ενός δήμου, δημιουργεί πρόβλημα στα άλλα τμήματα του, που βρίσκονταιμάλιστα στα διοικητικά όρια άλλων Δήμων. Καιέχει τεράστια σημασία για την οικολογική ισορροπία στην περιοχή.

Κατά συνέπεια η ερώτησή μου είναι εάν υπάρχει γενικότερησυναίνεση των αρμοδίων Δήμων. Ειδικότερα απόφαση ή συναίνεση του ΔήμουΗλιούπολης. Υπήρξε μια κάποια συζήτηση του συντονιστικού που υπάρχει εκεί γιατην Πικροδάφνη και το συγκεκριμένο θέμα; Γιατί ακούω και για τοποθέτηση συρματοκιβωτίωνπου είναι εξ αρχής απορριπτέο από τους ευαισθητοποιημένους πολίτες εκεί. Επομένως δεν ισχύει το απλοϊκό "διώχνουμεαριστερά και δεξιά τα χώματα".
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>
 Εθελοντισμός!!! Καθαρισμός του ρέματος από πολίτες
Δευτερολογία (μετά και τη τοποθέτηση του Δημάρχου Ηλιούπολης)
Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
 Δεν έχω κανένανλόγο να αμφισβητήσω τα όσα μας είπε ο κ. Δήμαρχος σε ότι έχει σχέση με τηντήρηση κάποιων προδιαγραφών οι οποίες ισχύουν για το ρέμα της Πικροδάφνης, στοσυγκεκριμένο όμως Δήμο.
Η πραγματικότητα όμως για εμάς τους οικολόγους είναι ότι το ρέμα της Πικροδάφνης αποτελεί πηγή ζωήςκαι οικολογικής ισορροπίας σε ολόκληρο το μέτωπο, ξεκινώντας από τον Καρέα στον Υμηττό και περνώντας από τον Αγ. Δημήτριο φτάνει κάτω στο Δέλτα του στην περιοχή Φαλήρου.
Ξέρω ότι υπήρξαν αντιδράσεις πχ από το Π. Φάληρο ή απόεπόμενους δήμους από την Ηλιούπολη για κάποια προβλήματα σε προηγούμενεςπεριπτώσεις κίνησης του ρέματος και με κάποιες επιλογές που είχαν γίνει για ναδιαμορφωθεί το ρέμα στην Ηλιούπολη.

‘Αρα αυτό που θα μας υποχρεώσει να μην ψηφίζουμε και νακρατήσουμε θέση λευκού είναι το γεγονός ότι όχι μόνο δεν συμφωνούμε με το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης αλλάκαι γιατί για εμάς απαιτείται μιασυνολική μελέτη όλου του ρέματος από τον Αγ. Δημήτριο μέχρι το Φάληρο, ώστε ναβρεθούν οι τρόποι εκείνοι που θα διατηρήσουν την οικολογική ισορροπία στοσύνολο του ρέματος κι έτσι να μην υπάρχουν ασχεδίαστες συνολικά επεμβάσεις διαμόρφωσηςώστε η μία να επιβάλει τετελεσμένα γεγονότα σε άλλες περιοχές.

Χρειάζεται γενικότερος σχεδιασμός που να κινείται μεπυρήνα την διατήρηση του οικολογικού αποτυπώματος του συγκεκριμένου ρέματος.  

Κώστας Διάκος (Οικολόγος)
Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής
Αττική Οικολογική Απάντηση

Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθήνας
ΜΕ ΤΗΝ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
 Μετά την ποδηλατάδα, αφήνουμε το ποδήλατο και ..το περπατάμε!!!
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Στοιχεία για το ρέμα της Πικροδάφνης
Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα από τα ελάχισταεναπομείναντα ρέματα της Αττικής, το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί ορισμένασημαντικά υδρομορφολογικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του. Το εν λόγω ρέμαπηγάζει από τα δυτικά πρανή του Υμηττού, στην περιοχή του Καρέα, διέρχεται μέσααπό τον αστικό ιστό της πόλης και συγκεκριμένα από τους Δήμους Βύρωνα,Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου και εκβάλλει στη θάλασσα εντός τωνορίων του Δήμου Αλίμου. Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα από τα ελάχισταεναπομείναντα ρέματα της Αττικής, το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί ορισμένασημαντικά υδρομορφολογικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του. Το εν λόγω ρέμαπηγάζει από τα δυτικά πρανή του Υμηττού, στην περιοχή του Καρέα, διέρχεται μέσααπό τον αστικό ιστό της πόλης και συγκεκριμένα από τους Δήμους Βύρωνα,Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου και εκβάλλει στη θάλασσα εντός τωνορίων του Δήμου Αλίμου.
Η υδρολογική του λεκάνη έχει έκταση 22,4 km2 καιμέσο υψόμεντρο 260m, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεται εντός του αστικούιστού της Πρωτεύουσας. Από το συνολικό μήκος του ρέματος(9.300 m περίπου), τα 6.000 m περίπου διατηρούν ακόμα τηνφυσική του κοίτη, ενώ τα υπόλοιπα είναι εγκιβωτισμένα.
Το φυσικό περιβάλλον του ρέματος Πικροδάφνηςείναι  σε ένα βαθμό υποβαθμισμένο, λόγω αστικών πιέσεων και πιοσυγκεκριμένα λόγω της ανεξέλεγκτης δόμησης στην παρόχθια ζώνη, την κατά τόπουςπαράνομη απόρριψη απορριμμάτων και της διευθέτησης της φυσικής κοίτης. Το ρέμαπαρουσιάζει ροή τους σχεδόν όλο το έτος, ενώ χαρακτηρίζεται, σε τμήματα του,από την παρουσία μαιάνδρων, πλημμυρικών όχθων και μικρών ταμιευτήρων.
Το ρέμα της Πικροδάφνης συμπεριλαμβάνεται στα ρέματα τηςΑττικής που έχουν χαρακτηριστεί ως Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος(ΦΕΚ 281Δ/1993)
Ηλιοβασίλεμα στις εκβολές του ρέματος
Ναι φίλοι-ες Είναι Αττική!!!

Ηλιοβασίλεμα στις εκβολές του ρέματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...