Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Προς πρωτοβουλία Τσίπρα για απεμπλοκή

tvxs.gr

Βήμα απεμπλοκής είναι πιθανό να κάνει μέσα στις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το θρίλερ διαβουλεύσεων και διεργασιών που έχει ξεκινήσει από χθες τη νύχτα στην Ευρώπη με στόχο να υπάρξει συμφωνία έστω και στο «και πέντε».
 Κεντρο των διεργασιών αυτών αποτελούν οι Βρυξέλλες και βάση της όλης προσπάθειας γίνεται το νυτχτερινό μήνυμα Γιούνκερ, το οποίο φέρεται να απερρίφθη μεν από την κυβέρνηση αλλά ουδέποτε υπήρξε – επίσημη ή ανεπίσημη – τοποθέτηση επ αυτού από πλευράς Μαξίμου.
Το μήνυμα Γιούνκερ συνιστά, ουσιαστικά, πρόσκληση προς τον έλληνα πρωθυπουργό να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών με κάποιες αλλαγές, να εισηγηθεί «ναι» στο δημοψήφισμα και να υπάρξει μέσα στη συμφωνία αναφορά σε έναρξη της συζήτησης για το χρέος τον Οκτώβριο του 2015.
Οι πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι η πρόταση συζητείται, με την κυβέρνηση ωστόσο να δίνει ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην – κατά το δυνατόν - ρητή περιγραφή των βημάτων για το χρέος, αλλά και στην χρηματοδότηση. Ο πρωθυπουργός έχει αναβάλει όλες τις προγραμματισμένες για σήμερα συναντήσεις του, αναβλήθηκε και η ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ σύμφωνα με το Reuters ο Αλέξης Τσίπρας έχει ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι συζητά τη νέα πρωτοβουλία.
Εάν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ολοκληρωθούν στην θετική κατεύθυνση, δεν αποκλείεται να υπάρξει σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup μέχρι αύριο – ενδεχομένως και εντός της ημέρας -, ενώ οι προσπάθειες που καταβάλλονται απ’ όλες τις πλευρές έχουν στόχο να διαμορφωθούν νέα δεδομένα και συνθήκες επανεκκίνησης της διαπραγμάτευσης πριν από την αποψινή νύχτα, οπότε και εκπνέει το πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τις πληροφορίες εμπλέκονται κορυφαίοι κοινοτικοί παράγοντες, η κυπριακή πλευρά, ενώ ιδιαίτερα ενεργός είναι και ο ρόλος της πλευράς του Ευρωκοινοβουλίου κυρίως μέσω της διάσκεψης των προέδρων. Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και φέρεται να έχει αναλάβει νέο να προχωρήσει σε γύρο επαφών και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες – ανάμεσά τους και με την Άνγκελα Μέρκελ -, ενώ την επείγουσα έναρξη των συνομιλιών εντός της ημέρας και την παράταση του ελληνικού προγράμματος, έχει ήδη ζητήσει η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου.
Την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών απεμπλοκής στηρίζουν με δημόσιες παρεμβάσεις και οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικων Δημήτρης Μάρδας και άλλα κυβερνητικά στελέχη.
Το γερμανικό πρακτορείο DPA μετέδωσε επίσης ότι οι Βρυξέλλες ξεκινούν νέα προσπάθεια διαμεσολάβησης προκειμένου να ξαναρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές.

Γνώριμοι από τα παλιά

matrix24.gr

Απρόοπτη τροπή πήρε η επίσκεψη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου χθες στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό.
theoxaropoulos

Ο Θεοχαρόπουλος συνοδευόταν από τον νέο γραμματέα της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, Γιώργο Μπουλμπασάκο ο οποίος βγήκε… γνώριμος του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και οι δυο άνδρες έπιασαν τις ιστορίες για τα… παλιά. Βλέπετε, ο Μπουλμπασάκος ήταν μέλος του ΚΚΕ από το 1977 και αποχώρησε από τον Περισσό με την διάσπαση του κόμματος, στο 13ο Συνέδριο, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Έτσι, Κουτσούμπας και Μπουλμπασάκος είχαν μία κοινή πορεία περίπου 15 χρόνων και άρχισαν αμφότεροι να διηγούνται στον Θεοχαρόπουλο ιστορίες από τα παλιά. Και, εδώ που τα λέμε, επειδή η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ δεν επρόκειτο να βρουν κώδικα συνεννόησης για το δημοψήφισμα ποτέ, το πιο χρήσιμο στη συνάντηση ήταν το γεγονός ότι δύο παλιοί φίλοι και σύντροφοι βρήκαν την ευκαιρία να τα ξαναπούν…

Συνάντηση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ με τον Γ.Γραμματέα της Κ.Ε του ΚΚΕ

IMG_1990
Συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις. Στη συνάντηση παρών ήταν ο Γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Μπουλμπασάκος και το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου. Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε:
“Συναντηθήκαμε σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και συζητήσαμε για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για την χώρα και όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να μιλήσουν με ειλικρίνεια. Να πούμε αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος. Η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ με δεδομένες τις διαφορετικές προσεγγίσεις έχουν διατυπώσει με ειλικρίνεια τις απόψεις τους στην κοινωνία. Μπορεί να διαφωνούμε σε ορισμένα βασικά ζητήματα αλλά έχουμε καθαρές και ειλικρινείς θέσεις. Δεν είμαστε λίγο από όλα, δεν υποσχόμαστε τα πάντα στους πάντες και δεν αντιμετωπίζουμε τους πολίτες ως πελάτες.
Η χώρα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Οι ιδεολογικές εμμονών των εταίρων και η αναποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Όμως είμαστε απέναντι στο αδιέξοδο της ρήξης. Η δική μας θέση είναι θέση του αριστερού ευρωπαϊσμού, που δεν ταυτίζεται με τις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν την χώρα στην κρίση και τα μνημόνια.
Στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται πρέπει να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις ώστε να επιτευχθεί μια μεταβατική συμφωνία που θα λύνει το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας για το μεταβατικό διάστημα. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν ώστε άμεσα να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία.  Εμείς στη Δημοκρατική  Αριστερά επιμένουμε για την επίτευξη συμφωνίας.
Σε κάθε περίπτωση η θέση μας για το δημοψήφισμα είναι ξεκάθαρη χωρίς αμφισημίες. ΝΑΙ στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, ΝΑΙ στην λύση και ΟΧΙ στη ρήξη. Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε και την ευρωζώνη. Με το δικό μας ΝΑΙ θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι πιστεύουμε ακράδαντα σε μία Ευρώπη με κοινωνική συνοχή, πολιτική και οικονομική ενοποίηση και αλληλεγγύη. ΝΑΙ για να είμαστε στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. όταν θα γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές στην Ε.Ε..”

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

 
Συνεδρίασε εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, η οποία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία – 66% {οι δύο άλλες προτάσεις α) για “όχι στην αιώνια φτώχεια” και β) για “αποχή με πολιτική πρόταση από το  δημοψήφισμα” έλαβαν 22% και 12%, αντίστοιχα} είναι η εξής:
 “    Η Δημοκρατική Αριστερά πήρε ξεκάθαρη θέση για το δημοψήφισμα.
  • Η χώρα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν χρειάζεται δημοψήφισμα.
  • Η Βουλή όμως χθες αποφάσισε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με το οποίο διαφωνούμε.
  • Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: ΝΑΙ στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, ΝΑΙ στην ΛΥΣΗ και ΟΧΙ στη ρήξη. Οι ιδεολογικές εμμονών των εταίρων και η αναποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Όμως είμαστε απέναντι στο αδιέξοδο της ρήξης. Αυτή η θέση μας συνάδει με τις αρχές και προτάσεις μας όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η δική μας θέση είναι θέση της παράδοσης του αριστερού ευρωπαϊσμού, που δεν ταυτίζεται με τις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν την χώρα στην κρίση και τα μνημόνια. Είναι σύμφωνη με το αποτέλεσμα της πρόσφατης απόφασης του Συνεδρίου μας. Η τοποθέτηση μας συνοδεύεται με τη δική μας πολιτική πρόταση και όχι με το δημοψήφισμα που συσκοτίζει τις πολιτικές διαφορές και υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει φαινόμενα εθνικού διχασμού.
  • Τα Δημοψηφίσματα αποτελούν απαραίτητο εργαλείο δημοκρατικής και συμμετοχικής διαδικασίας στο στόχο για τη χειραφέτηση και μετεξέλιξη της κοινωνίας. Δεν μπορεί να αποτελούν εργαλείο εκβιαστικών και διχαστικών μηνυμάτων, που αντί να ενώνουν και να προχωρούν την κοινωνία, να λειτουργούν απλουστευτικά και επί της ουσίας συνθηματικά και πολωτικά με μόνο σκοπό να επιλύσουν πολιτικά αδιέξοδα.
  • Η Δημοκρατική Αριστερά ως υπεύθυνη δύναμη κάνει τις εξής προτάσεις για τις επόμενες ημέρες. Στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται πρέπει να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις ώστε να επιτύχουν μια μεταβατική συμφωνία μέχρι την Τρίτη. Η συμφωνία αυτή θα είναι εξ αντικειμένου μεταβατική και θα λύνει το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας για το μεταβατικό διάστημα, θα περιγράφει το αναπτυξιακό πακέτο και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους έως την εκπνοή του μεταβατικού διαστήματος. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν ώστε άμεσα να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία με ορίζοντα τριετίας, η οποία θα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και τα άλλα κράτη μέλη. Εμείς στη Δημοκρατική  Αριστερά επιμένουμε για την επίτευξη συμφωνίας.
Σε κάθε περίπτωση η θέση μας για το δημοψήφισμα είναι ξεκάθαρη χωρίς αμφισημίες. ΝΑΙ στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, ΝΑΙ στην ΛΥΣΗ και ΟΧΙ στη ρήξη.
Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε και την ευρωζώνη και δεν συναρτάται με τις δυσκολίες από τους υπάρχοντες πολιτικούς συσχετισμούς που εμμένουν στην πολιτική της λιτότητας. Ο αγώνας για την αλλαγή στην Ε.Ε θα είναι διαρκείας και θα ευοδωθεί με την ισχυροποίηση των προοδευτικών δυνάμεων και στις άλλες χώρες. Με το δικό μας ΝΑΙ θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι πιστεύουμε ακράδαντα σε μία Ευρώπη με κοινωνικό πρόσωπο, κοινωνική συνοχή, με θεσμική ολοκλήρωση της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης με δημοκρατικούς κανόνες, ευελιξία, ανοχή και αλληλεγγύη. ΝΑΙ για να είμαστε στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. όταν θα γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές στην Ε.Ε..”
 Το κείμενο “όχι στην αιώνια φτώχεια” που έλαβε 22% είναι το εξής:
“Η κυβέρνηση απευθύνεται, υπό τις παρούσες συνθήκες, στον ελληνικό λαό, στο πλαίσιο του Συντάγματος, προκειμένου αυτός κυρίαρχα να αποφασίσει, να καταψηφίσει ή να υπερψηφίσει την πρόταση των θεσμών, με εκπεφρασμένη τη θέση της για παραμονή της χώρας στο ευρώ, όπως αυτή δηλώθηκε από τον Πρωθυπουργό.
Η κυβέρνηση οφείλει με κατηγορηματικό τρόπο και με σαφήνεια να δηλώσει ότι το όχι στα μέτρα των θεσμών σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί  με έξοδο της Χώρας από το ευρώ και την ευρωζώνη.
Η πρόταση των θεσμών, όπως αυτή έχει δημοσιοποιηθεί και κρίνεται στο δημοψήφισμα, πρέπει να καταψηφιστεί.
Το ΟΧΙ δεν είναι άρνηση για  μια συμφωνία με τους εταίρους στην οποία πρέπει οπωσδήποτε να καταλήξουμε.
Το ΟΧΙ σημαίνει άρνηση σε μέτρα δοκιμασμένα υφεσιακά και αναποτελεσματικά που δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση. Η χώρα δεν χρειάζεται επί πλέον μέτρα λιτότητας. Χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, ρύθμιση του χρέους για να γίνει βιώσιμο, και ένα γενναίο αναπτυξιακό πακέτο.
Το ΟΧΙ υπηρετεί την Ευρώπη του διαφωτισμού, της αλληλεγγύης και των λαών της.
Οι εταίροι έστω και την ύστατη  στιγμή οφείλουν να αρθούν στο ύψος των ιστορικών τους ευθυνών για να περιφρουρηθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να προχωρήσουν σε έντιμο συμβιβασμό.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης που κατατέθηκαν με την υπογραφή του πρωθυπουργού, μπορεί να αποτελέσουν βάση συμφωνίας αν και κινούνται στο όριο των δυνατοτήτων και των αντοχών της ελληνικής κοινωνίας.”
ΑΛΕΒΙΖΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΑΡΑΒΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΓΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΖΑΨΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΖΟΡΚΑΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΙΝΤΖΙΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΤΗ ΔΩΡΑ
ΚΛΑΔΗ ΒΑΡΒΑΡΑ
ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΟΥΤΡΟΥΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΙΧΑΛΑΚΕΑ ΑΘΗΝΑ
ΠΑΛΑΜΑΡΙΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΚΟΠΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΧΕΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 Το κείμενο “αποχή με πολιτική πρόταση από το  δημοψήφισμα” που έλαβε 12% είναι το εξής:
“Ερωτηματικά δημιουργούνται γύρω από το δημοψήφισμα που αποφάσισε η Ελληνική Βουλή.
Το δημοψήφισμα έρχεται για να αποτελέσει λύση σε συγκεκριμένα αδιέξοδα τόσο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ιδεοληπτικής εμμονής των εταίρων;
Ποιο είναι το σχέδιο που αντιπροτείνεται και στη μία και στην άλλη επιλογή;
Ποιο είναι επί της ουσίας το διακύβευμα από το στιγμή που δεδηλωμένα δεν υπάρχει σχέδιο πλέον στο τραπέζι για να ψηφιστεί την επομένη Κυριακή;
Θεωρείται η ελληνική Πρόταση πιο ρεαλιστική ακόμα και με τα έντονα υφεσιακά στοιχεία που αυτή περιλάμβανε; Και αν ναι, γιατί δεν αποτελεί αυτή το ζητούμενο έγκρισης του δημοψηφίσματος;
Το Δημοψήφισμα έρχεται να επιλύσει το πραγματικό πρόβλημα και το αδιέξοδο της χώρας σήμερα;
«Αντίπαλος» είναι οι δανειστές και απέναντι σε αυτούς, ο λαός και οι πολιτικές του δυνάμεις δεν πρέπει να διχαστούν, ως συνήθως γίνεται, γιατί θα είναι εις βάρος της κοινωνίας και της χώρας.
Τα Δημοψηφίσματα αποτελούν απαραίτητο εργαλείο δημοκρατικής και συμμετοχικής διαδικασίας στο στόχο για τη χειραφέτηση και μετεξέλιξη της κοινωνίας. Δεν μπορεί να αποτελούν εργαλείο εκβιαστικών και διχαστικών μηνυμάτων που αντί να ενώνουν και να προχωρούν την κοινωνία, να λειτουργούν απλουστευτικά και επί της ουσίας συνθηματικά και πολωτικά με μόνο σκοπό να επιλύσουν πολιτικά αδιέξοδα.
Αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένα νέο δίπολο, προσχηματικού χαρακτήρα και γίνεται προσπάθεια να εγκλωβιστούν σε αυτό ένθεν και ένθεν δυνάμεις αριστερές και φιλοευρωπαϊκές.
Η Δημοκρατική Αριστερά βλέπει και θεωρεί πάντα την Ευρώπη το κατεξοχήν πεδίο δράσης κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων και η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Ο αγώνας για την αλλαγή της Ε.Ε. θα είναι διαρκείας και θα ευοδωθεί με την ισχυροποίηση των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων και στις άλλες χώρες. Η πάγια θέση μας για ολοκλήρωση της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της Ευρώπης είναι πλέον επίκαιρο ζητούμενο, ίσως περισσότερο από ποτέ.
Για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί η Δημοκρατική Αριστερά να μετέχει στην νομιμοποίηση του δημοψηφίσματος αυτού και προτείνει απoχή από τη διαδικασία.”
 ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΙΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΚΩΛΕΤΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΡΩΜΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ ΆΡΗΣ
ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΘΡΑΣΟΣ

"Όχι" στη συμφωνία - "Ναι" στην Ενωμένη Ευρώπη

άρθρο της Μαρίας Γιαννακάκη στο tvxs.gr
11693199 880572315369663 1365534033 n
Η Ευρώπη, τέκνο του Διαφωτισμού, αποτέλεσε κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα, κατάκτηση των ευρωπαϊκών λαών. Προπύργιο και λίκνο των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, του Κράτους Δικαίου, της αλληλεγγύης των λαών, της δημοκρατίας, αποτελεί το κοινό μας σπίτι, παρά τις διαφορετικές πολιτιστικές και κοινωνικές αφετηρίες μας. Το κοινωνικό οικοδόμημα της Ευρώπης παγίωσε και αποκρυστάλλωσε την έννοια του κοινωνικού κράτους, οι ιδρυτικές αρχές και αξίες των οραματιστών της, παρά τις εγγενείς διαφοροποιήσεις των κρατών εντός της, αποτέλεσαν οδηγό και πυξίδα προς το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πού βρισκόμαστε όμως σήμερα ως προς αυτό το στόχο;
Ο στόχος της ολοκλήρωσης, όπως αυτός αποτυπώνεται με την παράλληλη διεύρυνση και εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πήρε λάθος δρόμο. Η διαμόρφωση του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων εντός της Ευρώπης και η επικράτηση συγκεκριμένων στρατηγικών επιλογών τους, έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση ακραίων νεοφιλελεύθερων πρακτικών, που επιδρούν στην ποιότητα ζωής των ευρωπαϊκών λαών, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο. Ακολουθήθηκαν, από τους έχοντες την πολιτική πρωτοκαθεδρία, μονεταριστικές πολιτικές και ακραιφνώς νεοφιλελεύθερες στρατηγικές, τα αποτελέσματα των οποίων πόρρω απέχουν από τις έννοιες και τα προτάγματα των ιδρυτών και οραματιστών της Ευρώπης των λαών, της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Η Ένωση απέτυχε να προχωρήσει τους δύο πυλώνες της ολοκλήρωσης ισόρροπα. Η εμβάθυνση, το ποιοτικό χαρακτηριστικό της ολοκλήρωσης, μπήκε σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τη διεύρυνση –ποσοτικό χαρακτηριστικό. Ακολουθήθηκε μια πλήρως ανισοβαρής τακτική η οποία οδήγησε σε αυτό που σήμερα παρατηρούμε, μια διόγκωση του αριθμού των κρατών – μελών, χωρίς να υπάρχουν τα στέρεα, αναλόγως εξελιγμένα θεμέλια για να τη στηρίξουν. Προτάχθηκε ο αμιγώς μονεταριστικός παράγων «κοινό νόμισμα» ως τελεολογικός, χωρίς υιοθέτηση πολιτικών που να βασίζονται στην ανάπτυξη και την αναδιανομή και που να έχουν ουσιαστικό στόχο την προώθηση ποιοτικών ενοποιητικών δράσεων μεταξύ των διαφορετικών παραγωγικών δυνατοτήτων των ευρωπαϊκών κρατών.
Αυτό, όμως, δεν είναι αποτέλεσμα ούτε της θείας βούλησης ούτε κάποιας μυστικιστικής νομοτέλειας. Είναι ζήτημα βαθύτατα πολιτικό, θέμα δομικών και πρακτικών λάθος επιλογών και επικράτησης πολιτικών, που στο θέατρο των παγκόσμιων αγορών επέλεξαν στρατηγικά να ακολουθήσουν ένα δρόμο παρεκκλίνοντα από αυτόν του στόχου του φεντεραλισμού και της ολοκλήρωσης, που γιγάντωσαν την αποθεσμοποίηση της Ένωσης και που αύξησαν, αντί να εξισώσουν, τις διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών.
Η Ελλάδα, ούσα κομμάτι του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, βρίσκεται σήμερα στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Αποτελεί παράδειγμα αποσάθρωσης των μονεταριστικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν, καθρέφτη των ουσιωδών αναπτυξιακών, παραγωγικών και θεσμικών διαφορών μεταξύ των κρατών, που ουδέποτε γεφυρώθηκαν, με ευθύνη των κυβερνήσεων επί σειρά δεκαετιών, αλλά εξίσου και του λάθος προσανατολισμού των ευρωπαϊκών ακολουθούμενων πολιτικών και στόχων.
Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι πολύ κρίσιμων αποφάσεων, που δεν μπορούν πλέον να μετατεθούν στο μέλλον. Αποτελεί κοινωνιολογική παραδοχή, πως οι νοοτροπίες αλλάζουν πιο αργά από τα δεδομένα, όμως το σημείο είναι κομβικό και οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν εκατέρωθεν θα σηματοδοτήσουν πολύ σημαντικές εξελίξεις, και για τη χώρα μας αλλά και για τον προσανατολισμό που η Ένωση θα κληθεί να ακολουθήσει εφεξής.
O ΣΥΡΙΖΑ, εκλεγμένος για να κυβερνήσει με σκοπό την αλλαγή πολιτικής ως προς το μείζον για τη χώρα ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους, κλήθηκε να διαπραγματευτεί, με βασικό πυλώνα την παραμονή της χώρας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Δεν απέφυγε τις παλινωδίες επί πέντε μήνες, απέτυχε να κερδίσει καλύτερους όρους και χρηματοδότηση στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, κάτι που παραδέχτηκαν και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Έχει εντός του στελέχη με αντιευρωπαϊκές θέσεις.
Δεδομένου του τεταμένου κλίματος των τελευταίων μηνών, της κοινωνικής αναταραχής, της ανθρωπιστικής κρίσης και της φτωχοποίησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού, παρατηρείται μια πολύ ανησυχητική κλιμάκωση ενός αντιευρωπαϊκού κλίματος, εν μέρει και λόγω της ρητορικής των προαναφερθέντων στελεχών, αλλά και της παλαιόθεν ενδημούσας, σε σεβαστό κομμάτι του κόσμου, λογικής του «ανάδελφου έθνους».
Από την άλλη, μέρος της ευθύνης φέρουν οι ηγέτιδες ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις που διαμορφώνουν την κοινοτική πολιτική. Με αφορμή την ελληνική κρίση, που δεν είναι μεμονωμένη αλλά δομική, έχουμε φτάσει σε μια πολύ καθοριστική στιγμή για το όλον ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σε στιγμές κρίσιμων αποφάσεων που δε δύνανται πλέον να μετατεθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με τη σύμπραξη και την καταστροφική στροφή των Σοσιαλδημοκρατών, έχουν προκαλέσει και συντηρούν την αποθεσμοποίηση στους κόλπους της Ένωσης. Εξωθεσμικά υπερσυντηρητικά Διευθυντήρια έχουν νομιμοποιηθεί από τις ανωτέρω δυνάμεις, αποκρυσταλλώνοντας με την ισχύ τους τις πολιτικές της λιτότητας, της ευημερίας των αριθμών και όχι των λαών της Ευρώπης. Είναι αναμφισβήτητη πλέον η μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών προς τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επί της ουσίας η θεσμική απαξίωσή τους στις συνειδήσεις των λαών.
Το εντεινόμενο χάσμα ανάμεσα στις χώρες Βορρά – Νότου λόγω της ελλιπούς εμβάθυνσης, η στρατηγική επιλογή της λιτότητας, η σταδιακή απώλεια θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, κατεύθυνση που έχει καταστεί εμμονική, κόντρα σε κάθε λογική περί ανθρώπινης ευημερίας και ανάπτυξης, έχει απομακρύνει τους πολίτες από τα κέντρα αποφάσεων, οι πολιτικές των οποίων αφορούν όμως πρώτα και κύρια τους ίδιους. Νιώθουν πως δεν έχουν πλέον κανέναν έλεγχο, κανέναν λόγο στη λήψη αποφάσεων, αφού η αποθεσμοποίηση και η αδυναμία πραγματικού κοινωνικού ελέγχου τους έχει μετατοπίσει στο περιθώριο, απέναντι σε κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας και εν γένει ιδρυτικών ευρωπαϊκών αξιών.
Η περίπτωση της Ελλάδας, προϊόν μεγάλων λαθών και δομικών ανεπαρκειών και της χώρας αλλά και της Ένωσης, έχει καταστεί κέντρο παγκόσμιου ενδιαφέροντος λόγω πιθανών οικονομικών επιπτώσεων. Για την Ευρώπη όμως, το διακύβευμα είναι πλέον υπαρξιακό και θα καθορίσει την πορεία που θα κληθεί να επιλέξει εφεξής.
Η κυβέρνηση, με όλα τα λάθη που έκανε στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, καλεί τον ελληνικό λαό να αποφασίσει ως προς το μέλλον του, πάνω σε μια προτεινόμενη συμφωνία της οποίας τα χαρακτηριστικά έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε για ένα πολύ μακρύ χρονικό διάστημα, εάν την αποδεχθούμε ως έχει. Μια συμφωνία, της οποίας τα χαρακτηριστικά και αποδεδειγμένα αποτελέσματα βαίνουν ενάντια σε κάθε λογική αλληλεγγύης, ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κοινωνικής ευημερίας και ανάπτυξης, που διέπουν τα θεμελιώδη ευρωπαϊκά κεκτημένα.
Αυτός ο δρόμος της άμεσης λαϊκής ετυμηγορίας, που δε θα διακυβεύει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αλλά θα καταστεί το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης σε αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και –επιτέλους- οριστική διευθέτηση του ζητήματος του χρέους, είναι ο ορισμός της άσκησης λαϊκής κυριαρχίας των ελλήνων πολιτών. Και οι πολίτες πρέπει σε αυτό το κομβικό σημείο να αποφασίσουν με νηφαλιότητα, μακριά από την πρωτοφανή και απροκάλυπτη τρομοκρατία που τα ΜΜΕ ασκούν από την πρώτη στιγμή της εξαγγελίας δημοψηφίσματος και την εντελώς απαράδεκτη στάση της αντιπολίτευσης, η οποία, επιλέγοντας να χαρακτηρίσει την ύψιστη αμεσοδημοκρατική διαδικασία ως «πραξικόπημα», αποδεικνύεται ανάξια των ευθυνών της και κινείται στα όρια της δημοκρατικής εκτροπής.
Το διακύβευμα την ερχόμενη Κυριακή δεν είναι μόνο η ανάσχεση της καταστροφικής ασκούμενης ευρωπαϊκής πολιτικής στη χώρα μας και η απόπειρα ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προοπτικής.
Ένα ισχυρό «όχι» προερχόμενο από έναν κυρίαρχο ευρωπαϊκό λαό θα γίνει, αναπόφευκτα και μπροστά στα μάτια όλων πλέον χωρίς υπεκφυγές, η αφορμή και το έναυσμα για μια συζήτηση που από καιρό έπρεπε να είχε αρχίσει και είναι υπαρξιακού για την Ευρώπη χαρακτήρα: Την επιστροφή στις ρίζες και το χαμένο της δρόμο, στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της και τον αταλάντευτο προσανατολισμό της στην ομοσπονδιοποίηση και ολοκλήρωση, με βάση τα κοινωνικά της κεκτημένα και το όραμα των ιδρυτών της.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΝΑΙ

του Θόδωρου Μαργαρίτη

Αποτέλεσμα εικόνας για θοδωροσ μαργαριτησ
Θα πράξουμε όπως ο Λ.Κύρκος και ο Ηλ.Ηλιου όταν το1978 δεν φοβήθηκαν να παραμείνουν μέσα στην βουλή -μαζί με την Δεξιά και το Κέντρο -υπέρ της ένταξης στην ΕΟΚ, ενώ στους δρόμους τότε οι διαδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ φώναζαν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».
Θα ασκήσουμε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να φοβόμαστε ότι απομακρυνόμαστε από την Αριστερά, όπως δεν φοβήθηκαν ο Μπ.Δρακόπουλος και ο Μ.Παρτσαλίδης μέσα στα στρατοδικεία της χούντας να ασκήσουν κριτική στην εισβολή των τανκς στην Πράγα.
Ξέρουμε ότι το ΝΑΙ μαζί με την ΝΔ είναι πιθανά για κάποιους ενοχλητικό αλλά και το ΟΧΙ μαζί με τους ΑΝΕΛ και την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είναι αποκρουστικό.
Θα υπερασπιστούμε την παράδοση του αριστερού ευρωπαϊσμού όπως την εξέφραζε ο Μ.Παπαγιαννάκης γιατί αποτελεί την σχέση της χώρας με την νεωτερικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πολιτισμό.
Θα συμπαραταχτούμε στις πλατείες –παρά τις διαφορές και τις επιφυλάξεις μας – με τον κόσμο του «Μένουμε Ευρώπη» γιατί η κυβέρνηση δεν οδήγησε την χώρα σε συμφωνία όπως θα θέλαμε και περιμέναμε.
Θα διεκδικήσουμε αλλαγές πολιτικών στην Ευρώπη σε αντιπαράθεση με τα νεοφιλελεύθερα σχέδια αλλά ΜΕΣΑ στο κοινό Ευρωπαϊκό πεδίο με συμμαχίες και σταδιακά βήματα και όχι με ρήξη και απομονωτισμό.
Δεν θα υποκύψουμε στον λαϊκισμό, στις κάλπικες υποσχέσεις, στην παραπλάνηση για τα ψηφαλάκια
Είμαστε και θα είμαστε η δημοκρατική, ανανεωτική και ευρωπαιστική Αριστερά!

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ: “Η ΧΩΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ”

1713393
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ δήλωσε μεταξύ άλλων: «η χώρα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Χρειάζεται να κυβερνηθεί υπεύθυνα από μία κυβέρνηση που μόλις πριν 5 μήνες πήρε νωπή λαϊκή εντολή.  Όταν υπάρχουν σοβαρά διλήμματα αυτά δεν μπορούν να λυθούν με μία δημοψηφισματική λογική. Οποιοδήποτε ερώτημα σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα ερμηνευθεί εξ αντικειμένου ως ερώτημα παραμονής ή όχι στην ευρωζώνη. Η αβεβαιότητα θα συνεχισθεί αντί να τερματιστεί. Η κυβέρνηση μόλις πριν 5 μήνες πήρε ξεκάθαρη εντολή για λύση εντός Ε.Ε. και ευρωζώνης με πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση και όχι για ρήξη. Όταν κυβερνάς δεν πρέπει να εγκλωβίζεσαι αλλά πρέπει να προσαρμόζεσαι με βάση τις καινούριες συνθήκες για να μην έρθεις σε αδιέξοδα». Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε ότι αυτή είναι και απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ τόνισε ότι τις επόμενες ώρες θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα της ΔΗΜΑΡ για την θέση του κόμματος σε περίπτωση που αποφασισθεί σήμερα από τη Βουλή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η κίνηση Τσίπρα δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα

tvxs.gr

Ενα νέο κεφάλαιο γράφεται στο ελληνικό δράμα μετά την αιφνιδιαστική μεταμεσονύκτια εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου επί της πρότασης των πιστωτών. Όπως προκύπτει από το διάγγελμα του Α. Τσίπρα και δηλώσεις υπουργών, η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του “όχι”, ενώ από την πλευρά των εταίρων-δανειστών το δίλημμα τίθεται ως “ευρώ ή δραχμή”.
Η απόφαση του πρωθυπουργού ξάφνιασε τις Βρυξέλλες, την Φρανκφούρτη και την Ουάσιγκτον και για το λόγο αυτό δεν είναι ακόμη σαφή τα επόμενα βήματα της άλλης πλευράς. Στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα καταδειχθούν διαθέσεις και προθέσεις.
Τα ξημερώματα κυκλοφορούσαν φήμες για ενδεχόμενη αναβολή, ενώ μεταδόθηκαν από διεθνή ΜΜΕ εκτιμήσεις κατά τις οποίες η πρόταση των πιστωτών μπορεί να αποσυρθεί από το τραπέζι μετά την απόφαση της Αθήνας για δημοψήφισμα. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί με το τραπεζικό σύστημα. Απάντηση θα δοθεί από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι στον Γ. Δραγασάκη και τον Ευ. Τσακαλώτο που θα μεταβούν σήμερα στην Φρανκφούρτη για να τον συναντήσουν. Στην τηλεφωνική επικοινωνία με την οποία τον ενημέρωσαν, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Μ. Ντράγκι φάνηκε “ανεκτικός”. Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό θα φανεί στην πράξη, αφού όλα είναι πιθανά με δεδομένες τις μαζικές εκροές καταθέσεων που μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες.
Αν φτάσουμε μέχρι το δημοψήφισμα και υπερισχύσει το “ναι” τότε η κυβέρνηση θα έχει εντολή να εφαρμόσει τη συμφωνία που προτείνουν οι πιστωτές όμως θα έχει χάσει τη λαϊκή της νομιμοποίηση αφού η κοινωνική πλειοψηφία θα έχει ακολουθήσει άλλο δρόμο από αυτόν που της πρότεινε. Αν υπερισχύσει το “όχι” τότε η κυβέρνηση θα έχει εντολή για ρήξη με τους εταίρους χωρίς να είναι ορατό το τι θα ακολουθήσει. Στο μεσοδιάστημα, όμως, θα έχουν συμβεί πολλά. Και είτε οι πιστωτές θα αφήσουν τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά μέχρι να μιλήσει ο λαός είτε θα κρατήσουν σκληρή στάση και δεν θα δώσουν ολιγοήμερη παράταση στο πρόγραμμα που εκπνέει την Τρίτη με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα κυριολεκτικά στον αέρα.
Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν από έντονη ως οργισμένη. Κοινή συνισταμένη είναι η έκκληση προς τον πρόεδρο της δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο να κάνει κάτι για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη και το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εκλογές.
Ο πρωθυπουργός οδηγεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα ουσιαστικά «ναι ή όχι» στην Ευρώπη, επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση “προτείνει ρήξη με όλους τους εταίρους και έξοδο από το ευρώ». «Μοιραίος, αδύναμος και ανεύθυνος, απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη, διχάζει τον Ελληνικό λαό και ρίχνει στις πλάτες του τις ευθύνες που δεν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος», προσθέτει.
Το Ποτάμι με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση υποστηρίζει ότι “ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος αποφάσισαν. Να ηγηθούν του λόμπι της δραχμής. Να βγάλουν τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ρίξουν την πατρίδα στον γκρεμό”. Και καταλήγει με τη διαβεβαίωση “θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια Ελλάδα δυνατή, όρθια στην καρδιά της Ευρώπης”.
“Πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος στο οποίο ελπίζω ότι δεν θα συμπράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι επιπλέον καθηγητής του δημοσίου δικαίου και θεματοφύλακας της ιστορικής μνήμης του Κωνσταντίνου Καραμανλή” δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό “να παραιτηθεί και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν με εκλογές για το μέλλον το δικό τους και της χώρας. Η κυβέρνηση απέτυχε και οδηγεί την χώρα σε μεγάλη εθνική περιπέτεια».

Αναρτήθηκε το κείμενο για το δημοψήφισμα- Στις 12 η συνεδρίαση της Βουλής

matrix24.gr
Το κείμενο για τη συζήτηση και την ονομαστική ψηφοφορία για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής.
vouli
«Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους)», σημειώνεται στην ανάρτηση.
«Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ. Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ», αναφέρεται ακόμη για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

theoxar_st_320150625_genimata_dimar_liakos1
Συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος με τον Επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη και την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις, την πορεία της διαπραγμάτευσης και την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.
Μετά τις συναντήσεις ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε:
“Οι στιγμές είναι κρίσιμες για την χώρα και απαιτούν υπευθυνότητα από όλους. Έχουν γίνει πολλά λάθη, έχουν υπάρξει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις αλλά δεν είναι η ώρα επιμερισμού ευθυνών. Είναι η ώρα της ευθύνης. Είναι απαραίτητο να υπάρξει συμβιβασμός με μία βιώσιμη συμφωνία. Η αβεβαιότητα πρέπει να τερματιστεί γιατί προκαλεί ολέθριες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Χρειάζεται λύση με διεκδίκηση ενός συνολικού πλαισίου συμφωνίας που να περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πρόγραμμα και την αναδιάρθρωση του χρέους. Είναι απαραίτητη η ευελιξία ώστε να μείνουν ανοικτές δυνατότητες αντικατάστασης ή ελάφρυνσης μέτρων.
Οι εταίροι ιδεοληπτικά εμμένουν για άλλη μία φορά στην πολιτική της διαρκούς λιτότητας και σε ακραία υφεσιακά μέτρα. Στο σημείο που έχουμε φθάσει πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη κοινοτική αλληλεγγύη. Η ανεργία στην χώρα μας είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε. και έχει φτωχοποιηθεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Αν δεν υπάρξει μια συμφωνία στηριγμένη σ’ ένα αμοιβαίο συγκερασμό των διαφορών οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα επώδυνες για την ελληνική κοινωνία.
Στις σημερινές συνθήκες, είναι απαραίτητη η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και στον λαϊκισμό, δίνοντας το αναγκαίο πολιτικό στίγμα της σταθερότητας στον ευρωπαϊκό δρόμο και την προώθηση προοδευτικών λύσεων.
Στις αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την χώρα υπάρχει αδήριτη ανάγκη εθνικής συνεννόησης μακριά από στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις. Χρειάζεται ο ελάχιστος κοινός πολιτικός τόπος ανεξάρτητα από τις υπαρκτές διαφωνίες  που υπάρχουν μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η παραμονή της στην ευρωζώνη. Είμαστε αταλάντευτα ευρωπαϊστές. Για αυτό είμαστε σταθερά υπέρ της προοδευτικής αλλαγής της πορείας της Ευρώπης. Για να κατοχυρωθεί το κοινό της μέλλον.  Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο να αποκλειστούν τα σενάρια ρήξης, χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη. Η τελική συμφωνία πρέπει να περιέχει όσο το δυνατόν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι υφεσιακά μέτρα για να ανασάνει η κοινωνία και να μην συνεχισθεί η επιβάρυνση της πραγματικής οικονομίας.”

Σήμερα οι συναντήσεις Θεοχαρόπουλου με Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη

badiera.gr
theocharopoulos2
O πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις, την πορεία της διαπραγμάτευσης και την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, την Παρασκευή στις 14:00 θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στη Βουλή.
Λίγο νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, ο κ. Θεοχαρόπουλος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή.

«Ακραία στάση και απαιτήσεις δυναμιτίζουν τη συμφωνία»

efsyn.gr
Αλέξης Τσίπρας
 Στις προτάσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του κατά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Στόχος ήταν να ενημερώσει τους περισσότερους ηγέτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν για τη σύγκλιση των απόψεων, την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις προσπάθειες που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απαντούσαν στην ουσία στις απαιτήσεις-προτάσεις των θεσμών που υποβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτές τις προτάσεις, ανέφερε, υπάρχουν μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, μετρήσιμα και συγκεκριμένα, ενώ για τις περιπτώσεις που υπήρχαν διαφωνίες κατατέθηκαν ισοδύναμα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου υπήρξε ευελιξία μεταξύ των προτάσεων των θεσμών και των επιλογών των κυβερνήσεων. Τόνισε στους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μια νέα κυβέρνηση, με διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά επειδή θέλει να απαντήσει με ισοδύναμα, προτείνει τα δικά της μέτρα, ώστε να καλύπτονται ποσοτικά τα μέτρα που προτείνονται από την πλευρά των θεσμών.
Επιπλέον, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, μετέφερε στους δημοσιογράφους πως κατά τη συζήτηση για την ΟΝΕ, ο Αλ. Τσίπρας έκανε τη σύνδεση με το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι υπάρχει ένα δημοκρατικό κενό ανάμεσα σε αυτό που επιβάλλουν οι κανόνες της ευρωζώνης και αυτό που θέλουν οι λαοί της Ευρώπης.
Η Ελλάδα, είπε, είναι μία περίπτωση που η αντίθεση αυτή είναι ξεκάθαρη, και ενώ έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι επιθυμεί να κινηθεί εντός κανόνων, ζητά ταυτόχρονα να γίνει σεβαστή η λαϊκή έκφραση.
Επιπλέον, τόνισε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά ατζέντα για ανάπτυξη, επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ είπε πως η ελληνική πρόταση περιελάμβανε και διαρθρωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα.
Πέραν αυτών των συγκεκριμένων προτάσεων που συμπεριλαμβάνονταν στην ελληνική πρόταση, είπε ο πρωθυπουργός ότι χρειαζόμαστε κοινωνικό διάλογο και αναλογιστική μελέτη για να προχωρήσουμε το φθινόπωρο σε βαθιές αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Εξάλλου, επεσήμανε στους εταίρους πως παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση και τις καλές προθέσεις που υπάρχουν σε μερίδα των πιστωτών και των θεσμών, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθεί συμφωνία, καθώς κάποιοι με την ακραία στάση τους και τις απαιτήσεις τους δυναμιτίζουν το κλίμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ζήτησε από τους ομολόγους του να πρυτανεύσει η λογική, η αμοιβαία ευθύνη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, γιατί αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι βιώσιμη λύση και όχι απλά και μόνο συμφωνία.
Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα, κατέληξε, είναι η αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας και η μη εμπιστοσύνη των επενδυτών και για να λυθούν όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και το ζήτημα της χρηματοδότησης.