Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Η εκδήλωση-συζήτηση για το ρέμα της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη

left.gr


Το πρωί της Κυριακής 29.11.2015, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας δράσεων για το ρέμα της Πικροδάφνης», που διοργανώνεται από το «Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-συζήτηση για το ρέμα της Πικροδάφνης στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολης με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων της Ηλιούπολης, αλλά και των άλλων δήμων που διατρέχει (Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου).


Η εκδήλωση ξεκίνησε με δύο παρουσιάσεις. Η πρώτη, από τον κ. Ηλία Ταρναρά, υδραυλικό πολιτικό μηχανικό, επικεντρώθηκε στην επεξήγηση με απλό και κατανοητό τρόπο των τεχνικών θεμάτων που συνδέονται με τη διαχείριση των ρεμάτων, στην ανάδειξη της οικολογικής αξίας τους, της σημασίας που έχουν για τους κατοίκους των περιοχών που διασχίζουν και για την προτεραιότητα που έχει η οικολογική αποκατάσταση και ανάπλαση τους, στον αντίποδα των εντατικών επεμβάσεων που προωθούνται.
Η δεύτερη παρουσίαση, από τον κ. Βαγγέλη Παπασπύρου, εκπρόσωπο του «Δικτύου Πολιτών», εστίασε στις τέσσερις μεγάλες, σύγχρονες «πληγές» του ρέματος. Δηλαδή, στο «έκτρωμα» του εγκιβωτισμού του μεγαλύτερου μέρους του ανοιχτού τμήματος του ρέματος στην Ηλιούπολη, που έχει συντελεστεί από το 2001 και παραμένει, καθώς και στα δύο νέα έργα που προωθούνται και στοχεύουν να κάνουν τα ίδια και στο εναπομείναν τμήμα του ρέματος στην Ηλιούπολη, αλλά και στο μεγαλύτερο τμήμα του ρέματος, κατάντη της λ. Βουλιαγμένη μέχρι την εκβολή του στο Έδεμ. Κυρίως, όμως, στάθηκε στο έργο της διοχέτευσης στο ρέμα της Πικροδάφνης ομβρίων υδάτων περιοχών που ανήκουν σε άλλη λεκάνη απορροής (και συγκεκριμένα αυτής των Τραχώνων). Το οποίο, ενώ υποτίθεται ότι είναι έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της Ηλιούπολης, έχει σαν συνέπεια τον πολλαπλασιασμό των υδατικών φορτίων του ρέματος και τη δημιουργία προϋποθέσεων εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές κατάντη της λ. Βουλιαγμένης.
Στη συζήτηση που ακολούθησε οι πολίτες της περιοχής, ένα χρόνο μετά την αντίστοιχη περσινή εκδήλωση στον ίδιο χώρο, εξέφρασαν την ίδια έντονη ανησυχία για τους σχεδιασμούς και τα έργα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του ρέματος και της ζωής των κατοίκων των περιοχών από τις οποίες διέρχεται. Επέμειναν στην προτεραιότητα που έχει η έγκαιρη διακοπή των εργασιών για τους νέους αγωγούς ομβρίων, αλλά και στη σημασία που θα έχει η θετική έκβαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), που εκδικάζεται στις 9.12.2015, και αφορά στο αίτημα της ακύρωσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου της «οριοθέτησης-διευθέτησης» του ρέματος, στα όρια του δήμου Ηλιούπολης.
Αρκετοί ομιλητές, επίσης, εξέφρασαν την απορία τους για τη απουσία ενημέρωσης σχετικά με το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της συνάντησης της περιφερειάρχη κ. Ρένας Δούρου με τους δημάρχους της περιοχής, παρότι έχει περάσει ένας μήνας από την πραγματοποίησή της (29.10.2015). Εν όψει και της συνάντησης με το «Δίκτυο Πολιτών», που έχει προγραμματιστεί με την κ. περιφερειάρχη, οι συγκεντρωμένοι πολίτες και εκπρόσωποι φορέων ενέκριναν υπόμνημα, το οποίο καταλήγει στα εξής:
•        Απαιτούμε από την περιφέρεια Αττικής και το δήμο Ηλιούπολης να σταματήσουν το έργο των αγωγών Σ2 και Σ3 και να επανασχεδιάσουν την αντιπλημμυρική προστασία της Ηλιούπολης, με επιστημονικά και τεχνικά έγκυρο τρόπο, ώστε να μην μεταφέρει τα πλημμυρικά φαινόμενα στις κατάντη παραρεμάτιες περιοχές.
•        Περιμένουμε από το ΣτΕ, εφαρμόζοντας τις παλαιότερες αποφάσεις τους, να ακυρώσει την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων «οριοθέτησης-διευθέτησης» του ρέματος, στα όρια του δήμου Ηλιούπολης, αποτρέποντας τον προδιαγραφόμενο νέο εγκιβωτισμό του ρέματος.
•        Καλούμε την περιφέρεια Αττικής να αποσύρει τη «Μελέτη ανάπλασης του ρέματος Πικροδάφνης (από λ. Βουλιαγμένης έως εκβολή)».
•        Επισημαίνουμε ότι πριν από οποιαδήποτε, ακόμη και την πιο ήπια, επέμβαση, χρειάζεται πραγματική οριοθέτηση του ρέματος στη φυσική του κοίτη, σύμφωνα και με την πλούσια νομολογία του ΣτΕ.
Στην εκδήλωση είχαν κληθεί η Περιφέρεια Αττικής, οι δημοτικές αρχές των δήμων Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Παλιού Φαλήρου και Αλίμου, τα αυτοδιοικητικά σχήματα, οι πολιτικές οργανώσεις, καθώς και φορείς και συλλογικότητες της Ηλιούπολης. Παραβρέθηκαν, με τη θεσμική τους ιδιότητα, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα της Αττικής, κ. Χρήστος Καπάταης, η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, κ. Μαρία Ανδρούτσου, η αντιδήμαρχος Αγίου Δημητρίου, κ. Αικατερίνη Ασημακοπούλου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΗΛΙΟΥ-πόλις, Ανθρώπινη πόλη», κ. Χρήστος Κοκοτίνης και οι περιφερειακές σύμβουλοι και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κ. Μαρίνα Κουκά και κ. Ζωή Ράικου.
Οι εκδηλώσεις της «Εβδομάδας δράσεων για το ρέμα της Πικροδάφνης» συνεχίζονται με:
•        Έκθεση φωτογραφίας για το ρέμα της Πικροδάφνης, από τη Δευτέρα 30.11.2015 έως το Σάββατο 5.11.2015, στο αναψυκτήριο του άλσους Κιντή (Μνησικλέους και Ύδρας, Ηλιούπολη), με ώρες λειτουργίας καθημερινά από τις 4:00 μ.μ. έως τις 10:00 μ.μ. και το Σάββατο από τις 11:00 π.μ. έως τις 9:00 μ.μ..
•       Περίπατο στο τμήμα του ρέματος Πικροδάφνης στην Ηλιούπολης, την Κυριακή 6.11.2015, στις 11:00 π.μ., με σημείο συνάντησης τη συμβολή της οδού Τζαβέλλα με τη λ. Βουλιαγμένης.
.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ
των Δήμων Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου
 και Αλίμου
Όσοι/ες πήραμε μέρος στην εκδήλωση της 29.11.2015, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας δράσεων για το ρέμα της Πικροδάφνης» που οργανώνει το «Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης», εκφράζουμε για μία ακόμη φορά την έντονη ανησυχία μας για τους σχεδιασμούς και τα έργα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του ρέματος και της ζωής των κατοίκων των περιοχών από τις οποίες διέρχεται.
Στους σχεδιασμούς αυτούς, που ξεκίνησαν από τη δεκαετία του ’90, έχουν σπαταληθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ άσκοπα, αφού αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν το ρέμα της Πικροδάφνης, αποκλειστικά, σαν αγωγό αποχέτευσης ομβρίων. Με το πρόσχημα της «οριοθέτησης» και της «ανάπλασης» προωθούνται έργα συνεχούς διευθέτησής του. Αυτό που ως τώρα είχαν σαν αποτέλεσμα ήταν το «έκτρωμα» του εγκιβωτισμού του μεγαλύτερου μέρους του ανοιχτού τμήματος του ρέματος στην Ηλιούπολη. Δύο νέα έργα που προωθούνται στοχεύουν να κάνουν τα ίδια και στο εναπομείναν τμήμα του ρέματος στην Ηλιούπολη, αλλά και στο μεγαλύτερο τμήμα του ρέματος, κατάντη της λ. Βουλιαγμένης μέχρι την εκβολή του στο Έδεμ. Για το πρώτο έργο υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, που έχει προσβληθεί στο ΣτΕ και εκδικάζεται στις 9.12.2015, ενώ η μελέτη του δεύτερου έργου βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης.
Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί ένα έργο διοχέτευσης στο ρέμα της Πικροδάφνης ομβρίων υδάτων περιοχών που ανήκουν σε άλλη λεκάνη απορροής (και συγκεκριμένα αυτή των Τραχώνων) και μάλιστα χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση. Υποτίθεται ότι είναι έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της Ηλιούπολης. Το βέβαιο είναι ότι πολλαπλασιάζει τα πλημμυρικά φορτία του ρέματος και δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές κατάντη της λ. Βουλιαγμένης. Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατοίκων των δήμων Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου, είχε σαν αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή των εργασιών για μερικούς μήνες. Τελικά, όμως και προς έκπληξη όλων η προσφυγή απορρίφθηκε σαν εκπρόθεσμη, χωρίς να εξεταστούν οι ουσιαστικοί λόγοι. Τα έργα ξανάρχισαν και η έγκαιρη διακοπή τους αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.
Επιλογές σαν τις παραπάνω δε συμβαδίζουν ούτε με τη διεθνή πρακτική, ούτε με τις απαιτήσεις της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα, ούτε με την απόφαση 1242/2008 του ΣτΕ, ούτε και με την ανάγκη να διατηρηθεί στη φυσική του μορφή ένα από τα τελευταία φυσικά υδάτινα σώματα της Αττικής. Που έχει χαρακτηριστεί «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος», με το ΦΕΚ 281Δ/1993, ενώ εντάχθηκε και στον εθνικό κατάλογο με τα υδάτινα σώματα της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα (2000/60/ΕΕ). Το ρέμα της Πικροδάφνης αποτελεί μια γραμμική όαση στα νότια προάστια της Αθήνας. Με τρεχούμενα νερά όλο το έτος, με ζώα, φυτά και με μια πλούσια παρόχθια βλάστηση, που δείχνουν τη δύναμη που κρύβει, βελτιώνουν την αισθητική του τοπίου και δίνουν ευκαιρίες για αναψυχή, μοναδικές για το αστικό περιβάλλον. Λειτουργεί σαν φυσικός αεραγωγός και συμβάλλει στη διατήρηση του μικροκλίματος της περιοχής. Για τους λόγους αυτούς, έχει τεράστια οικολογική αξία για τις πόλεις μας, η δε προστασία και φυσική αποκατάστασή του αποτελεί αναγκαιότητα.
Μία πρόσφατη συνάντηση της περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένας Δούρου με τους δημάρχους των περιοχών μας άφησε να αιωρείται η αίσθηση κάποιων επικείμενων παρεμβάσεων. Ωστόσο, μέχρι αυτήν τη στιγμή, ούτε αλλαγές στις ακολουθούμενες πολιτικές έχουμε αντιληφθεί, ούτε την παραμικρή πληροφόρηση για τα όσα συζητήθηκαν έχουμε.
Με βάση όλα τα παραπάνω:
•        Απαιτούμε από την περιφέρεια Αττικής και το δήμο Ηλιούπολης να σταματήσουν το έργο των αγωγών Σ2 και Σ3 και να επανασχεδιάσουν την αντιπλημμυρική προστασία της Ηλιούπολης, με επιστημονικά και τεχνικά έγκυρο τρόπο, ώστε να μην μεταφέρει τα πλημμυρικά φαινόμενα στις κατάντη παραρεμάτιες περιοχές.
•        Περιμένουμε από το ΣτΕ, εφαρμόζοντας τις παλαιότερες αποφάσεις τους, να ακυρώσει την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων «οριοθέτησης-διευθέτησης» του ρέματος, στα όρια του δήμου Ηλιούπολης, αποτρέποντας τον προδιαγραφόμενο νέο εγκιβωτισμό του ρέματος.
•        Καλούμε την περιφέρεια Αττικής να αποσύρει τη «Μελέτη ανάπλασης του ρέματος Πικροδάφνης (από λ. Βουλιαγμένης έως εκβολή)».
•        Επισημαίνουμε ότι πριν από οποιαδήποτε, ακόμη και την πιο ήπια, επέμβαση, χρειάζεται πραγματική οριοθέτηση του ρέματος στη φυσική του κοίτη, σύμφωνα και με την πλούσια νομολογία του ΣτΕ.
Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

«Ο αρχηγός αποφασίζει»

efsyn.gr

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών στην Βρετανία
Ηχηρή προειδοποίηση προς τους βουλευτές του απηύθυνε ο νέος ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει θέση» για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο στη Συρία και επομένως όποιος υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης Κάμερον θα πρέπει να είναι έτοιμος για τις συνέπειες.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος αντιμετωπίζει πιθανή εξέγερση μεταξύ των βουλευτών του, ακόμα και των κορυφαίων συνεργατών του, όπως η Χίλαρι Μπεν που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της εξωτερικής πολιτικής και ο Τομ Γουότσον που είναι ο αντιπρόεδρος του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου, που έχουν ταχθεί υπέρ των βομβαρδισμών κατά του Ισλαμικού κράτους.
Ετσι ο Κόρμπιν κινήθηκε σήμερα δυναμικά θυμίζοντας στους «αντάρτες» την εξουσία του με βάση την εντολή που έχει πάρει με μεγάλο ποσοστό και καθιστώντας σαφές ότι μόνο αυτός θα αποφασίσει εάν θα τους επιβληθεί, ασχέτως των πεποιθήσεων τους, να ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή του κόμματος. 
«Είναι ο ηγέτης που αποφασίζει», είπε μιλώντας το πρωί στο BBC. «Και θα πάρω την απόφαση μου εν ευθέτω χρόνω.» Ο Κόρμπιν έχει συμβουλευτεί και τα μέλη του κόμματος για το εάν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στοιχειοθέτησε επαρκώς την απόφαση του να βομβαρδίσουν τα βρετανικά μαχητικά την Ράκα στη Συρία και έλαβε 70.000 απαντήσεις μέσω ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.
Ο Κάμερον είναι πιθανόν να θέσει το θέμα προς ψηφοφορία την Τετάρτη και έχει την απαραίτητη πλειοψηφία με τους δικούς του συντηρητικούς βουλευτές ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να μοιραστεί το βάρος μιας τέτοιας απόφασης με την αντιπολίτευση. Γι αυτό τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και ο υπουργός Αμυνας τηλεφωνούν συστηματικά τις τελευταίες ημέρες σε βουλευτές των Εργατικών ζητώντας τους να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση στο θέμα αυτό. 
Ο Κόρμπιν αμφισβήτησε την εκτίμηση του Κάμερον ότι υπάρχουν 70.000 μετριοπαθείς Σύροι ένοπλοι που μπορούν να καλύψουν το κενό μετά την συντριβή του Ισλαμικού κράτους και τόνισε ότι παρότι δεν θα χαρακτήριζε τον εαυτό του ειρηνιστή, θεωρεί ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης πρέπει να είναι η ύστατη λύση. Οι προσπάθειες να διευθετηθεί πολιτικά η κρίση και η αποκοπή της χρηματοδότησης των εξτρεμιστών θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες, είπε ο Κόρμπιν που υπογράμμισε ότι πρώτα το κόμμα θα αποφασίσει και μετά αυτός θα καταλήξει εάν πρέπει να επιβάλει ή όχι την απόφαση αυτή στους «αντάρτες» βουλευτές του. 
«Τα μέλη πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο», είπε, «και οι βουλευτές θα πρέπει να τον ακούσουν και να προσπαθήσουν να καταλάβουν από που αντλούν την εξουσία τους».
Ο Τομ Γουότσον προσπαθεί να πετύχει έναν συμβιβασμό έτσι ώστε να επιτρέψει ο Κόρμπιν στους βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα, καθώς είναι πιθανό βασικά μέλη του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου να αναγκαστούν να παραιτηθούν εάν ο ηγέτης τους επιμείνει στην αρνητική ψήφο.
Κυκλοφορούν ήδη πληροφορίες ότι ορισμένοι βουλευτές συνωμοτούν για να αποκαθηλώσουν τον Κόρμπιν, έχοντας συμβουλευτεί νομικούς για το εάν μπορούν να τον εμποδίσουν να βάλει υποψηφιότητα στην περίπτωση που οριστεί νέα εκλογή ηγεσίας.
Ο Κόρμπιν απέρριψε τις φήμες λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να πάει πουθενά.. αφού απολαμβάνει το κάθε λεπτό» στην ηγεσία των Εργατικών.
Ωστόσο παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρχει φωτιά αφού υπάρχει καπνός: «Νιώθω ότι υπάρχουν ορισμένοι που δεν έχουν ακόμα συνηθίσει ότι το κόμμα είναι διαφορετικό τώρα».

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ (28/11/2015)

ΔΗΜΑΡ ΚΕ 2
Στην προηγούμενη απόφαση της Κ.Ε. τονίζαμε τον καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις που καλείται να παίξει η Δημoκρατική Αριστερά.
Αυτή η προσπάθεια της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει να κάνει με την επαναφορά μας στο πολιτικό προσκήνιο και την συμβολή μας στην αναγέννηση και την ανασύνθεση του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας και της Ανανεωτικής Αριστεράς.
Η εκλογική συμπαράταξή μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά αφετηρία για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου. Στόχος μας είναι η προώθηση ενός προγράμματος προοδευτικής αλλαγής στη χώρα με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Συστατικά στοιχεία της συνεργασίας μας είναι η παραμονή της χώρας στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και δεύτερον η δέσμευση σε ένα προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα.
Επίσης όπως έχουμε αποφασίσει η πολιτική και η οργανωτική αυτονομία της Δημοκρατικής Αριστεράς αλλά και όλων των συμμετεχόντων στην Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι αυτονόητη.

Από την προηγούμενη απόφαση της Κ.Ε. είχαμε δεσμευθεί για άμεσες ενέργειες που αφορούν την Δημοκρατική Αριστερά αλλά και την Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Συγκεκριμένα:
1)Αναδείχθηκαν οι συντονιστικές επιτροπές στην Α’ και Β’ Αθήνας, στον Πειραιά και στην Αττική.
Οριστικοποιούνται τα συντονιστικά σε όλους τους νομούς.
2) Έγιναν συγκεντρώσεις μελών και στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Πελοπόννησο.
3) Μορφοποιήθηκε το Οργανωτικό Γραφείο.
4) Έγινε συγκρότηση Τομέων και Αρμοδιοτήτων.
Ζητήθηκε από τα μέλη της ΚΕ να δηλώσουν την διαθεσιμότητά τους. Επισημαίνουμε ότι Τομείς θα συγκροτούνται στο βαθμό που εξασφαλίζονται συνθήκες καλής λειτουργίας αλλά και κρίσιμη μάζα μελών που συμμετέχουν.
5) Έγινε με επιτυχία η εκδήλωση του κόμματος για την Σοσιαλδημοκρατία και την Ανανεωτική Αριστερά στο Τιτάνια.
6) Συμμετείχαμε και παίρνουμε μέρος σε δραστηριότητες φορέων καθώς και κάνουμε αισθητή την παρουσία μας στα μεγάλα πολιτικά γεγονότα. (Πολυτεχνείο –Απεργία-ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-Γαλλική Πρεσβεία)
7) Σήμερα αποφασίζουμε το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιδέα για ένα κέντρο θεωρητικών, προγραμματικών και πολιτικών επεξεργασιών και συζητήσεων. Ορίζουμε μια Επιτροπή Πρωτοβουλίας ώστε το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ να προχωρήσει σε συγκρότηση και στη συνέχεια να οργανώσει ανοιχτές εκδηλώσεις και συζητήσεις για μεγάλα θέματα της κοινωνίας, των ιδεών, των πολιτικών εξελίξεων. Στηρίζουμε αυτή την πρόταση ως ένα κέντρο που κινείται στο χώρο της δημοκρατικής, ανανεωτικής, μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, στο χώρο της Αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας. Επομένως για ένα σοβαρό προγραμματικό και πολιτικό επαναπροσδιορισμό του ευρύτερου χώρου μας με αυτοτέλεια και ενδεχομένως με νομική υπόσταση.

Πρόγραμμα Δράσης για την Δημοκρατική Αριστερά
– Συνεχίζονται οι συσκέψεις του κόμματος σε όλη την Ελλάδα με παρουσία του Προέδρου, του Γραμματέα ή στελεχών.
– Για τον καλύτερο συντονισμό και επιτυχία πρέπει να γίνεται συνεννόηση με αντίστοιχες Οργανώσεις της συμπαράταξης εκεί όπου απευθυνόμαστε σε κοινωνικούς φορείς και κατοίκους.
– Επιδίωξη είναι μόλις ολοκληρωθεί η νέα οργανωτική δομή να γίνει Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Αριστεράς αρχές του 2016.
– Στην Περιφέρεια θα γίνει προσπάθεια για ημερίδες της Δημοκρατικής Αριστεράς για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα.

Για την Δημοκρατική Συμπαράταξη
– Συγκροτήθηκε και συνεδρίασε το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο και καθόρισε αρμοδιότητες. Επίσης ορίσθηκαν υπεύθυνοι του οργανωτικού σχεδιασμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και από πλευράς Δημοκρατικής Αριστεράς συμμετέχει ο Γραμματέας.
– Έγινε με επιτυχία εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Καβάλα με ουσιαστική συμβολή της Δημοκρατικής Αριστεράς
– Έγινε εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα αγροτικά ζητήματα στη Βουλή παρουσία φορέων
– Έγινε προσπάθεια και έχουμε αποτελέσματα σε ότι αφορά την κοινή εικόνα και εμφάνιση της.
– Συγκρότηση περιφερικών οργάνων με σύνθεση ανάλογη με τις ανάγκες της περιφέρειας και στη βάση του τρόπου συγκρότησης του Κεντρικού Συντονιστικού.
– Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την άνοιξη του 2016.
– Εξειδίκευση και συγκεκριμενοποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.
– Συντονισμός του τομέα επικοινωνίας.
– Δημιουργία ιστότοπου.

Αποχωρούμε από τα αδιέξοδα

28 Νοε, 2015 , ipyxida.gr

olive
Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς που αποχώρησαν κατέθεσαν το παρακάτω κείμενο :

Αποχωρούμε από τα αδιέξοδα

Αθήνα 28/11/2015

Τρία χρόνια αντιμαχόμαστε ένα σύστημα χειραγώγησης της ελπίδας και των ιδεών της Ανανεωτικής Αριστεράς, που διαρκώς προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να αγκιστρωθεί στην εξουσία, διαστρεβλώνοντας ιδέες, έννοιες και δημοκρατικές πρακτικές. Η ΔΗΜΑΡ της ελπίδας του 2010, αλώθηκε και τελικά αλλοτριώθηκε.
Αποτέλεσμα του συνεχούς ετεροπροσδιορισμού της σε άλλα, ξένα γι αυτή και το πολιτικό προσωπικό της, ιδεολογικά ρεύματα και πρακτικές.
Τώρα έχει μείνει μόνο μια ταμπέλα για να θυμίζει από πού αρχίσαμε.
Τώρα έχει παραμείνει ένα όνομα, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα σχέδια των ολίγων, ελάχιστων, που χωρίς ιδεολογικό στίγμα προσπαθούν να προσδεθούν σε άλλους χώρους για να εξασφαλίσουν τη προσωπική τους πολιτική επιβίωση.
Δεν συζητάει κανείς τους τι ανάγκες έχει ο τόπος, αλλά μόνο τι ανάγκες έχουν οι ίδιοι.
Προσπαθούν να συνεργαστούν με όσους υποστήριζαν τις πολιτικές που δημιούργησαν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Η Σύγχρονη Ανανεωτική Αριστερά, διαρκώς Ανανεούμενη, αντιλαμβάνεται το Σοσιαλισμό, σαν ένα σύστημα διαρκούς κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξης και μετασχηματισμού, με ελευθερία, δημοκρατία και αυτοδιαχείριση, με διαθρωτικές αλλαγές, με τη συμμετοχή της κοινωνίας για ένα άλλο πρότυπο ζωής, απέναντι στον καταναλωτισμό και την εμπορευματοποίηση.
Στη πράξη προωθείται η συνεργατικότητα, η συμμετοχικότητα, η εργασιακή δημοκρατία, ο περιορισμός της υπερεργασίας και του ποσοστού υπεραξίας της εργασίας προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας, με ενίσχυση των καθολικών κοινωνικών παροχών σύμφωνα με τις αντοχές και τα όρια του πλανήτη και των οικοσυστημάτων και με βάση τις δυνατότητες και τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, ως συνειδητών μελών ενός οργανωμένου κοινωνικού συνόλου με υπερεκτεταμένους δημοκρατικούς θεσμούς και νομοθεσία, δικαιώματα και υποχρεώσεις που θα εφαρμόζονται ισότιμα και ισόνομα από όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.
Η Ανανεωτική Αριστερά στον 21ο αιώνα δε μπορεί παρά να είναι ανανεούμενη και να υπερβαίνει τα πολιτικά σχέδια που δοκιμάστηκαν από την Αριστερά τον 20ο αιώνα (σοσιαλιστική, σοσιαλδημοκρατική, κομμουνιστική εκδοχή) και να απαντά με πειστικότητα στα νέα δεδομένα.
Θέτει την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών σε περιβάλλον ελευθερίας και ευημερίας, με τη διάχυση του πλούτου, υλικού και πνευματικού, σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας, ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τη συμμετοχή του καθενός.
Η Ανανεωτική Αριστερά ήρθε για να υπερβεί τα παλιά σχέδια της Σοσιαλδημοκρατίας (και όχι μόνο) και ως εκ τούτου είναι ασύμβατη η συνύπαρξη σε κοινούς φορείς, πολύ περισσότερο όταν εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας είναι το ΠΑΣΟΚ, που αποστρέφεται η Ελληνική κοινωνία.
Στα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική τους εμείς θα αντιταχθούμε.
Θα διεκδικήσουμε εκ νέου, μαζί με την κοινωνία και τους σκεπτόμενους πολίτες, το μέλλον μας.
Αποχωρούμε πριν αλώσουν και τον χώρο των ιδεών, της ανανέωσης, της ελπίδας, της αξιοπρέπειας.
Αποχωρούμε από αυτό που οι πολίτες καταδίκασαν, δηλαδή την κομματοκρατία και την δυσοσμία του παραγοντισμού.
Ήμασταν πάντοτε θετικοί σε οποιαδήποτε συνεργασία με πολιτικούς και προγραμματικούς όρους. Καταθέταμε ευθαρσώς και ειλικρινώς τις απόψεις μας. Στο όνομα της ενότητας δεν αποχωρήσαμε από το κόμμα και πρωτοστατήσαμε στις εκλογές του Ιανουαρίου, όταν άλλοι κρύβονταν. Παραμείναμε σιωπηλοί στην τελευταία συνεργασία ώστε να μην λαβωθεί η προσπάθεια της κομματικής πλειοψηφίας αν και τονίσαμε ότι αυτό αποτελεί κοινωνική μειοψηφία.
Το κάναμε με ήθος, όπως αρμόζει σε στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς.
Φευ!
Δεν εισακούστηκε ούτε μία πρότασή μας, αν και τα αποτελέσματα της πολιτικής τους έφεραν ένα κόμμα-ελπίδα στο 0,49% και τελικά στην ενσωμάτωσή του στο ΠΑΣΟΚ.
Προφανώς δεν είναι στραβός ο γιαλός. Αυτοί στραβά αρμενίζουν.

Αποχωρούμε από τα αδιέξοδα, για να δημιουργήσουμε διεξόδους.

Προτείνουμε 13 βήματα για την συγκρότηση μια άλλης Κοινωνίας 1. στην αντιπροσώπευση εισάγουμε τη λογική της ενεργής συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων, 2. στη λογική της ατομικότητας εισάγουμε την αλληλεγγύη και το συνεργατισμό, 3. στη λογική του κέρδους με κάθε κόστος εισάγουμε τη λογική του σεβασμού του οικολογικού-κοινωνικού αποτυπώματος κάθε παραγωγικής/οικονομικής διαδικασίας, 4. στη λογική των αγορών εισάγουμε τη λογική της ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας, 5. στα κοινωνικά στεγανά εισάγουμε την διαρκώς ανανεούμενη Δημοκρατική κοινωνία. 6. στην «απασχολησιμότητα» εισάγουμε τη λογική της δημιουργικής εργασίας, 7. στην λογική της άκριτης κατανάλωσης επιλέγουμε την ορθολογική απομείωση της σπατάλης, 8. στην λογική της μείωσης του κόστους παραγωγής, μέσω της απορρύθμισης της εργασίας, επιλέγουμε τη λογική της καινοτομίας, της ενίσχυσης του ανθρώπινου κεφαλαίου, της βέλτιστης χρήσης φυσικών πόρων και της προστιθέμενης αξίας, 9. στη λογική του «Κράτους πρόνοιας» επιλέγουμε τη λογική της ικανοποίησης των ανθρωπίνων αναγκών, με την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των πολιτών, 10. στη λογική της «ανάπτυξης» μέσω της μεγέθυνσης του κεφαλαίου, επιλέγουμε την ανάπτυξη και τη μεγέθυνση της ευημερίας του καθενός ξεχωριστά, 11. στις απάνθρωπες επιταγές του νεοφιλελεύθερου συστήματος και των ανεξέλεγκτων αγορών, επιλέγουμε έναν ‘’άλλο ανθρώπινο τρόπο’’ καθημερινότητας, (ρύθμιση της αγοράς, ενίσχυση των περιβαλλοντικών κανόνων και της κοινωνικής δικαιοσύνης), 12. στη λογική των κρατικών αναγκών προτείνουμε τη λογική των αναγκών του ανθρώπου, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος 13. στην ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη ‘’εκπαίδευση’’ επιλέγουμε την παιδεία της αναλυτικής και κριτικής σκέψης, της κοινωνικής ένταξης, της διαπολιτισμικής συνύπαρξης και της οικολογικής συνείδησης.

Για μια νέα προοπτική με τη Σύγχρονη Αριστερά του 21ου αιώνα

Σήμερα η κοινωνία και η χώρα βρίσκονται σε αδιέξοδο γιατί καμία από τις πολιτικές δυνάμεις δεν έχει τη δυνατότητα συγκρότησης ολοκληρωμένου σχεδίου εξόδου από την κρίση.
Άμεσα επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος για να ξεπεράσουμε τις παλιές παθογένειες ανοίγοντας νέους δρόμους για τη κοινωνία. Σήμερα είναι απαραίτητο, όσες και όσους μας αφορά, να γίνει ο εκσυγχρονισμός της αριστεράς που δεν έγινε επί σαράντα ένα χρόνια.
Εκ του αποτελέσματος πια φαίνεται ότι όποιος «αυτοπροσδιορίζεται» ως αριστερός δε σημαίνει ότι είναι κιόλας.
Η αριστερά δεν είναι δόγμα, δεν είναι «ευαγγέλια». Είναι, κάθε χρονική στιγμή, η πολιτική δύναμη που συγκροτεί σε στρατηγική, πολιτικό σχέδιο και μετατρέπει σε πρόγραμμα τα αιτήματα των λαϊκών δυνάμεων που καταπιέζονται κι αδικούνται.
Είναι επίκαιρο κι απαραίτητο σήμερα να συγκροτήσουμε τη Σύγχρονη Αριστερά του 21ου αιώνα, προκειμένου να είναι σε θέση να απαντήσει στα αδιέξοδα που δημιούργησε και δημιουργεί ο νεοφιλελευθερισμός.

Εμείς που διαχρονικά υποστηρίζουμε κι αγωνιζόμαστε γι” αυτές τις ιδέες δηλώνουμε ότι
– «δεν θα πάμε σπίτι μας» ως είθισται, αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τις ιδέες μας
– δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε συμπλήρωμα σε κανέναν και για κανένα λόγο
– είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στο διάλογο για μια «Σύγχρονη Αριστερά του 21ου αιώνα»

και καλούμε όλους τους πολίτες που

• είναι αριστεροί ανένταχτοι,
• ψήφισαν κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα και δεν τους εκπροσωπεί πια,
• θεωρούν απαραίτητο να κάνουν ένα βήμα μπροστά από τα παλιά αποτυχημένα πολιτικά σχέδια,
• δεν ψήφισαν και δεν τους εκπροσωπεί κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα
να ξεκινήσουμε εδώ και τώρα τον φορέα της

«Σύγχρονης Αριστεράς του 21ου αιώνα»

για να μπορούμε να ελπίζουμε και να δώσουμε μια προοπτική στη κοινωνία και την χώρα για να βγούμε το συντομότερο από την οικονομική αλλά και πολιτική κρίση.

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής

ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΙΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΒΛΑΧΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΓΡΑΙΚΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΖΟΜΠΟΛΑΣ ΝΕΣΤΩΡΑΣ
ΚΑΤΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΩΛΛΕΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΚΩΤΣΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ ΑΡΗΣ
ΜΑΛΤΕΖΗ ΑΝΝΑ
ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΜΠΟΥΡΠΟΥΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΡΩΜΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΣΑΜΑΡΑΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
ΣΟΥΡΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΘΡΑΣΟΣ
ΦΩΤΟΥ ΝΙΚΟΣ

ΔΗΜΑΡ προς Τσίπρα: «Κοίτα ποιος μιλάει» για συναίνεση

in.gr
ΔΗΜΑΡ προς Τσίπρα: «Κοίτα ποιος μιλάει» για συναίνεση 
Κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την πρωτοβουλία να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άσκησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατά την εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμφανιστεί επικοινωνιακά ανοιχτός σε διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις. Εδώ ισχύει ο τίτλος της ταινίας Κοίτα ποιος μιλάει. Ισχύει αν αναλογιστούμε την στάση που κράτησε για πέντε χρόνια ως αντιπολίτευση, αλλά κυρίως τη στάση που κράτησε μόλις δύο μήνες πριν από τις πρόσφατες εκλογές. 

» Ισχύει αν θυμηθούμε τις εχθρότητες που δημιούργησε προς τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Ισχύει αν συνυπολογίσουμε ότι αντιμετωπίζει τους συσχετισμούς στην Βουλή α λα καρτ» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ήξερε πολύ καλά τα προβλήματα, η χώρα παρέμεινε στο ευρώ επειδή κάποιοι έδωσαν συναίνεση παρά την αναποτελεσματική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, πήγε την χώρα σε εκλογές με το διχαστικό σύνθημα «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και στη συνέχεια έκανε κυβέρνηση και πάλι με τους ΑΝΕΛ με οριακή πλειοψηφία.

» H συναίνεση που ζητά ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να λειτουργεί ως ο από μηχανής θεός κάθε φορά που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα προβλήματα κυβερνησιμότητας».

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, είπε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης δείχνουν προθέσεις και χαρακτηρίζονται από απίστευτη προχειρότητα. 

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι τα σημερινά προβλήματα είναι τόσο οξυμένα που απαιτούν άλλου είδους αντιμετώπιση. Οι προτάσεις αυτές ξεκινούν από τη διασφάλιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους και αφορούν στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος, την αρχιτεκτονική του, τη χρηματοδότησή του. Επειδή μάλιστα πολλά ακούγονται και οι σχετικές διαρροές οργιάζουν, τονίζω ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η αύξηση των εισφορών για μισθωτούς και επιχειρήσεις και προ πάντων η φαλκίδευση της συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση θα μας βρουν απέναντι» εξήγησε.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος είπε ότι πολλές από τις αλλαγές μπορούν να προχωρήσουν άμεσα με απλό νόμο: κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ή κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

«Η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια διαδικασία, η οποία πρέπει να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και να αποτυπώνει τη συμφωνία της κοινωνίας και της πολιτικής, στο μέγιστο δυνατό επίπεδο» κατέληξε.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ελλάδα, η χώρα με τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους

ethnos.gr

Ελλάδα, η χώρα με τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους
Πτυχία... χωρίς αντίκρισμα διαθέτουν, εν έτει 2015, οι Ελληνες πτυχιούχοι, καθώς οι ρυθμοί ανεργίας πλήττουν ανεξαιρέτως κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με τίτλο «Μια ματιά στην εκπαίδευση 2015», η χώρα μας κατέχει την αρνητική πρωτιά στην ανεργία των νέων επιστημόνων μεταξύ των χωρών του διεθνούς Οργανισμού.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα-σοκ της έκθεσης, οι Ελληνες εξακολουθούν να θεωρούν την εκπαίδευση μία καλή «επένδυση» για το μέλλον, παρά το γεγονός ότι η επαγγελματική τους αποκατάσταση καθίσταται πλέον αβέβαιη και οι πιθανότητες να αναζητήσουν διεξόδους εκτός χώρας για την επίτευξή της αυξάνονται συνεχώς.
Ανοδος από το 2000
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σπουδών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα εν λόγω ποσοστά αυξάνονται συνεχώς σε σχέση με το 2000, όπου πτυχία πανεπιστημίου διέθετε μόλις το 18% του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού στις ηλικίες από 25 έως 64 ετών.
Προοδευτικά, εξετάζοντας τα στοιχεία του 2014 (σ.σ.: στα οποία βασίστηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ), πτυχίο έφτασαν να έχουν σχεδόν τρεις στους δέκα (28%) εργαζομένους, ενώ στις ηλικίες 25 έως 34 ετών το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 39%, από 24% κατά το 2004 και 26% το 2005. Σε αντίστοιχα επίπεδα κυμαίνονται και τα ποσοστά κατόχων πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι Γάλλοι πτυχιούχοι ανέρχονται στο 44% του πληθυσμού, ενώ οι Φινλανδοί και οι Ισπανοί στο 40% ανά χώρα.
Ελλάδα, η χώρα με τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους
Με μελανά χρώματα παρουσιάζονται, ωστόσο, οι ρυθμοί απασχόλησης των πτυχιούχων της χώρας, αντιστρέφοντας την ελπιδοφόρα εικόνα για τα «μυαλά» της Ελλάδας. Διαπιστώνεται ότι η χώρα «μετρά» τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους, όχι μόνο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και με άλλες χώρες του κόσμου. Εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά ανεργίας στους νέους των 25 έως 34 ετών, η οποία «αγγίζει» περίπου το 35%.
Οι χώρες του Νότου
Στην ίδια σχεδόν κατάσταση εμφανίζονται και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες έχουν επίσης «χτυπηθεί» από την οικονομική ύφεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ισπανία, όπου η ανεργία των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπολογίζεται περίπου στο 14%, ενώ ακολουθούν η Ιταλία με 8% και η Πορτογαλία με 10%.
Απογοήτευση προκαλούν και τα ποσοστά ανεργίας των νέων ηλικίας από 20 έως 24 ετών, οι οποίοι ούτε σπουδάζουν ούτε εργάζονται. Μεταξύ αυτών, τρεις στους δέκα (31%) βρίσκονται εκτός αγοράς, ποσοστό που ξεπερνούν μόνο η Ιταλία και η Τουρκία (34% και 36%, αντιστοίχως). Πλήγμα δέχεται, επίσης, και ο γυναικείος πληθυσμός, καθώς οι άνδρες στην Ελλάδα βρίσκουν ευκολότερα εργασία, παρά το γεγονός ότι συχνά διαθέτουν λιγότερα τυπικά προσόντα.
Κατερίνα Κυρίτση