Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Η συντριβή της πολιτικής

της Αγγελικής Σπανού , metarithmisi.gr
Αγγελική Σπανού 
Συζητάμε αν θα αντέξει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 155 εδρών ή θα χρειαστεί ανασύνθεση της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες. Παρακολουθούμε τις εσωκομματικές διεργασίες στις τάξεις της αντιπολίτευσης με έμφαση στις προσωπικές στρατηγικές και τους σχεδιασμούς των ομάδων. Αναρωτιόμαστε αν η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές θα εξελιχθεί ομαλά ή αν θα δημιουργηθεί πάλι σκηνικό εμπλοκής και ρήξης. Διαπιστώνουμε εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας της πλειοψηφίας και αμφιβάλλουμε για την αποδοτικότητα του προγράμματος, ακόμη και αν εφαρμοστεί. Διαφωνούμε αν πρόκειται για πραγματική φοροκαταιγίδα ή για προπαγανδιστική κινδυνολογία και για το αν με το νέο νόμο για τα ΜΜΕ θα τελειώσει η διαπλοκή, αν η παλιά θα αντικατασταθεί με μια νέα ή αν θα πρόκειται για τρύπα στο νερό. Ακόμη και η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα καταναλώθηκε κυρίως ως λαϊκό θέαμα, με τη σημειωτική να υπερτερεί του περιεχομένου. Γιατί, άραγε, σφυρίδα και όχι ιμάμ μπαϊλντί που έλεγε και ο συνάδελφος στα ερτζιανά;
Παραπολιτική και αντιπολιτική κυριαρχούν στη δημόσια σφαίρα, τόσο που πια δεν μπορεί να ορίσει κανείς με ευκολία τι ακριβώς είναι πολιτική σε μια χώρα σαν τη δική μας.
Από τη στιγμή που το μνημόνιο είναι η μοναδική ιδέα για τη διακυβέρνηση, η πολιτική υποχωρεί και τελικά συντρίβεται. Ψάχνουν και δεν βρίσκουν ισοδύναμα, αδυνατούν να προτείνουν ο,τιδήποτε πέρα από φόρους για τη δημοσιονομική εξυγίανση, δεν υπάρχει κανένα αναπτυξιακό σχέδιο, ακόμη και αν έπεφταν ευρώ από τον ουρανό δεν θα γινόταν κάποια σοβαρή δημόσια επένδυση γιατί δεν έχει προηγηθεί καμία τέτοια επεξεργασία. Η πολιτική αντιπαράθεση δεν γίνεται στη βάση αρχών/προτάσεων/σκέψης αλλά με συνθήματα, με σκελετούς που βγαίνουν από το ντουλάπι και αποκαλύψεις για τα ψέματα του άλλου.
Ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι ο μοναδικός μας προβληματισμός για θέματα παιδείας και ένας ακόμη διχασμός, που κατασκευάζεται για να κοιταζόμαστε μεταξύ μας και να μην κοιταχτούμε όλοι μαζί στον καθρέφτη: Ποια σχολεία/πανεπιστήμια έχουμε και ποια σχολεία/πανεπιστήμια θέλουμε, τι μαθαίνουν τα παιδιά, πώς εξειδικεύονται, πώς προσανατολίζονται για την αγορά εργασίας, τι είδους πολίτες προετοιμάζει το εκπαιδευτικό σύστημα – αυτούς που θα αλλάξουν τη χώρα ή εκείνους που θα τη διατηρήσουν ίδια μέχρι να σκιστούν και τα τελευταία της κουρέλια. Παρακολουθώντας, όπως κάθε χρόνο, τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, με όλο τον γύρω σχολιασμό για τις πιο hot εμφανίσεις των μαθητριών/καθηγητριών, για τους πιο εντυπωσιακούς ακτιβισμούς, τις πιο εθνικοπατριωτικές κορώνες, θα βρούμε εύκολα την απάντηση.
Δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο

Νέες προσφυγές στο ΣτΕ κατά της παραχώρησης των 14 αεροδρομίων

thepressproject.gr

Οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι η σχετική απόφαση της κυβέρνησης παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές που αφορούν στις δημόσιες υπηρεσίες καθώς και διατάξεις του ενωσιακού δικαίου περί ανταγωνισμού.

Ανάλογες προσφυγές έχουν καταθέσει στο ΣτΕ, διάφοροι άλλοι φορείς αλλά και ιδιώτες, καταγγέλλοντας πως παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές που αφορούν στην παροχή δημόσιας υπηρεσίας, όπως είναι η λειτουργία των αερολιμένων και ιδίως των νησιών. Οι νέες προσφυγές μαζί με παλαιότερες, θα εισαχθούν για συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Eurostat: Στο ” κόκκινο” η ανεργία στους νέους . Θλιβερή πρωτιά η Ελλάδα με 48,6%

presspublica.g
 
Εκτινάχτηκε η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών στη χώρα μας.  Από 48,1% τον Ιούνιο σε 48,6% τον Ιούλιο. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat  που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται στην Ελλάδα (48,6%), ακολουθεί η Ισπανία (46,7%), Κροατία (43,1%) και η Ιταλία (40,5%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7%), στην Αυστρία (11%) και στην Ολλανδία (11,5%).
Τον Σεπτέμβριο η ανεργία των νέων στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 22,1% (έναντι 22,2% τον Αύγουστο του 2014) και στην ΕΕ παρέμεινε σταθερή στο 20,1% .
Σταθερή πάντως, στο 25% παρέμεινε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015, σε σχέση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα.
Εξάλλου, μικρή υποχώρηση σημείωσε η ανεργία στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο του 2015 στο 10,8%, έναντι 10,9% τον Αύγουστο.
Στην «ΕΕ των 28» η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,3%, έναντι 9,4% τον Aύγουστο. Ένα χρόνο πριν, το Σεπτέμβριο του 2014, η ανεργία στην ευρωζώνη ήταν 11,5% και στην ΕΕ 10,1%.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Συνολικά το Σεπτέμβριο καταγράφονται 22,6 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 17,3 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη.
Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (25% τον Ιούλιο) και στην Ισπανία (21,6%).
Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Γερμανία (4,5%), στην Τσεχία (4,8%) και στη Μάλτα (5,1%).
Ειδικότερα, στην Ελλάδα ο αριθμός των ανέργων τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 1,2 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 21,5% και στις γυναίκες στο 29,4%.

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

SOS από φορείς για την προστασία του Υμηττού

Μάχη Τράτσα , tovima.gr

Με την ακύρωση του ισχύοντος προεδρικού διατάγματος (ΠΔ) για τον Υμηττό, ο δασικός του πλούτος κινδυνεύει από ιδιοκτήτες και καταπατητές. Φορείς, δημοτικές πρωτοβουλίες και συλλογικότητες κατέθεσαν υπόμνημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και στους δήμους του Υμηττού, στο οποίο καταγγέλλουν ότι αν ακυρωθεί το ΠΔ 187/2011 «θα επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς μειωμένης προστασίας του βουνού, νομότυπης και αυθαίρετης δόμησης, εμπορικών συναλλαγών στο δασικό χώρο».

Ο Υμηττός, εδώ και αρκετές δεκαετίες, δέχεται... επίθεση που στοχεύει στην εξαφάνιση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του. Ιδιώτες, δημόσιοι φορείς, δήμοι έχουν καταπατήσει εκτεταμένες εκτάσεις του βουνού, ενώ αυθαίρετα κτίσματα έχουν καταγραφεί σε πολλά σημεία του Υμηττού. Παράλληλα, οι εμπρησμοί, όπως αναφέρουν στο υπόμνημά τους οι 27 φορείς της περιοχής, οδηγούν στη ραγδαία συρρίκνωση των δασικών εκτάσεων.

Με το πρώτο ΠΔ του 1978 επιχειρήθηκε η ανακοπή της επέκτασης υφιστάμενων αυθαίρετων οικισμών και της δόμησης νέων κατοικιών στις Ζώνες προστασίας του Υμηττού (Α' και Β'), ενώ δίνονταν η δυνατότητα κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων για κοινωφελή έργα στην Β' Ζώνη (σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικές, πολιτιστικές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις κ.λπ.). Αυτό, όπως αναφέρει ο κ. Πάνος Τότσικας, από τη Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού, είχε αποτέλεσμα τη διάνοιξη νέων δρόμων, την κατασκευή ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων σε διάφορα σημεία του Υμηττού, καθώς και την κατασκευή συνήθως πολυτελών κατοικιών, οι οποίες αδειοδοτούνταν ως «πολιτιστικές εγκαταστάσεις», «αναψυκτήρια» κ.λπ.

Τον Ιούνιο του 2011 τροποποιήθηκε το ΠΔ του 1978 διότι θεωρήθηκε ότι δεν μπορούσε να βάλει «φρένο» στη συνεχιζόμενη επέλαση του... τσιμέντου.

«Οι θετικές διατάξεις του νέου ΠΔ που επέκτειναν τη Ζώνη Α' απόλυτης προστασίας του βουνού, δεν άρεσαν σε κάποιους ιδιοκτήτες ή φερόμενους ως ιδιοκτήτες, διακατέχοντες ή διεκδικητές εκτάσεων δασικών ή γεωργικών, που οι φερόμενες ως ιδιοκτησίες τους είχαν ενταχθεί στις ζώνες προστασίας του βουνού, χάνοντας έτσι κάθε εμπορική και ανταλλακτική αξία. Έτσι, ξεκίνησαν έναν πόλεμο, καταθέτοντας στο ΣτΕ αιτήσεις ακύρωσης, επικαλούμενοι προσχηματικά την προστασία του περιβάλλοντος», σημειώνουν οι φορείς στο υπόμνημά τους.

Αιτήσεις ακύρωσης συνολικά κατά του ΠΔ 187/2011 είχαν καταθέσει οι Δήμοι Παιανίας - Γλυκών Νερών, Κορωπίου, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, ενώ οι Δήμοι Αργυρούπολης - Ελληνικού και Παπάγου - Χολαργού κατέθεσαν προσφυγές για επιμέρους ζητήματα.

Το ΣτΕ εκδικάζοντας την προσφυγή του δήμου Κρωπίας Αττικής αποφάσισε να αποστείλει προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωδικαστήριο, προτού αποφανθεί για το θέμα. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πριν από την έκδοση του ΠΔ προστασίας του Υμηττού, έπρεπε να προηγηθεί εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σε αναμονή της τελικής απόφασης του ΣτΕ και με πιθανό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διαδικασία εκπόνησης στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης, οι 27 φορείς της περιοχής ζητούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την κυβέρνηση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το ισχύον καθεστώς προστασίας του Υμηττού.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν το υπόμνημα είναι: Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού, Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας, Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece, Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας, Green It Up Again, Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού, ΚιΠΗ - Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης, Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης, Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό, Πρωτοβουλία πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού, Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρέα, Δίκτυο Αλληλεγγύης Καισαριανής, Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ιλισός», Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος Πικροδάφνης, Διαδημοτική Πρωτοβουλία κατοίκων Π. Φαλήρου, Αλίμου, Αγ. Δημητρίου, Ηλιούπολης για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, Εξωραϊστικός Σύλλογος «Νηρέας» Ραφήνας, Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων - ΠΡΩΣΥΝΑΤ, Νίκη των πολιτών Αγίας Παρασκευής, Δίκτυο πολιτών Χολαργού - Παπάγου, Κίνημα στην πόλη του Ζωγράφου, «Ηλιου-πόλις» Ανθρώπινη πόλη, Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού - Αργυρούπολης, Ανατροπή στη Γλυφάδα Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία, Δημοτική Κίνηση Αλίμου «Άνω - Κάτω στο Καλαμάκι», Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Παλαιού Φαλήρου, Ανατροπή - Κίνηση Δημοτών Κερατσινίου Δραπετσώνας

Οργανο συντονισμού μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

του Βασίλη Νέδου , kathimerini.gr

Η οριστική σύνθεση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανακοινώθηκε χθες, έπειτα από συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών που την συναποτελούν.

Το Συντονιστικό αποτελείται από εννέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έξι της ΔΗΜΑΡ και δύο από τις κινήσεις.

Συγκεκριμένα, από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχουν η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, ο γραμματέας Στ. Ξεκαλάκης, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Β. Κεγκέρογλου, ο επικεφαλής της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας Ι. Μανιάτης και οι κ. Μ. Οθωνας, Α. Σαουλίδης, Α. Σπυρόπουλος, Χρ. Πρωτόπαπας και Θ. Μωραΐτης.

Από τη ΔΗΜΑΡ θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος, ο γραμματέας Γ. Μπουλμπασάκος και οι κ. Θ. Μαργαρίτης, Ν. Τσούκαλης, Δ. Χαλαζωνίτης και Δ. Χατζησωκράτης.

Από τις Κινήσεις Πολιτών θα συμμετάσχουν οι κ. Ν. Διακουλάκης και Ι. Τούντας, δύο πρόσωπα τα οποία ενεργοποιούνται και στην Επιτροπή που έχει δημιουργηθεί από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας υπό τον κ. Μανιάτη. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο συντονιστικό όργανο έχει πολλαπλές αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων, την προετοιμασία της συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη, αλλά και η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα μπορούσαν να ωθήσουν στη διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Παράλληλα, από τη Χαριλάου Τρικούπη εξαπέλυσαν σφοδρότατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης. «Η κυβέρνησή σας, κ. Πρωθυπουργέ», ανέφεραν χθες, «είναι σαφώς “μη ισοδύναμη” των αναγκών της χώρας και της κοινωνίας και πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Εφαρμόζει μία ακραία νεοφιλελεύθερη, πράγματι ταξική, οικονομική πολιτική, ενάντια όμως στη μεσαία τάξη και στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Είναι παγιδευμένη μέσα στα ψέματα και τις ανέφικτες προεκλογικές υποσχέσεις».

Τέσσερις κινήσεις

Από το ΠΑΣΟΚ ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε τέσσερις κινήσεις: Πρώτον, να χορηγήσει άμεσα τα οικογενειακά επιδόματα των 650.000 δικαιούχων του ΟΓΑ. Δεύτερον, να μην υποχωρήσει από τις ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τρίτον, να ακυρώσει την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση και την αύξησή του στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Και τέταρτον, να κατατεθούν άμεσα οι προτάσεις του υπουργού Εργασίας για το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να πραγματοποιηθεί ο «αναγκαίος διάλογος».

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Μπριζόλες ή εκπαίδευση;

ipyxida.gr
Γράφει : Κέζα Λώρη

Σχετική εικόνα
Κάπου έχουµε µπερδευτεί µε τα ισοδύναµα. Ο όρος χρησιμοποιείται εσφαλμένα όταν η κυβέρνηση αναφέρεται στην εξεύρεση χρημάτων. Καταργεί τον έναν φόρο και επινοεί τον άλλον με το σκεπτικό ότι θα εισπράξει το ίδιο ποσό. Αρα αναφέρεται σε ισόποσα μέτρα και όχι σε ισοδύναμα.
Κάπου έχουμε μπερδευτεί και με τα μέτρα. Μιλώντας για «ισοδύναμα μέτρα» ή «ισόποσα μέτρα» η κυβέρνηση αναφέρεται σε ισόποσους φόρους. Τεράστια ανάλυση, επιπέδου «θα τα πάρουμε από τα μοσχάρια ή από τα μοσχαναθρεμμένα;», από τις μπριζόλες ή από την εκπαίδευση;
Η είσπραξη από τον αυξημένο φόρο προστιθέμενης αξίας στο μοσχάρι είναι ίσως ισόποση με αυτήν των σχολείων, όμως δεν έχει την ίδια δυναμική στην αγορά. Αν γινόταν πιο ακριβό το εισαγόμενο μοσχαρίσιο κρέας, οι καταναλωτές πιθανώς να στρέφονταν στα ντόπια κοτόπουλα. Αρα θα αυξανόταν η εγχώρια παραγωγή, και πάει λέγοντας.
Κάπου έχουμε μπερδευτεί με όλες αυτές τις εισπρακτικές ιδέες. Η λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα έχει δύο σκέλη και έχουμε κολλήσει στο ένα, στα έσοδα. Το άλλο το ξεχάσαμε. Οι κρατικές δαπάνες έχουν απίστευτα περιθώρια εξοικονόμησης. Ας μην ισχυριστεί κανείς ότι ψηφίστηκαν τόσα και τόσα μέτρα, ας μην πει ότι οι μισθοί μειώθηκαν στο κατώτατο όριο. Οι μισθοί δεν είναι το πρόβλημα.
Κατά την τελευταία πενταετία έχουν διατυπωθεί περί τις 50 προτάσεις για μείωση των δημοσίων δαπανών. Εχουν διατυπωθεί, δεν έχουν υλοποιηθεί. Σπατάλες γίνονται ακόμη, για τραπεζώματα, για προσωπική προβολή, για άσκοπες μετακινήσεις. Σπατάλες γίνονται με κατατμήσεις έργων ώστε να αποφεύγονται οι διαγωνισμοί. Σπατάλες γίνονται με παράνομες προσλήψεις και καταχρηστικά επιδόματα. Σπατάλες γίνονται με νεανικές συντάξεις.
Υπάρχουν, λοιπόν, ισόποσα ισοδύναμα στην καθημερινότητα της δημόσιας διοίκησης. Το παράδειγμα με τις σφραγίδες είναι ενδεικτικό. Το υπουργείο Παιδείας άλλαξε όνομα δύο φορές εφέτος. Τον Ιανουάριο ονομάστηκε «Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων», τον Σεπτέμβριο μετονομάστηκε σε «Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων». Υπολογίστηκε ότι για να αλλάξουν τα λογότυπα, τα τυπωμένα έγγραφα και οι σφραγίδες χρειάστηκε τεράστιο κονδύλι. Η κυβέρνηση θεώρησε το τεράστιο κονδύλι κανονικό, αλλά σύνολο δαπανών δεν παρουσίασε.
Ολα τούτα είναι χιλιοειπωμένα. Οπως και για τον στρατό. Τι είναι ο στρατός; Ενα κλειστό σύστημα όπου ο ένας μαζεύει τις γόπες, ο άλλος καθαρίζει τουαλέτες και όλοι μαζί παχαίνουν τρώγοντας κρουασάν στο καψιμί. Πριν από λίγα χρόνια είχε προταθεί να κλείσουν 30 στρατόπεδα ώστε να εξοικονομηθούν περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Θα αποκαλύψουμε σήμερα, αποκλειστικά βεβαίως, τους στρατηγικούς, γεωπολιτικούς λόγους που απέκλεισαν το ενδεχόμενο. Ο σουβλατζής που έχει μαγαζί απέναντι από το στρατόπεδο πήγε στον βουλευτή του νομού και είπε ότι τα φανταράκια κάνουν κατανάλωση σε γύρο.
Κι άλλα χιλιοειπωµένα. Για τα ενοίκια που πληρώνει το κράτος ενώ τα κρατικά ακίνητα σαπίζουν ή χαρίζονται. Το παράδειγμα του καπνεργοστασίου Κεράνη στον Πειραιά είναι το πιο χαρακτηριστικό.
Δαπανήθηκαν χρήματα για να ανακαινιστεί και να εγκατασταθεί στον Κεράνη το υπουργείο Οικονομικών. Οι υπάλληλοι είπαν ότι είναι μακριά από το κέντρο και δεν διαθέτει χώρο στάθμευσης. Κατόπιν σχεδιάστηκε να πάει εκεί το υπουργείο Πολιτισμού. Οι υπάλληλοι είπαν ότι το κτίριο έχει αμίαντο, κάτι που αποδείχθηκε ανυπόστατο. Κατόπιν προτάθηκε να πάνε εκεί τα δικαστήρια του Πειραιά. Αντέδρασαν τοπικοί παράγοντες που θέλουν τα δικαστήρια στο κέντρο της πόλης.
Οσα περιγράφουμε στην άνωθεν παράγραφο, δηλαδή τα τσαλίμια των υπαλλήλων και η ατολμία των υπουργών, χρέωσαν τους φορολογούμενους με περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Τι περιμένουμε από την κυβέρνηση σε περίπτωση που όλα αυτά ακουστούν σε συζήτηση για τα «ισοδύναμα»; Θα πει ο ένας «Τι κάνουμε με τον Κεράνη;». Θα πει ο άλλος «Ασε το κτίριο και τις μετακομίσεις. Βάλε κι άλλον φόρο στον καπνό». Τα εύκολα δηλαδή. * Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015
Via : www.tovima.gr

Οι δύο όψεις της Ευρώπης

efsyn.gr

Η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης προωθήθηκε και με το επιχείρημα για την ανάγκη υπέρβασης των παραδοσιακών ισχυρών πόλων.
Μια ήπειρος, η οποία θα είχε ως βασική αρχή την κοινωνική σύγκλιση, εμφανίστηκε ως η ιδανική εναλλακτική διέξοδος σε ένα σύστημα που επιβίωνε βασισμένο σε εύθραυστες ισορροπίες. Θα ήταν μια απάντηση βασισμένη στην πολιτισμική συνύπαρξη και την αλληλεγγύη.
Η πραγματικότητα όμως αποδείχτηκε πολύ πιο σκληρή από τις διακηρύξεις των πρωτοπόρων «οραματιστών».
Η Ευρώπη σήμερα περνά διαφορετικές κρίσεις, πολυεπίπεδες και σύνθετες. Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει είναι η διαχείριση των τεράστιων προσφυγικών κυμάτων, που είναι αποτέλεσμα πολεμικών συγκρούσεων, ασύμμετρων νέων παραγόντων ανατροπής των δεδομένων ή γεωπολιτικών ανακατατάξεων με την άμεση είτε την έμμεση συμμετοχή των μεγάλων διεθνών ή ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Οι προτεινόμενες λύσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα οι φτωχότερες χώρες της περιφέρειας να επωμίζονται τα βάρη, ενώ οι χώρες του κέντρου να επιχειρούν να πετάξουν από πάνω τους κάθε πολιτική ευθύνη.
Την ημέρα που τουλάχιστον έξι προσφυγόπουλα έβρισκαν τον θάνατο στο Αιγαίο στην προσπάθειά τους να βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ερχόταν στο φως η έκθεση μεγάλου ερευνητικού ινστιτούτου της Ευρώπης σχετικά με την τύχη των ανθρώπων που ορίζουν τις τύχες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τα ευρήματα, ιδιαίτερα αποκαλυπτικά: οι επίτροποι της δεύτερης θητείας του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αφού θήτευσαν «επιτυχώς» στο πεδίο όπου συγκρούονται συμφέροντα και «λόμπι», ανταμείφθηκαν για τις υπηρεσίες τους και ανέλαβαν επιτελικές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος σήμερα θητεύει σε 22 διαφορετικές θέσεις!
Τα δύο πρόσωπα της Ευρώπης, τα πνιγμένα παιδιά στη Μεσόγειο από τη μια και οι «χρυσοί» ευρωκράτες από την άλλη, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι τα ιδρυτικά οράματα της Ενωσης όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν, αλλά ακολουθούν τον κανόνα του νεοφιλελεύθερου δόγματος: οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι, ενώ οι φτωχοί και κατατρεγμένοι παλεύουν για την επιβίωσή τους.
Μέγιστη ανάγκη λοιπόν είναι μια επανεκκίνηση ή μάλλον επαναθεμελίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα πραγματικά συμφέροντα των λαών της.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Οι γκρίζες ζώνες της ενημέρωσης...

του Γιάννη Παντελάκη , protagon.gr
Γιάννης Παντελάκης 
Τι ακριβώς συνέβη με τις συζητήσεις που είχε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, με Έλληνες υπουργούς; Η απάντηση δεν είναι μια αλλά περισσότερες, παρότι αφορά το ίδιο θέμα. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν την κυβέρνηση, αυτό που έχει σημασία από αυτές τις συναντήσεις είναι η φράση του κ.Ντομπρόβσκις ότι «η συνεργασία Ελλάδας-δανειστών είναι σε σωστή πορεία». Άλλα μέσα ενημέρωσης που δεν φημίζονται για τη συμπάθειά τους προς την κυβέρνηση, είχαν διαφορετική εκτίμηση και πρόταξαν τη «σκληρή στάση που κράτησε ο αντιπρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις επαφές του με υπουργούς της κυβέρνησης».
        
Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό. Υπάρχουν εκατοντάδες ανάλογα και πιο ειδικού βάρους φαινόμενα στην καθημερινή ειδησεογραφία, όπου γίνεται φανερό πως ο πολίτης-τηλεθεατής, αναγνώστης ή ακροατής δεν μαθαίνει μια αλήθεια, αλλά πολύ περισσότερες ανάλογα με την πολιτική ή κομματική στόχευση πολλών ΜΜΕ. Το αποτέλεσμα της πολύχρονης αυτής πραγματικότητας, την οποία ακολουθούν τα ΜΜΕ και η οποία δεν ξεχωρίζει την είδηση από το σχόλιο, έχει αρχίσει και φαίνεται .

Τα ΜΜΕ στην πλειονότητά τους έχουν χάσει μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας, ενώ και η οικονομική κατάρρευση πολλών από αυτά δεν είναι άσχετη από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν. Προτάσσοντας τα γεγονότα όχι με τις αναγκαίες δόσεις αντικειμενικότητας, αλλά προβάλλοντας τα γεγονότα μέσα από τον δικό τους παραμορφωτικό φακό.
        
Αν το θέμα αφορούσε αποκλειστικά τα Μέσα, μάλλον θα είχε και περιορισμένο ενδιαφέρον. Αφορά ωστόσο ολόκληρη την κοινωνία, αφού από αυτά ενημερώνεται και παράλληλα διαμορφώνει γνώμη και άποψη, οι οποίες στη συνέχεια «μεταφράζονται» σε συγκεκριμένη ψήφο. Αφορά, δηλαδή, την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας. Τα Μέσα δεν -θα έπρεπε να-είναι αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην πολιτική μας συμπεριφορά. Άρα, έχουν παρεμβατικό ρόλο στην ίδια την δημοκρατία.
       
Αφορμή για όλα αυτά, η δημοσιοποίηση μιας έρευνας από το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν είδε το φως της δημοσιότητας από πολλά Μέσα και αυτό ήταν αναμενόμενο. Τα αποτελέσματά της έρευνας δεν έβγαλαν κάτι για τα οποία τα ΜΜΕ θα πρέπει να είναι υπερήφανα. Σύμφωνα με αυτήν, στη διάκριση της είδησης από το σχόλιο, το 74,4 % των εφημερίδων δεν τηρούν επαρκώς τον συγκεκριμένο κανόνα (της διάκρισης), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους τηλεοπτικούς σταθμούς φτάνει στο 68,6%.
       
Τι μας δείχνουν τα αποτελέσματα αυτά; Πως πολλά Μέσα, αποφεύγουν να παραθέσουν την είδηση ως έχει, ώστε ο πολίτης να αποκτήσει την πρωταρχική πληροφορία και να την επεξεργαστεί ανάλογα με τους δικούς του αξιακούς κανόνες και παραμέτρους. Την περιπλέκουν με τη δική τους οπτική (πίσω από την οποία υπάρχει σκοπιμότητα) και έτσι εύκολα μπορεί κάποιος να μιλήσει για παραπληροφόρηση, αφού ο πολίτης θα μάθει για μια διαφορετική «αλήθεια». Συμβαίνει το παράδοξο δηλαδή, οι αλήθειες ακόμα και για αντικειμενικά γεγονότα να είναι περισσότερες από μια.
           
Προσπαθώντας να γράψω αυτό το κομμάτι, άκουσα από δύο διαφορετικά τηλεοπτικά κανάλια τα δελτία ειδήσεων. Δεν κατάλαβα τι ακριβώς συνέβη στις Βρυξέλλες στη Συνάντηση Κορυφής για τους πρόσφυγες.

Πέτυχε πράγματι η κυβέρνηση αυτά που είπε ο Τσίπρας και σχεδόν υιοθέτησε ένα κανάλι; Ή μήπως η συμφωνία είναι γεμάτη «γκρίζες ζώνες» όπως είπε ένα άλλο;

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Τι αλλάζει τώρα στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

της Ρούλας  Σαλούρου , euro2day.gr

Αποτέλεσμα εικόνας για ασφαλιστικο
Μετά το μπλόκο των θεσμών και την αποστασιοποίηση από το πόρισμα των Σοφών, στο υπ. Εργασίας αναθεωρούν τις προτάσεις. Πού έβγαλαν κάρτα οι δανειστές. Γιατί επανεξετάζεται και η συγχώνευση της επικουρικής στην κύρια. «Σώζεται» για την ώρα ο ΟΓΑ.

Στοιχεία εμπλοκής παρουσιάζει το ασφαλιστικό, παρότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και στα μέσα Νοεμβρίου η κυβέρνηση όχι μόνο πρέπει να έχει διαμορφώσει την πρότασή της, αλλά και να έχει πείσει τους θεσμούς ότι το δημοσιονομικό και αναλογιστικό αποτέλεσμα είναι αυτό που επιτρέπει στο σχέδιο να φθάσει μέχρι τη Βουλή. Και βέβαια, εντός του χρονοδιαγράμματος που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές, και δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα τέλη Νοεμβρίου, θα πρέπει το οριστικό σχέδιο να περάσει και από το κοινοβούλιο.
Αν και η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ευρύ κοινωνικό διάλογο με εκπροσώπους κομμάτων και φορέων, εντός της εβδομάδας αναμένεται να αναλωθεί στη συζήτηση μέσα στα όργανα του κόμματος, προκειμένου να καθοριστεί η τελική της πρόταση, που θα μπορεί να συγκεράσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις με την κομματική γραμμή.
Υπό τον φόβο να απορριφθεί η μεταρρύθμιση -είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό- και εντός Νοεμβρίου να ψηφιστούν από τη Βουλή σκληρά μέτρα όπως ο τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ, η δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο ΝΑΤ, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και η μεγαλύτερη αναλογικότηταμεταξύ εισφορών και συντάξεων, χωρίς κοινωνικά αντίμετρα ή πρόνοιες για την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου.
Ο φιλόδοξος στόχος είναι να παρουσιάσει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ένα τεχνικά τεκμηριωμένο νομοσχέδιο που θα οδηγεί σε ένα κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Το οποίο βέβαια θα "κουμπώνει" με τις δεσμεύσεις για δημοσιονομική προσαρμογή τουλάχιστον 1,9% του ΑΕΠ έως το 2018 και θα ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, χωρίς τα... ασφαλιστικά βαρίδια του παρελθόντος.
Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και των ταμείων δηλώνουν αδυναμία υλοποίησης βασικών παραμέτρων όπως ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Και οι θεσμοί ζητούν εδώ και τώρα, απόλυτα κοστολογημένα μέτρα, ενώ δεν καλοβλέπουν το σχέδιο Κατρούγκαλου για κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης, που στην πράξη ανατρέπει την όποια προσπάθεια για αναλογικότερη σχέση εισφορών - παροχών.
Το όλο εγχείρημα του υπουργείου Εργασίας στηρίζεται σε τρεις άξονες.
Ο πρώτος, αφορά στους ήδη συνταξιούχους και ακουμπά στη μνημονιακή υποχρέωση για περικοπές συντάξεων που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας κινούνται μεταξύ 700 και 900 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου περιλαμβάνει τον επανυπολογισμό πάνω από 4 εκατ. συντάξεων, κύριων και επικουρικών, βάσει νέων ποσοστών αναπλήρωσης, τα οποία θα είναι χαμηλότερα από το 80% των συντάξιμων αποδοχών. Το εγχείρημα κρύβει νομικά κωλύματα, ενώ σύμφωνα με στελέχη των ασφαλιστικών οργανισμών είναι και τεχνικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι μεγάλες, ενώ εκτιμούν ότι το μαχαίρι θα φθάσει βαθύτερα απ' ό,τι αρχικά είχε σχεδιάσει το υπουργείο, ακουμπώντας και συντάξεις σημαντικά κάτω από τα 1.000 ευρώ.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στο νέο σύστημα, που σύμφωνα με την πρόταση του κ. Κατρούγκαλου έχει να κάνει με τους νέους ασφαλισμένους. Θα αποτελείται από την Εθνική σύνταξη, η οποία θα κυμαίνεται στα 390 ευρώ, θα είναι κοινή για όλους, θα καταβάλλεται σε όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης και θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία ενώ θα συμπληρώνεται από την ανταποδοτική σύνταξη,βάσει των εισφορών του εργαζόμενου και του εργοδότη. Αυτή θα υπολογίζεται σύμφωνα με τα έτη ασφάλισης και ένα κυμαινόμενο ποσοστό αναπλήρωσης, αντιστρόφως ανάλογο με τις συντάξιμες αποδοχές. Ήτοι, οι υψηλότερες αποδοχές θα οδηγούν σε χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης.
Η "εσωτερική" κριτική που ασκείται στον δεύτερο αυτό άξονα αφορά στο αν η κυβέρνηση της αριστεράς θα εισάγει κεφαλαιοποιητικά στοιχεία στο σύστημα, εάν δηλαδή θα μετατρέψει το σημερινό σύστημα, που είναι σύστημα καθορισμένων παροχών, σε σύστημα ατομικών λογαριασμών με νοητή κεφαλαιοποίηση,καθορισμένων εισφορών. Η κριτική από τους εκπροσώπους των δανειστών όπως ασκήθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες αφορά στην ανατροπή της αναλογικότητας του νέου συστήματος, υπέρ των χαμηλόμισθων και εις βάρος των υψηλόμισθων.
Στην πράξη, η κριτική αυτή που έρχεται από τους εκπροσώπους των θεσμών και εκτιμάται ότι μπορεί να ανατρέψει τον συνολικό σχεδιασμό της κυβερνητικής προσπάθειας, θεωρεί ότι η ύπαρξη σταθερής βασικής σύνταξης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, σε συνδυασμό με τη διαφοροποίηση των ποσοστών αναπλήρωσης εις βάρος των υψηλόμισθων ανατρέπει την όποια προσπάθεια για ανταποδοτικότερη σχέση εισφορών - παροχών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα, σε σχέση με αυτή που εισαγάγει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ο νόμος 3863 του 2010. Πρόκειται για τον γνωστό νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, σύμφωνα με τον οποίο το ποσοστό αναπλήρωσης είναι ίδιο για όλους, με βάση πάντα τα έτη ασφάλισης. Η ανταποδοτικότητα, σύμφωνα με τους θεσμούς, ανατρέπεται, γιατί η βασική σύνταξη παραμένει σταθερή, με αποτέλεσμα κάποιος με συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ και 35 έτη ασφάλισης να απολαμβάνει τελικά σύνταξη 818,5 ευρώ, ήτοι ποσοστό αναπλήρωσης 81,85%, όταν ασφαλισμένος για τα ίδια χρόνια, με συντάξιμο μισθό 3.500 ευρώ λαμβάνει τελικά σύνταξη 1.964,7 ευρώ, με ποσοστό αναπλήρωσης 56,13%. Η σχέση αυτή θα ανατραπεί ακόμη περισσότερο, στην περίπτωση που επικρατήσει η πρόταση του υπουργού Εργασίας για σταθερή Εθνική σύνταξη και κλιμακωτό ποσοστό αναπλήρωσης.
Ο τρίτος άξονας αποτελεί σχεδόν... ανεξερεύνητο πεδίο, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τον τρόπο μετάβασης από το παλαιό σύστημα στο νέο, ενώ αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα "ποιος θα πληρώσει το κόστος μετάβασης;". Η κυβέρνηση θα πρέπει εδώ να αποφασίσει εάν η επιβολή ενός νέου φόρου-πόρου θα μπορούσε να δώσει τις απαντήσεις που χρειάζονται...
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεύτερες σκέψεις κυριαρχούν και αναφορικά με το μέλλον της επικουρικής σύνταξης, με ένα από τα νέα σενάρια να θέλει τη διατήρησή της ως αυτόνομου κλάδου, χωρίς την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος αλλά με μειώσεις.
Αυτόνομος εξετάζεται να διατηρηθεί και ο ΟΓΑ, με μειώσεις όμως στις καταβαλλόμενες βασικές συντάξεις και αυξήσεις εισφορών.
 

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Με τριπλή στήριξη και μια Ελληνο-Γαλλική Διακήρυξη ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Ολάντ στην Αθήνα

huffingtonpost.gr
HOLLANDE GREECE 
Με μηνύματα τριπλής στήριξης προς την Ελλάδα και μια Ελληνο-Γαλλική Διακήρυξη συνεργασίας, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η διήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα.
Χρέος
Ο Γάλλος πρόεδρος και τις δύο ημέρες, ανέδειξε έντονα σε όλους τους τόνους το το θέμα του ελληνικού χρέους. Άλλωστε άρτι αφιχθείς, δήλωσε: «Νέες παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους είναι απαραίτητες για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Επιθυμία μου είναι να προχωρήσουμε σ’ αυτό το θέμα, ώστε να γίνει ελάφρυνση του χρέους για την οικονομία. Αυτό αποτελεί τμήμα της συνολικής απόφασης».
Κόκκινα δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών
Ένα άλλο ζωτικής σημασίας ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι το θέμα των κόκκινων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Θέμα που αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών αυτή τη στιγμή.
Ένα θέμα που ανέδειξε ο πρωθυπουργός -κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο μάλιστα- λέγοντας ότι «δεν θα γίνουμε αρένα κατασχέσεων», έχοντας δίπλα του τον κ. Ολάντ, ο οποίος συμφώνησε ότι υπάρχει πρόβλημα και πρότεινε το θέμα να συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup.
«Υπάρχει πρόβλημα με τα δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση, οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να το συζητήσουν», τόνισε ο κ. Ολάντ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, ανοίγοντας ουσιαστικά την πολιτική διαπραγμάτευση που επιδιώκει για το θέμα η Αθήνα. Μάλιστα, ο κ. Ολάντ επανήλθε λίγο αργότερα στο θέμα και από το βήμα της ελληνικής Βουλής, τονίζοντας ότι πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup. «Πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα για μια στέγη», είπε χαρακτηριστικά στο κοινοβούλιο.
Ανακεφαλαιοποίηση
«Η Γαλλία θα παρακολουθεί το θέμα στενά» ανέφερε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αναδεικνύοντας και αυτό το ζήτημα.
Ελληνο-Γαλλική Διακήρυξη
Τέλος, ανέδειξε ιδιαίτερα το θέμα των επενδύσεων, με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπογράφουν την Ελληνο-Γαλλική Διακήρυξη, για συνεργασία σε τομείς των μεταρρυθμίσεων, των οικονομικών και επενδυτικών ανταλλαγών, της προσφυγικής κρίσης και της εκπαίδευσης.
ΟΙ δύο άνδρες όρισαν δύο συντονιστές, που θα αναζητήσουν κοινούς τομείς ενδιαφέροντος για επενδύσεις και αυτοί θα είναι ο υφυπουργό Εσωτερικών Δημήτρη Μάρδα και ο Γενικός Επιθεωρητής επενδύσεων της Γαλλίας, Λουϊ Σβάιτσερ. 

Ο σκοπός είναι να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 μία συνάντηση για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Σταθάκη.
Στην Κοινή Διακήρυξη αναφέρεται επίσης ότι η Αθήνα ζήτησε από τη Γαλλία να συμβάλλει στη δημιουργία ενός ταμείου διαχείρισης κρατικής περιουσίας στο πλαίσιο των συμπερασμάτων της ομάδας εργασίας για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, βασιζόμενη και στη τεχνογνωσία της Γαλλικής Υπηρεσίας Κρατικών Συμμετοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες η γαλλική πλευρά δεν έθεσε θέμα συμμετοχής στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις αλλά πρόταξε ενδιαφέρον απόκτησης του managment και όχι πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.
Το Παρίσι έχει εκφράσει την επιθυμία επίσης να βοηθήσει την Αθήνα στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, κάτι που θα λάβει χώρα «υπό την ομπρέλα» της τεχνικής βοήθειας που θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο γαλλικός οργανισμός «Expertise France» έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και μπορεί να βοηθήσει σε τομείς όπως η βελτίωση της διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού. Έμφαση θα δοθεί επίσης στη μεταρρύθμιση του φορολογικού μηχανισμού.
Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία στην εκπαίδευση, ο κ. Ολάντ ανακοίνωσε τη δημιουργία Ταμείου Κινητικότητας της ελληνικής νεολαίας. Το Ταμείο αυτό, ύψους 250.000 ευρώ ετησίως, θα επικεντρωθεί στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια για ενίσχυση της επιμόρφωσης στην Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού.
Τέλος, η Γαλλία δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης. Το Παρίσι θα εξουσιοδοτήσει έναν αστυνομικό σύνδεσμο για συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ώστε να προχωρήσει η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα, ενώ θα συνδράμει και με εμπειρογνώμονες στον Frontex και στην EASO. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες εκφράζουν την υποστήριξή τους για την «προοδευτική» ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού συστήματος φύλαξης των συνόρων «με σεβασμό στην εθνική αρμοδιότητα».

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΔΗΜΑΡ για την επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας a la carte από την κυβέρνηση

Αποτέλεσμα εικόνας για dhmar
Η συνεχιζόμενη τακτική του Υπουργού Εργασίας για τη διαμόρφωση κλίματος βίαιης μεταβολής των αποδοχών των συνταξιούχων προς τα κάτω -ακόμη και όσων δικαιούνται ΕΚΑΣ-, η δήλωση του Υπουργού παιδείας για «επιβάρυνση των γονιών με πενταροδεκάρες» καθώς και η επιβολή ΦΠΑ 23% στα γηροκομεία, δείχνουν ξεκάθαρα πως ορισμένοι Υπουργοί έχουν κοινωνική ευαισθησία a la carte ανάλογα με το αξίωμα τους.
Ως βουλευτές με παλιότερες δηλώσεις τους για μέτρα δύσκολα, αλλά όχι τόσο επώδυνα, έκαναν λόγο περί κοινωνικής αναλγησίας και φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας. Τώρα αυτές οι δηλώσεις φαντάζουν πλέον τραγική ειρωνεία. Οι συνεχείς επικλήσεις αποφάσεων με δήθεν ταξικά κριτήρια υπέρ των φτωχότερων προκαλούν γέλια όταν φορολογούν μέσω ΕΝΦΙΑ ακόμη και από το πρώτο ευρώ και η φτωχοποίηση του λαού συνεχίζεται με ένταση όπως οι ίδιοι σχολίαζαν πριν πάρουν κυβερνητικούς θώκους.