Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Με 1 εκατ. θα πληρώσουν τον σύμβουλο ξεπουλήματος ακινήτων

avgi.gr
Με 1 εκατ. θα πληρώσουν τον σύμβουλο ξεπουλήματος ακινήτων
Την ώρα που μέσα στον επόμενο μήνα αναμένονται οι αποφάσεις για το σχήμα των συμβούλων που θα αναλάβει να επιλέξει τα 1.000 πιο ώριμα προς "ξεπούλημα" από τη δεξαμενή των 3.000 πρώτων δημοσίων ακινήτων, η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου θέλει να προσλάβει και σύμβουλο διαχείρισης έργου που θα συνδράμει στο όλο εγχείρημα, τον οποίο και αναμένεται να αμείψει με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του σχεδόν 1 εκατομμυρίου ευρώ!
Ήδη, η ΕΤΑΔ προκήρυξε διαγωνισμό με αντικείμενο «τη συγκρότηση ομάδας διαχείρισης έργου, η οποία θα είναι ο διαχειριστής του έργου (project manager) για την παροχή υπηρεσιών ελέγχου 3.000 ακινήτων και τεχνικής και νομικής ωρίμανσης προς αξιοποίηση 1.000 ακινήτων». Ο διαγωνισμός για την επιλογή project manager έχει καταληκτική ημερομηνία στις 15 Οκτωβρίου με την αμοιβή του συμβούλου να τοποθετείται στα 760 χιλιάδες ευρώ πλέον ΦΠΑ, ήτοι 934,8 χιλιάδες ευρώ... Δεδομένης και της βαθιάς κρίσης της ελληνικής οικονομίας, ένα τέτοιο ποσό χαρακτηρίζεται άκρως υπερβολικό και μάλιστα για ένα "ξεσκαρτάρισμα" των ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία αναμένεται να "πέσουν" στον... βωμό του Μνημονίου.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ήδη "τρέχει" ο έτερος διεθνής διαγωνισμός, ύψους 6 εκατ. ευρώ, που προκηρύχθηκε τον περασμένο μήνα με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών διενέργειας τεχνικών και νομικών ελέγχων σε 3.000 ακίνητα του Δημοσίου, εντοπισμού των απαιτούμενων ενεργειών ωρίμανσης προς αξιοποίηση και η υλοποίηση των ενεργειών αυτών σε 1.000 από αυτά με καταληκτική ημερομηνία για τις 17 Σεπτεμβρίου.
 Το 65% σε προβληματικό καθεστώς
Οι εν λόγω διαγωνισμοί θεωρούνται αμφότεροι ιδιαίτερα σημαντικοί για το πρόγραμμα της... αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, δεδομένου ότι η ΕΤΑΔ έχει υπό την κατοχή της συνολικά περί τα 72.000 δημόσια ακίνητα, εκ των οποίων, όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, περισσότερο από το 65% του χαρτοφυλακίου της «βρίσκεται υπό προβληματικό νομικό καθεστώς».
Συγκεκριμένα, 28.234 κρατικά ακίνητα είναι καταπατημένα, 16.431 είναι αγνώστου νομικού καθεστώτος (δεν γνωρίζουμε ποιος και πώς τα χρησιμοποιεί κ.λπ.) και 1.697 είναι αμφίβολου νομικού καθεστώτος. Άλλα 10.626 ακίνητα είναι ελεύθερα και 1.435 είναι μερικώς ελεύθερα, δηλαδή δεν αξιοποιούνται, ενώ 7.386 είναι παραχωρημένα κατά κυριότητα και 1.322 παραχωρημένα κατά χρήση.
 Γ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...